null Beeld

Philip Huff - Boek van de doden

Philip Huff is, behalve schrijver, ook lezer. ‘Boek der doden’ (De Bezige Bij), zijn derde roman, kan opgevat worden als een ode aan oude meesterwerken. De denkbeeldige voetnoot op elke pagina zegt: ‘Dit idee heb ik gestolen uit roman X. Ik vond het goed gevonden.’ Opmerkelijk is dat dat minder stoort dan zou moeten.

Frederick Vandromme

Joost Zwagermans ‘Gimmick!’, één van de oerboeken van de in lekkere volzinnen gevatte neerwaartse spiraal, is een eerste ankerpunt. Hoofdpersonage Felix Post schuifelt – net als Raam destijds – in het Amsterdam van de gulzig gesnoven lijn, de gulle feestjes en achterbakse hoeren, elegant om zijn geldproblemen heen, wanhopig smachtend naar wat ooit de Grote Liefde was. Je denkt aan de serie ‘Californication’, die evengoed vertelt over de leeggeschreven auteur die een oude hit verfilmd ziet. Er zit een streep van Gipharts ‘Ik omhels je met duizend armen’ in, en er is uiteraard de vroege output van Bret Easton Ellis: Felix is een emotioneel afgestompte schil van een mens, hij kan zijn vrienden niet meer van zijn dealers onderscheiden en heeft een beter geheugen voor de merknamen van zijn shirts dan voor zijn kennissen.

We houden er hoe dan ook een gelijkaardige smaak op na, Huff en ik. En ‘Boek van de doden’ is ondanks alles een aanrader voor wie zich niet stoort aan doelloosheid. Omdat het zijn voorbeelden feil- en genadeloos vertaalt naar 2014, Huff niet in pastiche vervalt, gebrek aan originaliteit soms gewoon een luxeprobleem is, en omdat hij er te goed in slaagt empathie op te wekken voor een koppige, narcistische zielenpoot. En omdat het in al zijn karigheid zwierig neergeschreven werd, dat ook. Hier en daar wordt ‘Boek van de doden’ weggezet als een gemakkelijke opsomming van zielloze observaties, maar aangezien dat de bedoeling is, lijkt mij vooral de kritiek gemakkelijk.

Bekijk het zo: als puzzel is Huffs roman niet moeilijk of uitdagend om te leggen, maar de prent die finaal verschijnt is wel mooi.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234