null Beeld

Plastische chirurgie: Dokter De Zeulder pleit voor imperfectie

Over twee weken start VIJF met het programma ‘Complex’. Daarin vinden lelijke mensen het geluk dankzij de plastische chirurgie. Dat is tenminste de bedoeling. Heel het proces wordt van a tot z gevolgd, vanaf de eerste gesprekken met de deskundige tot en met het gesjoemel met ziekenfondsbriefjes en het fiscaal omzeilen van het ereloon. De hoofdvraag is echter niet hoeveel plastische chirurgen er nog vrij zouden rondlopen als de fiscus een beetje zijn werk zou doen, maar wel: kan dat wel, mensen gelukkig maken met een wegzuiginkje hier, een naadje daar, en links en rechts nog wat afschrapen?

Dr. Koen De Zeulder «Nee. Die vervolmaakte kandidaten zullen in een zwart gat vallen. Mensen zeuren graag, en een onderkin of een hangbuik zijn daar prima kapstokken voor. Zeg je tegen zo’n lelijk iemand: ‘Ha, je draagt een bril? Beetje bijziend geworden?’, dan is het antwoord: ‘Nee, ik heb nog steeds een arendsblik. Maar die bril leidt de aandacht af van mijn varkensoogjes’. Zo ontstaat een warm, diepmenselijk gesprek. Die kans is na een oogcorrectie verkeken. Een echte topchirurg bouwt wat mankementen in om dat probleem te omzeilen.»

HUMO Waaraan denkt u dan?

De Zeulder «Ik denk daar nooit echt over na, ik laat de inspiratie opkomen tijdens de procedure. Ik doe dat een beetje op het gevoel. Nadat ik de tieten vrolijk hemelwaarts heb gericht en de billen heb verstevigd tot ze aanvoelen als een goed opgepompte winterband, zal ik bijvoorbeeld wat vel laten lebberen aan de bovenarmen, of ik zet één oorschelp een beetje scheef. Dat zijn pittige accentjes waarover nog jarenlang kan worden geklaagd.»

HUMO Perfectie is dus niet het einddoel?

De Zeulder «Perfectie werkt niet. Kijk maar eens naar het huidige Eerste Wijf van de VS. Prima gedaan hoor, hulde aan mijn Amerikaanse collega’s. Maar het eerste wat je ziet is die hulpeloze blik, die tergende onzekerheid. Er is namelijk niks om de aandacht af te leiden, zelfs geen haarlijn die een centimeter hoger of lager had kunnen liggen. Dat maakt zo’n beauty psychologisch naakt en kwetsbaar.»

HUMO Er zijn dus grenzen aan wat een esthetisch chirurg kan bereiken?

De Zeulder «Ja, en de ultieme grens is: domme oogjes. Die krijg je niet gerepareerd.»

HUMO Valt er te leven met een domme oogopslag?

null Beeld

De Zeulder «Vaak wel, want de patiënt beseft dat zelf niet. Als je bij het nagesprek zegt: ‘Je ziet er ook heel wat slimmer uit,’ dan knikt het operatiemateriaal heftig ja. Omdat hij of zij dom is. Maar de buitenwereld merkt dat helaas wel.

»Ik zal – en daar ben ik goed in – even wat troostende woorden uitspreken: in sommige beroepen is een zwakbegaafde uitstraling een zegen. Dat hangt samen met de doelgroep die je wilt bereiken. Op een schlagerfestival kan een zangeres het schudden als het publiek meteen denkt: ‘Ochot, die zal wel een masterdiploma of vier hebben, zo intelligent dat die eruitziet! Wie denkt ze wel dat ze is, die omhooggevallen trut. En als ge geen puddinggat of hamsterwangen hebt, ga dan op een catwalk staan met kleren die wij nooit zullen kunnen dragen, maar kom onze dag niet verknallen, elitair kakwijf!’

»Zo’n zangeresje kan dan de ziel uit haar perfecte lijf zingen van je ‘jij en ik bij elkaar, maken alle dromen waar’, de match is al bij voorbaat verloren.»

HUMO Maar bent u nu voor of tegen plastische chirurgie?

De Zeulder «Helemaal voor! Heel wat echtparen worstelen met een dilemma: stoppen we ons spaargeld in een nieuwe keuken, of in een remake van één van de partners, of in allebei indien het budget dat toestaat. Wel, vergeet die nieuwe glanzende keuken. Die ouwe doet het nog perfect, en een keuken die er drie jaar staat, voelt pijnlijk gedemodeerder aan dan brol van vijftien of twintig jaar oud. Bovendien is de ecologische voetafdruk van een nieuwe keuken erg groot: dat hout, de kunststoffen, het transport, de gassen die vrijkomen bij het lakken, enzovoort. Dat heb je allemaal niet als je je even laat versnijden. Als je bij me in de buurt woont, kun je zelfs met de fiets komen. Bovendien is je spaargeld dan meteen op, zodat je niet meer in staat bent om het milieu-onvriendelijk uit te geven, zelfs als je dat zou willen. Als dat niet ecologisch verantwoord is, weet ik het ook niet meer.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234