null Beeld

Phara de Aguirre: 'Veel van de mensen die niet gaan stemmen, kijken wél naar 'Terzake' en 'De afspraak''

Wist u dat er tegenwoordig meer dan één miljoen Belgen niet, blanco of ongeldig stemmen? Geen erg, Phara de Aguirre wist het ook niet. Maar toen Nahid Shaikh, de documentairemaakster met wie ze de reeks ‘Amazones’ maakte, haar erop wees, besloten ze de zaak samen uit te spitten in een driedelige reeks. Het zijn drukke tijden voor De Aguirre, die vanaf zondag 12 mei ook weer acht avonden lang politieke kopstukken ontvangt in ‘Iedereen kiest’. Nu ja, iedereen?

Stefanie De Jonge

Phara De Aguirre «Er zijn inderdaad veel mensen die niet gaan stemmen. Wij wilden weten: wie zijn die mensen? Zijn het allemaal proteststemmers, of zit er meer achter?»

HUMO En?

De Aguirre «Er zijn natuurlijk veel mensen die zeggen: ‘Foert, de politiek interesseert me geen knijt!’ Op de as Charleroi – Luik en in sommige delen van Brussel stemt zelfs tot 25 procent van de mensen blanco, ongeldig of niet. Vaak gaat het om mensen aan de rand van de samenleving. Zij hebben andere zorgen.

»Maar het verbaasde me hoeveel van de protest- of niet-stemmers juist mensen waren die de politiek wél volgen, die naar ‘Terzake’ en ‘De afspraak’ kijken, maar geen enkele partij vinden waar ze 100 procent achter kunnen staan. Sommigen hadden zich gestoord aan hoe hun partij bij de vorige verkiezingen een coalitie had gevormd die ze helemaal niet zagen zitten, anderen waren teleurgesteld in hoe hun partij haar beloftes had gebroken.

»Nahid is erin geslaagd een paar gele hesjes te spreken. Heel wat van hen stemden blanco of ongeldig. In Wallonië zijn er nog stembureaus waar ze met papieren stembiljetten werken: daarop maken ze dan tekeningen of schrijven ze boodschappen voor de politici. Eén van de geïnterviewden vertelde hoe je ongeldig kunt stemmen via een elektronische stemcomputer: je moet eerst blanco stemmen en het papier dat uit de computer komt aan de voorzitter geven. Hij moet het in een omslag stoppen en er ‘ongeldig’ op schrijven.»

HUMO Wat heeft jou het meest verbaasd?

De Aguirre «Het gemak waarmee mensen niet stemmen. Ik zou me vreselijk schuldig voelen dat ik mijn plicht heb verzaakt. Bovendien is het nog steeds een misdrijf waarop een boete van 40 tot 80 euro staat – ook al word je niet vervolgd.

»Weet je wat ik ook vreemd vond? Ik was op mijn 18de gretig om eindelijk mijn inbreng te hebben, maar veel jongeren vinden ons kiessysteem niet meer van deze tijd. ‘Er moet toch een andere manier zijn om mensen inspraak te geven dan door eens in de vijf jaar verkiezingen te houden?’ Zij willen een digitale democratie met online referenda.»

HUMO Dan krijg je toestanden zoals de brexit.

De Aguirre «Dat is precies wat ik hun zei. Maar ze zeiden: ‘Dat gebeurt niet als de politici ons echt goed informeren en we een weloverwogen keuze kunnen maken.’

»Eigenlijk vragen alle mensen die we hebben gesproken om betere politiek. Daarom hoop ik dat politici ook naar ‘Blanco’ kijken en daar eindelijk eens werk van maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234