null Beeld

Pieter Van Os - Wij begrijpen elkaar uitstekend

Wetstraatjournalisten hebben het te druk om boeken te schrijven. Zoals geweten zitten zij midden in een verkiezingscampagne, en dan is er helemaal geen tijd voor zelfreflectie. Wie toch geïnteresseerd is in het mystieke huwelijk tussen journalisten en politici – iedereen die dagelijks wordt afgemat door de politieke berichtgeving – kan ‘Wij begrijpen elkaar uitstekend’ (Bert Bakker) van Pieter van Os lezen.

Hij werkte als politiek verslaggever voor het Nederlandse NRC Handelsblad, waar hij nu cultuurredacteur is, maar zijn lucide observaties en intelligente commentaren doorstaan moeiteloos de oversteek naar Vlaanderen. De verwijzingen naar de Haagse politique politicienne – toegegeven – iets minder.

Van Os wil aantonen dat politici en journalisten geen innige vriendschapsbanden onderhouden, maar nuchtere werkrelaties waarbij ze elkaar enkel iets gunnen als ze er ook iets voor terugkrijgen. Ondanks een tegenvoorbeeld waarbij een journaliste van NRC een relatie begon met een staatssecretaris – Van Os vermoedde in het begin een slinkse poging om aan primeurs te raken – slaagt hij in zijn opzet. Maar hij maakt ook duidelijk dat de twee partijen mekaar in een professionele wurggreep houden.

Als een collega hem duidelijk wil maken dat hij niet al te verlegen moet omgaan met politici, belt hij er eentje op die op hetzelfde moment aan het debatteren is in het parlement. Op een televisiescherm volgen de twee journalisten hoe de politicus zijn gsm ziet overgaan, zijn betoog beëindigt en enkele minuten later de zaal uitsnelt om hen van dienst te kunnen zijn.

Het is opmerkelijk hoeveel gelijkenissen er zijn tussen het verslag van Van Os en de schets die Joris Luyendijk drie jaar geleden maakte van de Haagse politiek. Journalisten zetten nieuwtjes in de krant om politici goedgezind te stemmen, peilingen zijn niet wetenschappelijk, maar wel heilig, en politici zijn vaak afhankelijk van lobbyisten voor achtergrondinformatie. Het grootste verschil is dat Luyendijk als buitenstaander bakken kritiek over zich heen kreeg.

Aan het einde van het boek neemt Pieter van Os het op voor politici en tegen ‘salonpopulisten’. Verstandige figuren zijn dat, die beter zouden moeten weten, maar niettemin met veel aplomb beweren dat politiek over symbolen gaat en dat politici niets meer voor elkaar krijgen. Ook dat is hier bekend: in Vlaanderen zijn er zelfs die beweren dat verkozen parlementsleden beter vervangen worden door exemplaren die hun zitje via een volksloterij bemachtigen. Hen dient Van Os verstandig van repliek.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234