null Beeld

Phara de Aguirre in '4x7': 'Hoe vreselijk is het om je kinderen op een boot te zetten, niet wetend of je ze ooit zal terugzien?'

Dat Phara de Aguirre een bijzondere belangstelling koestert voor de huidige vluchtelingenproblematiek, en er nu zelfs een korte documentaire over heeft gemaakt voor het niet genoeg te prijzen ‘4x7’, heeft veel te maken met haar eigen voorgeschiedenis. Of althans: met die van haar hoogbejaarde vader.

Noud Jansen

Phara de Aguirre «Mijn vader, 90 is hij inmiddels, is in 1937 met twee van zijn broers geëvacueerd uit Spanje: de burgeroorlog woedde, en er zijn toen duizenden kinderen weggestuurd. Dat was niet alleen voor mijn vader en zijn broers een buitengewoon moeilijke ervaring, maar zeker ook voor mijn grootouders. Ik ben zelf moeder van vier kinderen, en ik heb vaak nagedacht over hoe vreselijk het voor mijn oma moet zijn geweest om haar drie zoons, kleine jongetjes toen nog, op een boot te zetten. Niet wetend wanneer ze hen ooit zou terugzien, óf ze hen ooit zou terugzien zelfs. Aan haar heb ik het nooit meer kunnen vragen, dus daarom dacht ik: ‘Waarom vraag ik het eens niet aan een moeder van nú?’»

HUMO Dus dat heb je voor ‘4x7’ gedaan?

De Aguirre «Ja. Het geval wil dat ik voor Canvas aan een programma aan het werken ben dat pas in 2020 zal worden uitgezonden, en waarin ik een aantal vluchtelingen volg die in 2015 en in 2016 zijn aangekomen in ons land: elk jaar ga ik kijken hoe het met hen gaat. Eén van die vluchtelingen is een Syrische jongen, Mohamed, die 7 was toen zijn familie van het Syrische Aleppo naar Istanboel vluchtte, en die intussen al twee jaar in België woont. In Turkije is de situatie voor Syrische vluchtelingen zo goed als uitzichtloos. Er is geen of bijna geen werk voor hen, en de kinderen krijgen geen onderwijs – de oudste zus van Mohamed is al twee jaar niet meer naar school gegaan. De oom van de moeder, die ook in Istanboel zat, heeft op een bepaald moment gezegd: ‘Ik ga naar West-Europa. Als jullie willen, neem ik Mohamed mee’ – hij is de oudste zoon. De ouders hebben daar lang over nagedacht, en uiteindelijk met pijn in het hart toegezegd. Op die manier is Mohamed dus samen met die oom in België terechtgekomen, waar hij uiteindelijk is opgevangen in een pleeggezin in Ieper – die mensen hadden al vier kinderen, en hebben hem er nog bijgenomen. En ja, inmiddels spreekt hij beter West-Vlaams dan Arabisch. Hoewel hij nog altijd met zijn familie communiceert via Skype en WhatsApp.»

HUMO Zijn familie zit dus nog altijd in Istanboel?

De Aguirre «Begin dit jaar hebben ze een aanvraag ingediend voor een gezinshereniging, maar die papiermolen draait heel traag. En euh… Nee, ik ga nog niet verklappen hoe het verder is gegaan. Je moet maar kijken.»

HUMO Elke kijker is er eentje?

De Aguirre «Voor ‘4x7’ wel, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234