null Beeld

'Pinkpop 2016': Jan Smeets en zijn enthousiasme over het strikken van Paul McCartney

Nu zondag, drie weken vóór zijn doortocht op Werchter (en twee weken na zijn schitterende concert in Parijs), gaat de grote Paul McCartney nog even repeteren op Pinkpop. En wat meer is: als we mede-zeventiger Jan Smeets, Pinkpop in persoon, mogen geloven, zal het optreden – net zoals het leeuwendeel van de rest van de Pinkpop-affiche – live te volgen zijn op NPO 3. Daar drinken we een Brand Bier op!

Noud Jansen

'Regen met bákken voorspellen ze voor het Pinkpop-weekend, hoe vaak ik ook weeronline.nl blijf checken' Organisator Jan Smeets

Jan Smeets «Laat ik vooral nog met twee woorden spreken – je weet tenslotte maar nooit – maar in ieder geval heb ik zopas vernomen dat er een yes is gekomen uit het kamp van McCartney op onze vraag om het optreden te mogen uitzenden. Tot grote blijdschap van de heren en dames televisiemensen, dat kun je je wel voorstellen. En ikzelf ben er uiteraard ook wel over te spreken – sowieso vind ik het helemaal fantastisch dat we Paul McCartney hebben weten te strikken. Als je bedenkt: nog niet zo heel lang geleden was het volslagen onmogelijk om dat soort artiesten naar een festival als Pinkpop te lokken. De écht grote jongens – en daarmee bedoel ik ook de Bruce Springsteens en de Stones van deze wereld – hebben decennialang enkel concerten gespeeld voor mensen die louter voor hen een kaartje hadden gekocht; trouwe fans die alle liedjes vanbuiten kenden, en die niet in het midden van het optreden ineens wegwandelden omdat ze hun trein moesten halen. Maar dat is dus een jaar of acht geleden veranderd toen Springsteen als eerste van de big guys met festivals begonnen is – in zijn spoor zijn er velen gevolgd. Naar het schijnt was het trouwens The Boss in hoogsteigen persoon die McCartney heeft aangeraden om Pinkpop te doen. Vier jaar geleden was dat, toen Springsteen optrad in Hyde Park, en McCartney een paar nummers is komen meezingen. Pas op, ik was er zelf niet bij, maar het verhaal is me wel al door zeker tien verschillende mensen bevestigd.»

HUMO U zult het hem nu op de man af kunnen vragen.

Smeets «Dat zou ik kunnen doen, ja. Maar je weet, als promotor val je artiesten niet lastig: dat is een ongeschreven wet in de business. Zeker niet in dit geval, want ik heb begrepen dat McCartney slechts enkele uren voor het optreden komt invliegen met zijn privévliegtuig, en dat hij na afloop direct weer vertrekt. Die zal echt geen tijd hebben om even gezellig met Jan Smeets te gaan babbelen.»

HUMO Klopt het dat jullie een privérestaurant voor hem aan het timmeren zijn?

Smeets «Klopt, ja. Van zijn management hadden we te horen gekregen dat hij niet in het restaurant wenst te eten waar alle andere artiesten eten. Hij krijgt dus een heel eigen compound, mét restaurant.

’t Kost ons een hoop centen, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je een artiest van dat kaliber wil ontvangen. Ik hoop maar dat hij tevreden zal zijn.

»Ach, weet je, ik maak me eigenlijk maar om één ding zorgen: het weer. Regen met bákken voorspellen ze voor het Pinkpop-weekend, hoe vaak ik ook weeronline.nl blijf checken. We hebben een meer dan degelijk drainagesysteem op de weide, maar te veel is te veel.»

HUMO De meest uitgeregende editie van Pinkpop, die van 1992, leverde anders wel het meest legendarische optreden uit 47 jaar Pinkpop op.

Smeets «Pearl Jam, hè? Jaja, dat was dat optreden waarbij Eddie Vedder in een tv-kraan klom en het publiek insprong. The biggest stage dive ever. Op het moment zelf was ik er, om het zacht uit te drukken, niet bepaald blij mee – stel je voor dat die vent te pletter was gestort! – maar achteraf bekeken is het wel het meest iconische beeld van Pinkpop geworden. Er bestaan zelfs ansichtkaarten van!»

HUMO Als het Paul McCartney maar niet op ideeën brengt.

Smeets «Ja, hallo zeg! Godverdikke man, ik moet er niet aan denken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234