Is er een dokter in de zaal - Philippe Geubels Beeld VRT
Is er een dokter in de zaal - Philippe GeubelsBeeld VRT

Philippe Geubels: 'De koning mocht blijkbaar graag naar 'Taboe' kijken'

Is er een dokter in de zaal - Philippe Geubels Beeld VRT
Is er een dokter in de zaal - Philippe GeubelsBeeld VRT
Philippe GeubelsKontich , 18/04/2019
Philippe Geubels presents - Is er een dokter in de zaal - a new humorous panel quiz about health .
Pix : Philippe Geubels .
Credit : Jules Toulet / Isopix Beeld ISOPIX
Philippe GeubelsKontich , 18/04/2019 Philippe Geubels presents - Is er een dokter in de zaal - a new humorous panel quiz about health . Pix : Philippe Geubels . Credit : Jules Toulet / IsopixBeeld ISOPIX

Moeten er nog luchtige panelquizjes zijn? Na het vermakelijke ‘Control Pedro’ op VIER en het zouteloze ‘Kan iedereen nog volgen?’ op VTM doet ook de openbare omroep zijn duit in het zakje met ‘Is er een dokter in de zaal?’, dat gezondheid als thema heeft. Merkwaardig toeval: presentator Philippe Geubels werd ziek tijdens de opnames. ‘Nog een geluk dat er écht een dokter in de zaal was!’

Noud Jansen

Philippe Geubels «Ik denk dat ik wat te veel hooi op mijn vork had genomen, met ook nog de opnames voor de sitcom ‘Geub’ en mijn ‘Bedankt voor alles’-tournee. Het gevolg was dat ik met een keelontsteking sukkelde die maar niet wilde overgaan, en dat ik me mottiger en mottiger begon te voelen. Tegen de laatste opnames van ‘Is er een dokter in de zaal?’ was ik zo meurg dat ik ’s morgens vroeg heb afgebeld: ‘Jongens, ’t gaat echt niet lukken vandaag.’ Ze hebben er dan niks beters op gevonden dan Sofie Lemmens op me af te sturen, de huisdokter die vast in het programma zit om uitleg te geven. Ze heeft me onderzocht en vastgesteld dat mijn immuunsysteem was verzwakt door te veel werk.»

null Beeld

HUMO Zo verzwakt dat de opnames werden uitgesteld?

Geubels «Nee, dat nu ook weer niet. ’t Waren de laatste, en ik wist dat ik daarna tweeënhalve maand vakantie zou hebben. Dus ik heb me toch maar laten overhalen.»

HUMO Nu voel je je weer tiptop?

Geubels «Ja, dokter.»

HUMO Ik vraag het omdat je in de perstekst als een hypochonder wordt omschreven.

[LOGIN_SCREEN]

Geubels «Dat is misschien wat overdreven, maar ik ben wel iemand die alles altijd erger maakt dan het is. Als ik een zware hoest heb, ben ik er al meteen van overtuigd dat ik met een longontsteking kamp. Heb ik hoofdpijn, dan is het een hersentumor. Voor het minste rep ik me ook naar de dokter, om daar negen van de tien keer te horen te krijgen dat er niks aan de hand is (lacht). Maar intussen heb ik ook geleerd dat geruststelling een belangrijk onderdeel vormt van de behandeling: dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.»

HUMO Wat voor een groot deel het blijvende succes van kwakzalvers verklaart.

Geubels «O ja, daar ben ik van overtuigd.»

HUMO In diezelfde perstekst word je tevens als een ‘wandelende medische encyclopedie’ aangeprezen.

Geubels «Dat klopt wél helemaal. ’t Is te zeggen: in vergelijking met een echte dokter weet ik nougatbollen, maar ik durf wel met een gerust hart te zeggen dat ik veel meer van huis-, tuin- en keukenmedicijnen af weet dan de gemiddelde mens. Geen idee hoe dat komt, maar ik ben al zo lang ik me kan herinneren geïnteresseerd in alles wat met gezondheid te maken heeft.»

HUMO Kortom: jij bent de geknipte man om ‘Is er een dokter in de zaal?’ te presenteren.

Geubels «Ik heb altijd graag naar ‘Scheire en de schepping’ gekeken, omdat je voelde dat het onderwerp van die quiz, wetenschap, helemaal op Lieven z’n lijf geschreven was. Toen ik op het idee kwam om een panelshow in elkaar te steken, wilde ik dus dat die zou gaan over één van mijn grootste interesses. Eerst heb ik nog even aan auto’s gedacht – je weet dat ik ambassadeur ben van, euhm, een bekend automerk – maar omdat dat minder aantrekkelijk is voor een groot publiek, ben ik bij gezondheid uitgekomen. Iedereen spitst toch zijn oren wanneer je ’t daarover hebt? Niet voor niets gaan veel van die clickbaitartikeltjes over gezondheid. ‘Is cola zonder prik echt goed voor de maag?’ Wie wil een artikel met zo’n kop nu niet gelezen hebben?»

HUMO Lieven Scheire ademt wetenschap. Ga jij nu in alle ernst beweren dat jij al net zo van het thema gezondheid bezeten bent?

Geubels «Ja, toch wel. Ik lees er echt veel over – ik heb thuis een hele plank vol met boeken à la ‘De honderd meest verkochte medicijnen’ en ‘Het menselijk lichaam voor dummies’.

»Als ik morgen bij jou over de vloer kom, kun je maar beter de medicijnen verbergen waarvan je niet graag hebt dat ik ze zie. Want ik weet dat het onbeleefd is, maar ik kan me maar moeilijk inhouden als ik ergens een doos met pillen op een kast zie staan: ik moet en zal dan weten wat daar allemaal in zit. En als ik iets niet ken, zoek ik het op. Ik help mijn vrienden ook weleens wanneer ze niet weten welk medicijn ze nodig hebben, al zeg ik er bij wijze van disclaimer altijd wel duidelijk bij dat ik geen dokter ben. Er moest maar eens iets misgaan.»

HUMO Had je dokter kunnen worden?

Geubels «Misschien. Al was ik liever apotheker geworden. Was ik dokter geweest, dan had ik me de lotgevallen van mijn patiënten te veel aangetrokken. Als apotheker heb je wat meer afstand. Als ik indertijd alles had geweten wat ik nu weet, dan had ik iets in die richting gestudeerd.»

HUMO Dan was je nooit komiek geworden?

Geubels «Toch wel (lacht). Maar nu ben ik een komiek die niks weet, dan zou ik een komiek zijn geweest die íéts weet. Volgens mij kun je in een apotheek ook best veel inspiratie opdoen voor comedy – veel grappen in de diarreesfeer, stel ik me zo voor.»

HUMO Met ‘Is er een dokter in de zaal?’ beleef je je vuurdoop als quizmaster. Spannend?

Geubels «Ja, ik was er heel onzeker over. Ik ben geen vlotte presentator à la Kobe Ilsen, hè? Maar de makers hebben me verzekerd dat dat juist het charmante is aan mijn quizmasterschap.

»We hebben de reeks trouwens eerst in Nederland opgenomen voor RTL4, en ik kan je zeggen: qua vuurdoop was dat niet te onderschatten. In Vlaanderen geven we elkaar wat meer tijd en ruimte dan in Nederland, wat voor mij prettiger werken is: ik roep niet graag om mezelf verstaanbaar te maken.»

HUMO Onlangs ben je door niemand minder dan Zijne Majesteit ontvangen op het paleis, voor een gesprek onder vier ogen dat zowaar gefilmd mocht worden. Hoe is dat gebeurd?

Geubels «Koning Filip en ik zijn jarig op dezelfde dag: bij de VRT vonden ze dat reden genoeg om eens een poging te wagen om ons te koppelen. Dat het paleis erop inging, heeft veel te maken met het feit dat de koning blijkbaar graag naar ‘Taboe’ mocht kijken.»

HUMO Als het Filips bedoeling was om iets aan z’n imago van stijve hark te doen, dan leek die poging me toch mislukt.

Geubels (grijnst) «Daar ga ik me nu eens niet over uitspreken, zie. Al neem ik wel aan dat het een hele eer moet zijn geweest om mij te mogen ontmoeten.»

HUMO Het tenenkrullendste moment – naast het ‘Lang zullen we leven’ dat hij vertikte om mee te zingen – was toen hij je vroeg of je je wel op je gemak voelde. De enige die zich duidelijk niet op zijn gemak voelde, was hij.

Geubels «Voordat ik naar binnen mocht, werd ik nog even apart genomen door een man in een legeruniform. Ik dacht: die gaat me hier even alle do’s en don’ts inpeperen. Maar niets was minder waar: hij vertelde me dat ik ‘u’ en ‘sire’ moest zeggen, en dat je de koning geen hand mag geven voordat hij zijn hand naar jou heeft uitgestoken, maar voor de rest waren er geen regels. ‘Waarom zitten wij hier dan eigenlijk?’ vroeg ik. Waarop hij: ‘Om jou op je gemak te stellen. We doen dat bij iedereen die een gesprek met de koning heeft.’ Tja, het koningschap heeft voor veel mensen toch nog altijd iets mythisch, zeker? Maar zelf ben ik een nuchtere mens: ik vond het een toffe ervaring, maar meer ook niet.»

HUMO Slotvraagje. Van welk medisch feitje dat je in ‘Is er een dokter in de zaal?’ hebt opgestoken, keek je het meest op?

Geubels «Van het feit dat de stethoscoop is uitgevonden door een dokter, René Laennec, die het gênant vond om zijn oren tegen vrouwelijke borsten te moeten leggen. Dat is toch tof om te weten? Die Laennec heeft een standbeeld gekregen in zijn geboortedorp, dat jaarlijks wordt bezocht door honderden studenten medische geneeskunde. Allemaal mannen, om ertegen te pissen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234