null Beeld

'Pink Ambition' op Vijf

Eerst schiep God de blind ambition, dan kwam er de leeghoofdige variant blonde ambition. Wie dacht dat we het daarmee wel gehad hadden, ziet sinds vorige week zijn ongelijk bewezen op VIJF. Want wat blijkt: blonde ambition heeft nog een overtreffende trap, en hij heet 'Pink Ambition'.

mke

'Pink Ambition', een realityreeks die het doen en laten volgt van vijf Vlaamse it-girls, toonde zich als een vederlichte prelude op dat andere televisionele lichtgewicht, 'Temptation Island'. Slimme zet van de VIJF-programmatoren, want die 'ultieme relatietest' laat zich nog het best bekijken met de hersenen op non-actief. In dat opzicht is 'Pink Ambition' de gedroomde voorbereiding: zelden onze hersencellen zo snel weten inslapen als tijdens dit lifestyleprogramma.

Dat hadden we te danken aan de vijf Vlaamse jongedames wiens luxeleventjes centraal stonden in 'Pink Ambition'. We zouden ze 'ondernemers' willen noemen, ware het niet dat we daarmee echte ondernemers zouden beledigen. De vijf dames blonken uit in het soort jobs die - als het een beetje meezit - binnen x aantal jaren als kwalijke uitwassen van de consumptiemaatschappij zullen worden aanzien. Zo was daar bijvoorbeeld Yentl, fulltime lifestyleblogster en fashion addict. Yentl had zichzelf succesvol omgevormd tot wandelend reclamebord voor juwelen, kledij, haargel en neustrimmers die échte ondernemers haar opstuurden. Ook de blonde Jill deed niets liever dan zich door merkwinkels te laten versieren als de eerste de beste kerstboom. Haar verregaande shopverslaving en uitpuilende kleerkast hadden haar de bijnaam 'de Paris Hilton van Antwerpen' opgeleverd - een bijnaam die ze met ongepaste trots droeg.

Hier en daar dook er een jongedame op die haar dagen zowaar met een echte job invulde. Eentje daarvan was Freya, die aan een carrière als ontwerper - excuseer - designer timmerde voor de kledingwinkel - pardon - fashion store van Véronique De Cock. Als gezond tegengewicht voor zoveel ijver was daar Axelle, die noest werkte aan een carrière als bikinibodybuildster. Daarvoor sleet ze haar dagen in de fitness, waar ze ons een inkijkje gaf in haar persoonlijke filosofie. Schoonheid was volgens Axelle iets waar keihard aan gewerkt moest worden, 'anders was iedereen knap'. Logica waar we ook nu, een half etmaal later, geen speld tussen krijgen.

Je zou 'Pink Ambition' een hersenloos en dus schadeloos niemendalletje kunnen noemen. Op een kwade dag zien we er echter een symptoom van iets veel minder onschuldigs in: de Instagramgeneratie die één oog permanent op zijn smartphone gericht houdt en geen scheet kan laten zonder er een foto van te posten. Een generatie, ook, die zich koppig richt op de buitenkant (make-upshop = heaven!) en zich van het Engels bedient als was het een verregaande vorm van Tourette.

Pas aan het eind werd de roze zeepbel van 'Pink Ambition' even doorprikt: tussen de donsdekens van haar luxebedje bekende Yentl dat ze als kind gepest werd. Haar huidige Instagramsucces zag ze als de ultieme overwinning op haar jeugdige onzekerheid. Het is afwachten hoe lang het duurt eer knappe Yentl doorheeft dat al wat glittert niet altijd gold is in deze wereld. We weten niet wat we erger zouden vinden: dat zulk besef ooit keihard binnenkomt in hun blonde hoofdjes, of nooit.


Quote

'Dat brandt en dat doet zeer, but I don't give a fuck.' Bodybuildster Axelle heeft het wel degelijk over haar training, excuseer, work-out.


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234