null Beeld

Pixies - Head Carrier

Tussen de vorige twee Pixies-platen zaten drieëntwintig lange jaren, tussen de nieuwe en de vorige slechts twee. Twee is beter. De eerste song op ‘Head Carrier’, tevens titeltrack, is opwindender dan alle twaalf songs op ‘Indie Cindy’ samen. ‘Head carrier,’ roept Black Francis in het refrein, zonder melodie: gewoon twee woorden gebruld, alsof hij beseft dat nadenken overbodig is als je ooit de Pixies geweest bent. Een besef dat in de strofes onderstreept wordt: ‘It’s déjà vu, it’s not like I planned / Looks like I’m going where I already been’. Zo goed als het daar ooit was, wordt het natuurlijk nooit meer, maar aan de wetten van de natuur valt nu eenmaal niet te rammelen.

Waar het op ‘Indie Cindy’ leek alsof de Pixies dachten dat ze zichzelf na zoveel jaar stilte moesten heruitvinden, grijpen ze op ‘Head Carrier’ terug naar de succesformule: verse-chorus-verse, zacht-hard-zacht, en grotendeels nonsensicale teksten die maar betekenis krijgen als je ze vergezeld van de muziek in de oren krijgt geblazen. Misschien zit het feit dat Kim Deal nu écht weg is, er wel voor iets tussen. Drie jaar geleden stapte ze op tijdens de opnames, intussen is ze definitief vervangen door Paz Lenchantin (bekend van A Perfect Circle en Billy Corgans Zwan). ‘All I Think About Now’ zou volgens de groep zelfs een warme afscheidsbrief voor Kim Deal zijn. Lenchantin, die de song samen met Black Francis schreef, neemt de leadzang voor haar rekening: ‘I try to think about tomorrow / But I always think about the past / About the things that didn’t last’. De song zelf… Hebt u deze week dat allereerste lied ooit geschreven door artificial intelligence gehoord – gecomponeerd aan de hand van parameters uit het oeuvre van The Beatles? Hadden ze Beatles door Pixies vervangen, er zou wellicht iets als ‘All I Think About Now’ uitgerold zijn. Maar dan, euh, artificiëler. Intelligentie is pas opwindend als er chaos of weerbarstigheid in doorklinkt, en een verwijzing is vooralsnog niet hetzelfde als een knipoog.

Voor ‘Baal’s Back’ werd het recept van ‘Head Carrier’, de song, nog eens bovengehaald: strofes waar je geen woord van verstaat, en twee gebrulde woorden in het refrein. Baal, voor wie het niet weet, is behalve een dorp in de Zuiderkempen tevens een synoniem voor de gehoornde. Francis zet ’m uiterst waarheidsgetrouw neer. Gehoornd: in het Engels wordt dat horny, een woord waarmee je – zoals Francis in ‘Oona’ aantoont – meerdere kanten op kunt: ‘Oona, please, I wanna be in your pants’. Een broek vol goesting op zijn 51ste: het weze hem van harte gegund.

Dan is er nog ‘Classic Masher’, dat agressieve echo’s bevat van Pulps ‘Common People’, en ‘Talent’, een soort ‘Under Assistant West Coast Promotion Man’ voor deze tijd. En nog veel meer natuurlijk. ‘Head Carrier’ bevat twaalf songs waarvan de langste 3 minuten en 39 seconden duurt. Als-ie gedaan is, wil je nog een keer. Beter worden de Pixies anno 2016 niet meer. Of het zou op 25 november in de Lotto Arena moeten zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234