null Beeld

Pirates of the Carribbean: Dead Man's Chest

Johnny Depp, fetisjacteur van vreemde vogels als Terry Gilliam en Tim Burton, en zelf liefhebber van de beat poets en van gonzojournalist Hunter S. Thompson, werd op zijn veertigste een wereldster door zijn rol als Jack Sparrow in het op een Disneyland-attractie gebaseerde 'Pirates of the Caribbean'.

paul sheehan/ifa

Maar Depp zou Depp niet zijn als hij er niet in slaagde om ook daar een vleugje tegencultuur binnen te smokkelen: hij modelleerde zijn piraat niet naar Errol Flynn of Burt Lancaster, zoals de executives bij Disney voor ogen stond, maar naar enfant terrible Keith Richards.

Het publiek was er gek op: Jack Sparrow werd in geen tijd de meest geliefde zeeman sinds kapitein Iglo. Terwijl u vanavond op Eén nog eens kunt gniffelen om zijn gekke loopje in 'Dead Man's Chest', de tweede Pirates-film, loopt het in de zalen alweer storm voor deel vier: 'On Stranger Tides'.

Daarin volgen we Captain Jack op zijn zoektocht naar de Fontein Der Jeugd. We zien hem in de clinch gaan met de gevreesde Blackbeard, gespeeld door de duivelse Ian McShane (Al Swearengen uit 'Deadwood'!), en met diens dochter Angelica, in wie u zonder moeite Penélope Cruz herkent.

Johnny Depp «Penélope heeft tijdens het draaien ontdekt dat ze zwanger was, maar dat heeft haar niet bepaald afgeremd. Een zwangere Penélope Cruz zien zwaardvechten: 't is een beeld dat ik niet gauw zal vergeten.»


- Je hebt Jack Sparrow nu al vertolkt in vier films. Ben je hem niet beu?

Depp «Ik hou zielsveel van Captain Jack, het is één van mijn favoriete rollen. Elke keer als ik me in zijn kostuum hijs, ontdek ik dingen over hem die ik nog niet wist. Ik weet nu al dat ik het heel lastig zal hebben als ik hem op een dag definitief moet laten gaan.»


- Er wordt verteld dat je getekend hebt voor een vijfde film.

Depp «Ik weet niet met zekerheid welke avonturen Jack nog te wachten staan. Maar ik kan je dit vertellen: als ze nog een goed verhaal vinden, dan kunnen ze op mij rekenen.»


- En zeggen dat de bazen bij Disney in het begin niet zeker waren of je wel geschikt was voor de rol!

Depp «Yep. En nu maak ik deel uit van de originele Disneyland-attractie! Heel raar trouwens, om jezelf daar levensgroot terug te zien. Maar wat belangrijker is: dankzij 'Pirates' heb ik de kans gekregen om Keith Richards te leren kennen.

»Ik stond versteld wat voor een intense kerel hij is - ik had me altijd voorgesteld dat hij net heel relaxed zou zijn. We hebben lange, interessante gesprekken gevoerd. Ik heb er een paar gefilmd, en met dat materiaal ben ik nu een film aan het maken.»


- Gore Verbinski, de regisseur van de eerste drie films en mee verantwoordelijk voor de look van de franchise, was er dit keer niet meer bij. Was het moeilijker zonder hem?

Depp «Gore heeft een universum gecreëerd waarin ik me als een vis in het water voel: daardoor had ik er ook geen moeite mee om zonder hem verder te doen. Hij heeft me ook altijd de tijd en ruimte gegeven om rustig te werken tot Jack er helemaal stond.

»Hij liet me mijn zin doen, maar stond altijd klaar om me aan te moedigen. Het heeft een onverwoestbare band tussen ons gesmeed.»


- Daarom ook dat je opnieuw met hem hebt samengewerkt aan de animatiefilm 'Rango'?

Depp «Ja, en ook dat is me uitstekend bevallen. Gore liet me opnieuw alles uitproberen wat ik wilde, tot ik de juiste stem te pakken had, en intussen stond hij langs de zijlijn te supporteren. We gaan binnenkort nog eens samenwerken, aan een remake van 'The Lone Ranger' (naar de legendarische Amerikaanse westernheld, red.)»


- 'Pirates of the Caribbean' heeft je gebombardeerd tot superster, met alle aandacht van dien. Het is bekend dat je heel erg op je privacy staat. Hoe ga je daarmee om?

Depp «Ik heb het daar veel over gehad met Angelina Jolie, op de set van 'The Tourist' vorig jaar. Zij heeft een hele klare kijk op die dingen en gaat op een heel goeie manier met die aandacht om. Ze werkt keihard om met haar voetjes op de grond te blijven.»


- Net als jij.

Depp «Voor mij draait het om het werk. Ik ben blij als de mensen mijn films waardevol vinden, maar daar houdt het ook op. Ik probeer niet te veel over mezelf te lezen, en ik hou ook niet bij wanneer ik in of out ben.»


- Je bent wel al een hele tijd duidelijk in. Hoe word je liever gezien: als karakteracteur of als leading man?

Depp «Een filmster worden, de romantische held spelen, dat heeft me nooit geïnteresseerd. Ik hou er net van om me in verschillende karakters te verdiepen. Het ene moment ben ik een piraat, het volgende een gangster, dan weer God weet wat: dat houdt me fris. Ik heb die uitdaging nodig, ik moet kunnen springen zonder te zien waar ik terecht zal komen.»


- Je hebt inderdaad een heel verscheiden parcours afgelegd. Had je ooit durven denken dat het grote succes zou komen met een reeks familiefilms?

Depp «Nee, of toch niet tot ik zelf vader werd. Als je kinderen hebt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Kinderen kijken heel open naar films: ze laten zich alleen leiden door hun verbeelding, en dat werkt heel besmettelijk.

»Ze aanvaarden wat ze zien, en stellen zich verder geen vragen. Maar hou je vast als ze dat wél doen: kinderen lijken heel onschuldig, maar ze zullen je héél precies vertellen wat ze van je werk vinden (lacht)


- Ben je bang dat het succes op een dag voorbij zal zijn?

Depp «Niet echt. Vroeger was ik mateloos gefrustreerd als een film flopte. Tegenwoordig kan ik dat beter relativeren. Ik weet nu veel beter wat echt belangrijk is.»


- En dat is?

Depp «Mijn familie. De dag dat Vanessa (Paradis, zijn levensgezellin, red.) me vertelde dat ze zwanger was van ons eerste kind, is mijn hele perspectief veranderd. Ik had altijd al een vader willen zijn: op dat moment viel alles op zijn plaats. Ik geloof nu dat het Lot ons heeft samengebracht.»


- Zijn je kinderen je eigen Fontein Der Jeugd?

Depp «Ja. Mijn kinderen, en het occasionele glas rode wijn.»

Bekijk enkele bloopers »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234