null Beeld

Philippe Gilbert: Nergens beter dan thuis

'Nog vier millimeter achteruit.' Philippe Gilbert is druk in de weer met een lintmeter. Hij heeft net zijn nieuwe fiets gekregen voor het belangrijke drieluik Amstel Gold Race - Waalse Pijl - Luik-Bastenaken-Luik, maar voor hij daar een meter op rijdt, moet alles tot de millimeter exact worden afgesteld.

Sven Spoormakers

Enkele quotes van Philippe Gilbert


HUMO Nog één ding over 'De Ronde' - de televisieserie, dan. Eén personage, Peter Willemyns, is zo'n hardcore flamingant dat hij jou voor tv uitscheldt als je, in 2010, achter Tom Boonen aangaat. Bestaat dat soort mensen écht?

Gilbert «Je moet maar eens koersen in het Baskenland, in Catalonië of in Italië: daar zijn ze ook bijzonder fanatiek als het over hun landgenoten gaat. Maar ik ben in Vlaanderen nog nooit uitgescholden omdat ik als Waal achter Vlaamse renners koers - misschien gebeurt het wel, maar ik hoor het nooit. Als je snel tussen hagen roepende mensen rijdt, hoor je eigenlijk alleen maar zoiets als 'Whaaaaaaaa!' Wie weet wat ze allemaal roepen (lacht).»

HUMO Nick Nuyens en Johan Vansummeren wonnen allebei de koers van hun dromen. Luik-Bastenaken-Luik is de koers van jouw dromen: geloof jij in dat soort voortekens?
Gilbert (lacht) «Nee. Zie ik er bijgelovig uit?»
HUMO Nee, maar topatleten vinden dikwijls steun in vormen van bijgeloof die voor de buitenwereld idioot lijken - denk aan de paternoster van Johan Museeuw, of aan de string van Kim Gevaert.
Gilbert «Ik ben veel te rationeel voor dat soort dingen. Ik wil alleen maar zeker weten dat alles honderd procent in orde is. Mijn fiets moet tiptop zijn - geen enkel schroefje dat loszit, mijn versnellingsapparaat dat perfect werkt... Dus test ik alles zeer grondig op voorhand.»

HUMO Nick Nuyens en Johan Vansummeren waren in extase na hun overwinning in de Ronde en Roubaix - Vansummeren vroeg van opwinding zelfs zijn vriendin ten huwelijk. Dat zie ik bij jou niet snel gebeuren, zelfs niet als je Luik-Bastenaken-Luik zou winnen.
Gilbert «Ik hou me altijd in als ik win. Een koers winnen is fijn, maar in mijn hoofd is er dan meteen een stemmetje dat zegt: 'Goed gedaan. Op naar de volgende.'»

HUMO Zelfs Eddy Merckx heeft niet alle klassiekers gewonnen. Kick jij op dat soort onmogelijke uitdagingen?
Gilbert «Je moet toch boven het gewone willen uitstijgen?
»Ik zou heel graag Luik-Bastenaken-Luik winnen, maar ik bekijk mijn carrière niet als een soort van piramide, met helemaal bovenaan die éne uitzonderlijke overwinning. Ik wil mijn carrière als een opeenvolging van grote zeges zien. Staat er op het einde bijvoorbeeld geen Parijs-Roubaix op, dan is dat maar zo. Maar ik wil er wel naar stréven. Snap je het verschil?»
HUMO Hoeveel tijd gun je jezelf daarvoor nog?
Gilbert «Het zou mooi zijn om tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro renner te blijven. Dan zal ik vierendertig zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik eerder stop. Maar ik wil me niet vastpinnen op een datum. Ben ik het beu, dan stop ik. Is dat pas op mijn veertigste, dan koers ik tot mijn veertigste.»
HUMO En blijf je al die jaren bij Lotto?
Gilbert «Geen idee. Mijn contract loopt af op het einde van dit seizoen. Ik heb nu héél veel contacten met andere ploegen - logisch, toch?»

HUMO Wat is voor jou criterium nummer één bij de keuze van een team?
Gilbert «Wat is het team sportief waard? Het financiële is ook belangrijk, maar ik rij liever voor een ploeg waar ik tien procent minder verdien als ik ploegmaats heb die er stáán. Liever dat dan iets meer betaald krijgen en in mijn eentje de finale van de klassiekers moeten koersen.»
HUMO Oei, dan staan ze bij Lotto voor een investering, want je stond er in de Vlaamse koersen váák alleen voor. Is je ploeg wel sterk genoeg?
Gilbert «Ik zou liegen als ik daar ja op zou antwoorden. We zijn niet de sterkste ploeg van het peloton. Ik ben soms bang dat ik niet zal winnen omdat ik een paar goeie ploegmaats mis. Ik heb niet altijd de ploeg aan de start die ik nodig heb. Mentaal ben ik daardoor minder sterk.»

U leest het volledige interview op dinsdag 19 april in Humo 3685/16.


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234