null Beeld

Phil Spector schuldig!

In Los Angeles is Phil Spector schuldig bevonden aan de moord op de veertigjarige actrice Lana Clarkson in februari 2003. De 68-jarige muziekproducent riskeert een celstraf van vijftien jaar tot levenslang.

Redactie

undefined

Die ene keer dat er niets op tape stond: het moordproces tegen Phil Spector

Er was al geruime tijd sprake van, maar nu is het officieel: de legendarische producer Phil Spector moet terechtstaan voor moord en riskeert de rest van zijn dagen in de cel door te brengen. De 66-jarige geluidstovenaar, die begin jaren 60 de hitparades domineerde met zijn Wall of Sound en Back to Mono, wordt beschuldigd van de moord op actrice Lana Clarkson. De jury is inmiddels samengesteld, en half april kunnen de getuigenverhoren beginnen. Dankzij Spectors excentrieke levensstijl en bizarre gedrag belooft dit één van de meest geruchtmakende courtroom dramas te worden sinds Michael Jackson in juni 2005 werd vrijgesproken van kindermisbruik.

'Ik ben tamelijk krankzinnig'

Uit: Humo 3475; 10 april 2007

De feiten dateren van 3 februari 2003, even voor 5 uur 's ochtends, toen de politie Lana Clarkson dood aantrof in de hal van Spectors villa in LA. Haar hoofd was verbrijzeld door revolverschoten - een 'ongeluk', aldus de beklaagde. De toen 62-jarige Spector, berucht sinds hij tijdens opnamen met John Lennon en later met de Ramones met revolvers zwaaide, werd door de politie overmeesterd met behulp van een Taser-verdovingsgeweer. Hij beweerde dat Clarkson zichzelf had neergeschoten. Het paar had mekaar eerder die avond ontmoet in de House of Blues, een muziekclub op Sunset Boulevard waar zij werkte als hostess. Daar waren ze om halfdrie 's ochtends in Spectors limousine weggereden; sindsdien had niemand Lana Clarkson nog levend gezien.

Sinds hij in ruil voor een borgsom van 1 miljoen dollar werd vrijgelaten, stuurde Spector al verscheidene advocaten de laan uit. Zijn huidige raadsman Bruce Cutler werd vooral bekend door zijn verdediging van John Gotti, patron van de Gambino-misdaadfamilie. Maar Cutler is slechts één van de vele kleurrijke personages uit de cast van dit proces.

Een overzicht van de cast van het moordproces

De beklaagde: Harvey Phillip Spector


'De keizer van de tienerpop' of 'The Genius' zoals hij in de sixties werd genoemd: producer (of coproducer) van 'Be My Baby' van The Ronettes, 'Da Doo Ron Ron' van The Crystals, 'Spanish Harlem' van Ben E. King, 'You've Lost That Lovin' Feelin'' van The Righteous Brothers, 'River Deep, Mountain High' van Ike & Tina Turner, 'Sweet Lord' van George Harrison, 'Imagine' van John Lennon en, letterlijk, ruim honderd andere platen. Zijn beruchte uitspattingen - hij zette ook een revolver tegen het hoofd van Leonard Cohen toen hij in 1977 diens bijna profetische 'Death of a Ladies Man' producete - zullen in de rechtbank ongetwijfeld uitgebreid de revue passeren. Spector neemt al acht jaar lang élke dag vijf verschillende geneesmiddelen. Kort voor zijn arrestatie verklaarde hij in een interview met de Daily Telegraph dat hij aan een manisch-depressieve stoornis lijdt en 'tamelijk krankzinnig' is. Támelijk krankzinnig? Zijn ex Veronica Bennett, beter bekend als zangeres Ronnie Spector van The Ronettes (zie ook verder bij de belangrijkste getuigen) vertelde een jaar geleden in een exclusief Humo-interview aan Jurgen 'You Sweetie Pie' Beckers (haar woorden) dat ze van Spector als kerstcadeau ooit onaangekondigd een... adoptietweeling kreeg! Terwijl ze zelf gerust kinderen kon krijgen, maar dat wilde hij dan weer niet.


Het slachtoffer: Lana Clarkson

Meteen na de moord werd de 40-jarige Clarkson afgeschilderd als een mislukte B-film-starlet, een verwelkte schoonheid met als carrièrehoogtepunt 'Barbarian Queen' uit 1985. 'Het beeld was dat van een hasbeen die geen reden tot leven meer had,' zegt Ben Falk, correspondent in LA voor een Brits persagentschap. 'Maar ondertussen is haar familie in de tegenaanval gegaan. Zij benadrukken dat Lana nog altijd werkte als actrice, dat ze gelukkig was, een sociaal leven leidde en geen enkele reden had om zich van het leven te beroven, zoals de verdediging van de beklaagde suggereert. Haar mentale toestand wordt hét punt van discussie op het proces.'

null Beeld

Een overzicht van de cast van het moordproces: de juristen

De juristen (1): Bruce Cutler, advocaat van de verdediging

De New Yorker Bruce Cutler, op zijn eigen manier een bekendheid, verdedigde in de jaren 80 gangster John Gotti tegen beschuldigingen van afpersing en geweldpleging. In 2001 speelde hij zichzelf in '15 Minutes', een film met Robert De Niro. 'Cutler is een strijdlustig en gewiekst pleiter,' zegt Gloria Allred, een advocate uit Los Angeles. 'Hij heeft Gotti in de loop der jaren maar liefst drie keer vrij gekregen.'


De juristen (2): Paul Fidler, rechter bij het Californisch hooggerechtshof

Paul Fidler heeft ervaring met het leiden van spraakmakende processen: één ervan was het Ramparts-schandaal in 2001, een zaak van corruptie bij de politie van LA, die stof leverde voor de tv-reeks 'The Shield'. Fidler heeft nog niet beslist of hij tv-camera's zal toelaten in de rechtszaal. 'Het O.J. Simpson-proces in 1995 heeft de rechters van LA afgeschrikt', zegt Jessica Garrison, een journaliste van de Los Angeles Times. 'Rechter Lance Ito liet de tv-camera's toen wél toe, maar kreeg daar achteraf spijt van.'


De juristen (3): Alan Jackson, onderofficier van justitie

Aangewezen als vertegenwoordiger van het openbaar ministerie nadat officier van justitie Douglas Sortino door gouverneur Arnold Schwarzenegger tot rechter was bevorderd. Jackson wil zich vooral vastbijten in de geneeskundige en ballistische expertiseverslagen.

Een overzicht van de cast van het moordproces: de getuigen

De getuigen (1): Adriano De Souza

Spectors chauffeur Adriano De Souza belde de hulpdiensten met de mededeling dat hij Spector met een revolver had zien zwaaien, en voegde eraan toe: 'Ik denk dat mijn baas iemand vermoord heeft.' In een transcriptie van het telefoongesprek staat te lezen hoe De Souza de telefonist vertelt dat hij een schot hoorde, Spector met een revolver zag en een vrouw op de grond zag liggen. 'De Souza heeft niet gezien wat er precies is gebeurd,' legt Ben Falk uit, 'maar hij beweert dat Spector hem gezegd heeft dat hij het gedaan had.'


De getuigen (2): Beatrice Rodriguez

Politieagente Beatrice Rodriguez was één van de eersten die na de feiten bij Spector thuis aankwamen. Voor de kamer van inbeschuldigingstelling die Spector in september 2004 officieel aanklaagde, verklaarde ze dat ze hem had horen zeggen: 'Ik wou haar niet neerschieten. Het was een ongeluk.' Rodriguez maakte geen bandopname van Spectors verklaringen, maar in een verklaring die de nacht van de moord werd afgenomen zei de producer: 'Het geweer is per ongeluk afgegaan', en 'Het was een ongeluk'.


De getuigen (3): Ronnie Spector (Veronica Bennett)

De ex-vrouw van de beschuldigde is sinds hun scheiding in 1974 vooral bezig geweest met hem gerechtelijk te vervolgen - in 2000 kreeg ze nog gelijk in een zaak over 2 miljoen dollar onbetaalde auteursrechten. Ze beweert dat ze zo goed als gevangen werd gehouden tijdens hun zes jaar durende huwelijk, en dat ze soms maar één keer per jaar naar buiten mocht, op hun huwelijksverjaardag. Ronnie Spector in het interview in Humo 3423 van 11 april 2006: 'Kijk (toont haar onderarmen): de rillingen lopen me nog over het lijf als ik over hem praat. Yúk!'

Fidler staat verder ook getuigenissen toe van vier andere vrouwen die beweren dat de producer hen tussen 1988 en 1995 met een geweer heeft bedreigd.


De getuigen (4): Rachelle Short

Spectors 26-jarige verloofde, een actrice en fotomodel met een anonieme verschijning in Joel Schumachers 'Tigerland' (2000) als enige claim to fame. Spectors team wil haar laten oproepen als karaktergetuige. 'De moeder van Rachelle Short heeft al in interviews verklaard dat Phil Spector geen vlieg kwaad zou doen en dat ze voor hem een plaatsje warm houdt in de familie,' legt Falk uit. Spector heeft aangekondigd dat ze gaan trouwen als hij wordt vrijgesproken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234