Philippe Geubels voor de klas: 'Leerkrachten hebben veel te weinig vakantie'

Zeer benieuwd of er wat te lachen zal vallen: in de aanloop naar ‘Taboe’, een zondagavondprogramma waarin-ie ‘lacht met mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen’, kunt u dinsdag in ‘De klas’ zien hoe het nieuwe Eén-gezicht Philippe Geubels een groep Hasseltse 16-jarigen onderwijst over humor.

Philippe Geubels «Ik kan me van die dag eigenlijk niet meer zo heel veel herinneren: in mijn kop is het één waas. Ik weet alleen nog dat ik die jongeren een aantal dingen heb proberen uit te leggen, zoals hoe je humor kunt gebruiken om jezelf uit een netelige situatie te redden, en hoe je stand-upcomedy moet schrijven en zo. Maar of ik ze echt veel heb bijgebracht, dat betwijfel ik. Ik meen toch behoorlijk wat verveelde gezichten te hebben gezien.»

HUMO Oei!

Geubels «Zelf was ik anders ook serieus depressief, al van het moment dat ik die school binnenwandelde. Man, die muffe geur alleen al! In twintig jaar tijd is er wat dat betreft precies nog niks veranderd.»

HUMO Waren de leerlingen wel veranderd?

Geubels «Die wel, ja. Wat mij vooral opviel, is dat de jeugd van tegenwoordig nogal rap vindt dat iets niet kan, qua humor. Op een gegeven moment liet ik een fictiefilmpje zien – fictie, hè, dus niet echt – van een meisje in een rolstoel waar, nu ja, iets mee gebeurt. Als je het mij vraagt: een heel grappig filmpje. Maar mijn leerlingen waren gechoqueerd en vonden het absoluut niet kunnen. En toen ik ze dan vroeg me te laten zien wat zij zoal grappig vinden’, kwamen ze af met van die fails van op internet, mensen die vallen en zo. Wat eigenlijk veel erger is, omdat het wél echt gebeurt (lacht)

HUMO Zou ik je eens een aan ‘De klas’ gerelateerd citaatje van jezelf mogen voorleggen uit ‘Geubels en de Belgen’?

Geubels « Euh… ja?»

HUMO ‘Je hebt twee soorten mensen. Je hebt mensen die niet in het onderwijs staan en vinden dat mensen in het onderwijs veel te veel vakantie hebben. En je hebt mensen die in het onderwijs staan, en zich diep vanbinnen schamen omdat ze weten dat ze veel te veel vakantie hebben.’

Geubels «Dat was maar een grapje. Serieus: ik vind dat leerkrachten veel te weinig vakantie hebben. Ik was kapot na die dag, maar echt kapót. Urenlang moest ik gefocust blijven in een veel te heet klaslokaal, en dan waren die tieners ook nog eens allemaal serieus mondig. Nog een geluk dat ik het mezelf gemakkelijk had gemaakt met die filmpjes: je laat er een paar zien, en er is weeral een halfuur gepasseerd.»

HUMO Je hebt me toch benieuwd gemaakt, Philippe. Ik ga zeker kijken.

Geubels (lachje) « Ik zou dat precies niet doen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234