null Beeld

Pharrell Williams: 'Alleen vrouwen kunnen multitasken'

Pharrell Williams scoorde vorig jaar vanaf de zijlijn voltreffers met ‘Get Lucky’ van Daft Punk en ‘Blurred Lines’ van Robin Thicke. Z’n nieuwe soloplaat ‘G I R L’, die de Pharrell-renaissance moet vervolmaken, is zijn ode aan de Vrouw. Voelt Pharrell de nood om zich te excuseren voor de controverse rond ‘Blurred Lines’? ‘Helemaal niet. Ik aanbid vrouwen, dat weet toch iedereen?’

Katia Vlerick

HUMO Het is bekend dat je graag aan de zijlijn staat. Waarom ga je dan toch weer in het middelpunt staan, acht jaar na je vorige soloplaat ‘In My Mind’?

Pharrell Williams «Crazy story. Ik had dus met Daft Punk gewerkt, was naar Parijs gevlogen om van alles in te zingen. Maar ik had zó’n last van jetlag... Toen ik terug in de States was, zeiden de mensen: ‘Je hebt met Daft Punk gewerkt! En, hoe klinkt het?’ Ik kon alleen maar antwoorden: ‘Geen idee. Ik denk dat het iets met lucky somethin’ was.’

»En die robots zijn dan ook nog eens zo cryptisch. Die twee zijn als de CIA, ik zweer het je. Of wat is dat hier? De KGB?»

HUMO We zijn in Londen, dus MI5.

Williams «Secret service James Bond style! Wel, de robots zijn heel erg bijdehand, heel erg 007: níks hebben ze me laten horen! Acht maanden later had ik een meeting met de platenfirma: ‘We hebben de Daft Punk-songs gehoord. Die gasten zijn geniaal.’ Ik antwoordde: ‘Natuurlijk zijn ze geniaal, they’re robots!’ Ze zeiden: ‘‘Get Lucky’ wordt de de eerste single,’ en ik dacht: ‘Aha, dat was wat ik heb gezongen.’ En meteen daarna vroegen ze me om een nieuwe soloplaat te maken. Ik voel me zeer comfortabel als producer, maar als iemand je vraagt om zelf je geest en hart in een plaat te gieten, zeg je niet nee.

»Instinctief wist ik meteen dat ik de plaat ‘G I R L’ wou noemen – mét spaties tussen elke hoofdletter. Omdat ik de fenomenale kracht van de vrouw extra wil benadrukken: ze is de hoeksteen van ons bestaan. Vrouwen hebben alles betaald wat ik heb, ze hebben de voorbije twintig jaar zorg voor me gedragen. Women are my bosses.»

HUMO Zou het ook niet kunnen dat je de nood voelt om je te verontschuldigen voor de controverse rond ‘Blurred Lines’? Die song werd door nogal wat vrouwenorganisaties bestempeld als seksistisch.

Williams «Ik respecteer die meningen, maar waarvoor zou ik me moeten- verontschuldigen? Luister naar die tekst (gezongen door Robin Thicke, red): ‘You don’t need no papers’ – er zijn geen paperassen die over je leven beslissen, er is niemand die je als z’n bezit kan claimen. En daarna: ‘That man is not your maker,’ dat klopt toch als een bus? Wij mannen zijn geen makers, we hebben hoogstens iets te toe te voegen; jullie hebben de eicellen.»

HUMO Maar T.I. rapte in het nummer ook: ‘I’ll give you something big enough to tear your ass in two (...) He don’t smack that ass and pull your hair like that.’ Met letterballonnen werd in de video de boodschap ‘ROBIN THICKE HAS A BIG D’ verkondigd. En alle vrouwen waren halfnaakt, terwijl alle mannen hun kleren aan hielden.

Williams «Die controverse... Oké, sommige lijnen waren nogal dubieus. En je kon de esthetiek van de video ook in vraag stellen. Ik geef toe dat het verleidelijk, makkelijk was om verward te geraken. Als je geen enkele van mijn platen hebt gehoord en geen enkel interview hebt gelezen, en je dus niks afweet van mijn affiniteit met vrouwen: dán zou je weleens kunnen denken dat het een vrouwonvriendelijk nummer is.»


Bekijk Pharrell Williams @ Oscars 2014:


Bekijk: 'Happy (We are from Brussels)' ft. Joelle Milquet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234