null Beeld

'Pinanti is Pinanti': Jasper Maerten (11), winnaar met een miniem verschil

Jasper Maerten won zondag de Pinanti is Pinanti Cup van Studio 1: 'Tegen FC Nerds zouden wij met tien-nul winnen!'

Een kleine jongen loopt naar de penaltystip. Zelfverzekerd kijkt hij de doelman in de ogen. Hij neemt een aanloop. Trapt. Binnen! Maar zo simpel was het niet: de kleine jongen was Jasper Maerten (11), de doelman ex-Rode Duivel Geert De Vlieger, de inzet groot: de Pinanti is Pinanti Cup - de zoektocht van 'Studio 1' naar de beste miniem van Vlaanderen. In een kolkend Vanden Stockstadion (de finale werd gespeeld tijdens de rust van Anderlecht-GBA) hield de vlaskop uit Poperinge het hoofd koel. Maar zweverig wordt hij er niet van. Gelukkig maar.

undefined

undefined

HUMO De Pinanti is Pinanti Cup is een enorme trofee: waar staat hij?

JASPER MAERTEN «Ik heb hem nog niet! Hij raakte niet in de auto. Hij was bijna zo groot als ik (houdt z'n hand ter hoogte van zijn voorhoofd): hij kwam tot hier! Voor het filmpje moesten we die beker de trappen van het Vanden Stockstadion af dragen, maar de auto stond drie kilometer verder geparkeerd. Dat was niet te doen!»

HUMO Waar wil je hem zetten?

JASPER «Op mijn kamer, hè. Die is groot genoeg. Ik wil er elke dag naar kijken, hoor. Ik vind het wel een mooie trofee: liever zo'n grote dan een kleintje.»

HUMO Had je gedacht dat jij de beste miniem van Vlaanderen zou worden?

JASPER «Nee. Er deden zoveel voetballertjes mee - in West-Vlaanderen alleen al waren er op de eerste dag wel zeshonderd. Vorige week zei ik het nog tegen papa: dat er toch wel veel veranderd is sinds we de proeven hier in de tuin de eerste keer oefenden. Papa had touwen gehangen in onze goal, zoals op de filmpjes op het internet, om de bal in de winkelhaak te schieten. Toen dacht ik dat ik nooit verder zou komen dan de laatste honderd.»

HUMO Wat vond je het leukste aan 'Pinanti is Pinanti'?

JASPER «De één tegen één. Dat was wel spannend, omdat ik in de beslissende match 2-0 achter stond en moest winnen om niet uitgeschakeld te worden.»

HUMO Johan Boskamp was toen jurylid. Hij was onder de indruk omdat je zo rustig bleef. Heb je nooit zenuwen?

JASPER «Jawel, voor de match. Als ik eenmaal bezig ben, denk ik daar niet meer aan.»

HUMO Ook niet voor de finale in Anderlecht, met 25.000 man in de tribunes?

JASPER «Vooraf wel, maar tijdens de finale niet meer. Het is net alsof ik in een doosje zit en niets meer merk van wat er rond het veld gebeurt. Dan kijk ik alleen nog naar de bal. We waren om vijf uur 's middags vertrokken? In Anderlecht moesten we eerst kennismaken met Gilles De Bilde (de coach van de vijf finalisten, red.) en Geert De Vlieger. Daarna hebben we de aftrap mogen geven van Anderlecht-GBA en een stukje naar de match gekeken. In de rust moesten Jules en ik dan de finale spelen: we moesten elk drie penalty's trappen en wie er de meeste binnen schoot, won. En dat was ik dus.»

HUMO Jules Verdin, de andere finalist, was wél onder de indruk van de omgeving.

JASPER «Hij was vooraf al stil. En nadien nog stiller. En hij huilde. Dat vond ik wel erg, maar ik kon hem toch moeilijk laten winnen, hè? Achteraf wenste hij me proficiat, maar dat ging wel een beetje moeilijk. Normaal: ik zou ook erg ontgoocheld zijn als ik niet gewonnen had.»

HUMO Je trapte elke penalty in de linkerhoek, en De Vlieger liet zich elke keer vangen.

JASPER «Ik schiet daar graag! Ik schoot ze ook récht in de hoek, niet een beetje. Ze waren bijna onmogelijk te pakken.»

undefined

Niet te pakken

HUMO Je vond het ook leuk om penalty's te trappen tegen Glenn Verbauwhede, de tweede doelman van Club Brugge. Waarom ook alweer?

JASPER (lacht en zwijgt)

ANN DECROIX (mama van Jasper) «Wel, durf je het niet meer te zeggen?»

HUMO Omdat je dan de supporters van Club Brugge kon uitlachen, zei je op tv!

JASPER «Ah ja, want ik ben voor Anderlecht en niet voor Club! Maar ik vond het ook wel leuk om tegen zo'n goeie keeper penalty's te trappen en ze dan nog binnen te schieten ook.»

HUMO Nochtans heeft Club Brugge al geïnformeerd of je niet bij hen wilt komen voetballen. Wil je dat niet?

JASPER «Ik denk dat het niet zal lukken. Brugge is gewoon te ver van Poperinge. Dan zitten we nog langer in de auto naar de training.»

MAMA ANN «Twee jaar geleden zijn we een keer of vier gaan testen bij Club. Maar Ward, onze jongste zoon, was nog te klein, en mijn man en ik hebben onregelmatige uren op het werk. Het was bijna onmogelijk om dat allemaal georganiseerd te krijgen.»

JASPER «Ik train nu al drie keer per week: dinsdag, woensdag en donderdag. Plus een match in het weekend, en 's vrijdags ga ik naar de Balbalschool in Poperinge. Daar leren we trucjes om onze techniek te verbeteren. De bal hoog houden, bijvoorbeeld: ik heb het eens geteld en ik zat aan driehonderd of zo. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk: als je tot vijftig kan, kan je het blijven volhouden. Maar als ze het komen vragen, zou ik misschien wel bij Club gaan voetballen. Hun ploeg is nochtans niet beter dan de onze (Jasper speelt bij de miniemen van Roeselare, red.): we hebben vorige week met 2-1 van ze gewonnen in de competitie!»

HUMO Johan Boskamp noemde je een boevenkoppie.

JASPER «Mijn lange haar, zeker? Mijn ploegmaats noemen mij Biglia: die heeft ook lang haar en hij speelt ook op het middenveld. Daarom had ik na de finale van 'Pinanti is Pinanti' graag zijn truitje willen vragen. Maar ja, ik kan toch moeilijk op hem afstappen en een babbeltje met hem slaan.»

HUMO Je haar lijkt ook een beetje op Jommeke!

JASPER (lacht) «Maar nee! Zijn haar is net een dakje, het mijne toch niet?»

HUMO Boskamp was ook onder de indruk van je spelinzicht, zei hij.

JASPER «Ik speel op het middenveld: dan is het belangrijk dat je ziet waar je een pass naartoe moet sturen. Dat kan ik wel goed, dus als Boskamp zegt dat ik veel inzicht heb, zal hij wel gelijk hebben, zeker? Ik weet niet hoe het komt dat ik daar zo goed in ben. Van mama en papa meegekregen, hè.»

HUMO Heeft je papa ook gevoetbald?

JASPER «Vroeger wel, maar daar was hij al lang mee gestopt toen ik geboren werd. Ik ben er gewoon mee begonnen omdat iedereen op school voetbalde.»

HUMO Hoe heb je ontdekt dat je het goed kon?

JASPER «In het eerste leerjaar ben ik bij de duiveltjes van Poperinge gegaan. Daar was ik al redelijk goed, maar het was een beetje holderdeboldervoetbal.»

MAMA ANN «Wij zagen snel dat hij precies iets beter was: de anderen liepen constant achter de bal aan, maar hij had 'm altijd aan de voet. Dat zagen de jeugdscouts van Roeselare ook.»

JASPER «Het is plezanter dat ik nu met betere spelers kan voetballen. Dan moet je meer je best doen. In Poperinge was het dikwijls: de bal wegschieten en zien waar hij uitkwam. Bij Roeselare moeten we mooie combinaties leren maken.»

HUMO In eerste klasse doet Roeselare het niet zo goed. Presteren de miniemen beter?

JASPER «Véél beter! We staan zevende, net achter Anderlecht. Maar we hebben wel tegen hen gewonnen.»

HUMO Jij bent ook de kapitein van de ploeg. Luisteren de ploegmaats naar jou?

JASPER «Ik moet ze een beetje coachen. Dat doen we allemaal: we wijzen mekaar waar we naartoe moeten lopen. Maar ik ben de baas niet! Dat is de trainer. Als ik me kwaad zou maken op de scheidsrechter, zou ik van het veld vliegen.»


Tiktiktik

HUMO Wat vind je leuk aan voetbal?

JASPER (denkt na) «Eigenlijk alles. Ik zou niet weten wat ik anders moest doen. Dan zou ik me heel erg vervelen, denk ik.»

MAMA ANN «Hij is héél erg gebeten door de microbe!»

JASPER «Ik zou niet zonder kunnen. Stel dat ik geblesseerd was en niet zou mógen spelen: dan nog zou ik tegen een bal schoppen als ik er eentje zag liggen.»

HUMO Denk je er soms aan, om later profvoetballer te worden?

JASPER «Dat zou tof zijn. Bij Anderlecht, natuurlijk! Maar ik moet van mijn mama en papa eerst een diploma halen. En als ik op school mijn best niet doe, mag ik niet meer voetballen. Toch niet meer bij Roeselare - misschien wel nog bij Poperinge of zo. Dus doe ik maar mijn best, hè.»

MAMA ANN «Er kan nog zoveel verkeerd lopen met dat voetbal. We zouden hem ook naar een topsportschool kunnen laten gaan, maar we willen het eerst proberen bij Roeselare. Jasper moet in september naar de humaniora: hij is al ingeschreven in het college in Poperinge.»

JASPER «Voor de Latijnse! En als het niet gaat, dan kan ik nog altijd een minder moeilijke richting kiezen.»

HUMO Hoe ziet een gewone dag van jou eruit?

JASPER «Om halfacht sta ik op. Dan maak ik me klaar om naar school te gaan. Als ik om vier uur thuiskom, trek ik mijn voetbalkleren aan en vertrekken we naar Roeselare voor de training. Als we 's avonds thuiskomen, om kwart voor tien of zo, mag ik nog eventjes tv-kijken, want ik kan nooit direct slapen. En om tien uur mijn bed in. Daar raak je snel aan gewend, aan dat ritme.»

HUMO Naar welke programma's kijk je op tv? 'FC Nerds'?

JASPER «Ik heb één keer gekeken, maar ik vond het een stom programma. Die mannen kunnen écht niet voetballen: ze maken zich toch belachelijk? Als wij tegen hen spelen, winnen we gemakkelijk met 10-0! Nee, dan kijk ik liever naar de Champions League. Als er een match op tv is, probeer ik het altijd wat te rekken (lacht). Dat mag bijna nooit, hoor: na de eerste helft zegt mijn mama altijd dat ik mijn bed in moet.»

HUMO Waar let je op als je naar zo'n topwedstrijd kijkt?

JASPER «Op niks, eigenlijk. Ik vind het gewoon mooi. Mooi voetbal is: tiktiktik, alles in één tijd. Of zoals Hassan een actie kan maken: drie man tegelijk dribbelen. Dat is ook chic. Ik kan het soms niet zo goed volgen: topvoetballers als Lampard en Gerrard en Kaká wisselen zo vaak van positie (blaast).»

undefined

De mama's en de papa's

HUMO Onlangs ging er een opa helemaal door het lint tijdens een wedstrijd voor duiveltjes. Heb jij geen last van roepende mama's en papa's langs de lijn?

JASPER «In Roeselare mogen de ouders niet te veel roepen. En al zeker niet op andere kinderen! Pas na de match zegt mijn papa tegen mij, en alleen tegen mij, wat ik volgens hem verkeerd gedaan heb. Dat ik mijn snelheid van uitvoering moet verbeteren, bijvoorbeeld. Als ik een slechte pass gegeven heb, dan zie ik dat zelf ook. 's Zaterdags, na de match, lig ik in mijn bed te denken aan wat ik goed gedaan heb en wat ik fout gedaan heb. En dan probeer ik dat de volgende keer beter te doen.»

MAMA ANN «Niet dat we veel kritiek hebben, hoor! Daarvoor zijn we veel te trots op onze zoon.»

JASPER «Ik zou dat ook niet graag hebben, dat mama en papa me zouden pushen.»

MAMA ANN «Dat zeggen we hem altijd: de dag dat hij voetbal niet meer leuk vindt, mag hij er meteen mee stoppen. We moeten bezieling zien in onze jongens - Ward voetbalt ook. Maar zolang zij er plezier aan beleven, zetten we door: het kost ons wel wat moeite, maar hun plezier is ons méér waard.»

HUMO Nog één ding, Jasper: ben je na 'Pinanti is Pinanti' al even bekend als de beroemdste inwoner van Poperinge?

JASPER «Wie is dat? (Kijkt naar z'n mama) Dirk Frimout? Is die niet dood?»

MAMA ANN «Maar nee, jongen! Frimout is nog niet dood. Maar hij woont niet meer in Poperinge.»

JASPER «Maar ik moet veel dank u zeggen tegen de mensen. In onze buurt en in de familie zijn er veel die mij nu kennen. En zij hebben allemaal voor mij gesupporterd.

HUMO En terecht: proficiat!

Sven Spoormakers

Foto Stephan Peleman

STUDIO 1
Eén, zondag 27 april, 22.35

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234