Peter Vermaas - In God We Trust
'Godsdienst is de opium van het volk,' schreef Karl Marx. Geef de mensen eten, werk en wat sociale zekerheid en ze keren hun rug naar de kerk. Voor grote delen van West-Europa lijkt dat marxistische schema te kloppen, maar voor de Verenigde Staten gaat het niet op.
Hoe komt het toch, vraagt Peter Vermaas zich in 'In God We Trust' (Ambo) af, dat in Amerika de christelijke kerken van pure levenskracht staan te blinken in Gods zon, terwijl ze in Europa hoe langer hoe meer op uitgewoonde bejaardenhuizen lijken?
Vermaas boort niet echt naar het antwoord op zijn boeiende openingsvraag, maar begint meteen aan een lange tocht door het reusachtige rariteitenkabinet van het Amerikaanse christendom. Een malle karavaan van predikanten, profeten en televangelisten trekt in negen hoofdstukken voorbij. Vermaas zoekt ze op in hun biotopen, spreekt ze aan en - de Here vergoede hem - leest zelfs hun boeken.
Het is goed dat iemand ons, seculiere Europeanen, er eens op wijst dat er in de Amerikaanse reli-industrie kapitalen omgaan die niet veel kleiner zijn dan in de cocaïnehandel. De mormoonse Church of the Latter Day Saints, heeft bijvoorbeeld een jaarbudget van 6 miljard dollar en een groter vermogen dan de staat Utah, waar ze haar hoofdkwartier heeft. Het Creation Museum, dat vorig jaar in de buurt van Cincinnati zijn deuren opende, heeft 27 miljoen dollar gekost: honderdduizenden Amerikaanse scholieren zijn er al komen kijken naar een expo die duidelijk maakt dat de aarde in zes dagen werd geschapen. En Rick Warren, stichter van de Saddleback Church in Californië , verkocht dan weer 40 miljoen exemplaren van 'The Purpose Driven Life', een zelfhulpboek voor herboren christenen.
Ook in de Amerikaanse politiek is God alom aanwezig. Mitt Romney (een mormoon) en Mike Huckabee (een evangelical) deden een gooi naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. John McCain is wat slapper in de leer - hij aanvaardt zelfs de evolutiegedachte, maar 'herkent wel de hand van God' wanneer hij de zon ziet ondergaan boven de Grand Canyon. En het vriendje van de progressieve Europeanen, Barack Obama? Die eindigde zijn 'historische' acceptance speech met de woorden: 'God bless you. And God bless America!'