Philippe Besson - Verzoening

Geen sterveling die zich staande houdt als de liefde haar meurende bek openklapt. Het is een waarheid als een flink in het vlees zittende koe, en tevens de premisse waarop Philippe Besson 'Verzoening' (Anthos) heeft gebouwd, een roman die integraal opgehangen is aan de cold turkey na de passie.

Louise, een versuft musje dat net door haar minnaar op de keien is gezet, gaat op de loop voor de ruïnes in haar hoofd en belandt achtereenvolgens in Havana, New York, Venetië, op de Oriënt-Express en in Parijs. Daar zet ze zich aan het schrijven: brieven aan haar ex waarin ze onhandig aanhikt tegen het liefdesverdriet dat haar leven opgeschud heeft. Een ellendig naschrift bij een geknakte relatie, dus: geschikt voer voor wie zelf al eens geslagen door liefdesverdriet door het leven heeft moeten hinken.

Helaas. Besson, in thuisland Frankrijk doodgeknuffeld door de critici, klinkt in 'Verzoening' vooral steriel. De zinnen die hij Louise laat opschrijven, zijn vlak, lauw en mistroostig. Nergens vind je de tergende eenzaamheid terug, het uitgerukte hart, de wanhoop die een mens mismeestert als het liefje is gaan fladderen, de bodem van de fles Jack Daniel's in zicht komt en op de achtergrond The Smiths hun zwanenzang lispelen.

Al snel begint het te dagen dat dit geen klaaglied in hoge tonen is, maar gewoon een oefening: een kattebelletje dat in sommige passages pijnlijk dicht het niveau van een stationsromannetje scheert. 'Want welke misdaad heb ik begaan om zo'n straf te verdienen? Aan wat voor gruweldaad ben ik schuldig om zo'n uitsluiting te ondergaan? Deze ballingschap is erger dan een veroordeling tot de dood.' Het zijn voorgekauwde fletsigheden van het soort dat wij ooit weleens in een krakkemikkig dagboek gemikt hebben. Niets mis mee, alleen: die brokjes puberheroïek bewaren wij wel achter slot en grendel.

'Verzoening' is een flauwig egodocument dat vergeet aan het hart te krabben: de gedumpten van deze wereld zullen het met The Smiths moeten doen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234