null Beeld

Plat Préféré: Koning Boudewijn

Aangezien dat de
favoriete maaltijd van wijlen koning Boudewijn zou zijn geweest, zal Jeroen Meus vanavond reebout met pepersaus klaarmaken in de voorlopig laatste
aflevering van 'Plat préféré'.

Noud Jansen

'Het liefst schoot Boudewijn de ree zelf,' voegt
men daar op de website van Canvas nog aan toe, 'want onze vorst was een fervent
en vooral goed jager.' Hallo, Jan van den Berghe?

Jan van den Berghe (fronst de wenkbrauwen, schudt het hoofd en
krabt de kruin) «Ik weet niet waar Jeroen Meus zijn informatie gehaald heeft,
maar het zou me niet verbazen als het uit hetzelfde kookboek was waaruit hij
eerder al de favoriete maaltijd van Adolf Hitler
wist op te diepen. Want om in culinaire termen te blijven: net als die forel
met botersaus destijds is ook dit een onvervalst broodje aap. Het slaat
werkelijk nérgens op. Boudewijn haatte jagers, zoveel is zeker, en jachtdiners
haatte hij al evenzeer. Ooit was hij uitgenodigd op het domein van baron Thierry
d'Huart
in Overijse, voor een drijfjacht. Hij kreeg de
beste plek toegewezen - die van de Graaf van Vlaanderen - en alle andere jagers
kregen de opdracht niet te schieten op de everzwijnen die in de richting van
Boudewijn renden: zo kon de baron gerust zijn dat z'n gast tenminste één keer
doel zou treffen. Maar die heeft geen enkele keer gevuurd. 'Ik vond ze te mooi
om af te schieten,' zei hij achteraf, 'ik wilde ze liever fotograferen'. Dat is
Boudewijn ten voeten uit. Als hij en Fabiola al ooit reebout aten, dan zeker niet van een dier dat hij zelf geschoten had.

undefined

»In
zijn jonge jaren, toen hij nog onder de curatele van zijn stiefmoeder prinses
Lilian
stond, ging hij mee op jacht naar Hinterriss in
Oostenrijk, en daar zal hij allicht wel eens een reeboutje verorberd hebben.
Maar eerlijk: had Lilian hem gepaneerde tuinslang geserveerd, hij had het ook
lekker gevonden. Zoals Noël Vaessen al schreef:
Boudewijn is altijd beduidend meer in astronomie dan in gastronomie
geïnteresseerd geweest.»

HUMO Als het niet reebout met pepersaus was, wat at
Boudewijn dan wél?

van den Berghe «Niet al te veel alleszins, dat heb ik met
eigen ogen kunnen vaststellen tijdens de keren dat ik met hem op reis ben
geweest. Schraalhans was keukenmeester, tot frustratie van de koks op het
paleis. Nee, Boudewijns plat préféré, dat zal
eerder de heilige hostie geweest zijn (lacht). Al
zal hij nu wel alle dagen rijstpap met zilveren lepeltjes zitten te eten.

»Ernstig:
ik weet dat er ten paleize vaak dikke groentesoep werd geserveerd. En als
hoofdgerecht kwam er geregeld filet mignon op tafel, met gestoomde aardappelen
en gestoofde peterselie. Felix Alen, die nog voor
Boudewijn en Fabiola gekookt heeft, had het verder
ook over zeetongetjes met garnaal en fazant. Wijn werd daar nooit bij
geschonken, want Boudewijn dronk niet. Ja, pro forma werd het glas wel eens een
beetje gevuld als het niet anders kon, maar verder dronk hij slechts Spa reine.»

Plat Préféré: Koning Boudewijn

HUMO Toen ik u gisteren aan de telefoon had, zei u dat
Boudewijn wel graag bloedworst lustte.

van den Berghe «Met rodekool, ja. Wellicht is dat de reden
waarom Paola er een hekel aan heeft: omdat Boudewijn
en Fabiola het graag aten. De favoriete maaltijd van Paola, dat is trouwens
ravioli met ricotta en witte truffel uit Piëmonte. Paola gaat ook vaak zelf
achter het fornuis staan: een oude traditie van de Italiaanse adel.»

HUMO Is onze huidige vorst Albert een gulzige eter?

van den Berghe «Niet meer. Vroeger, in zijn tijd van trijntjes
en wijntjes, toen wel. Zijn tante Marie-José zei
hem wel eens: 'Fais gaffe Albert, tu vas éclater' -
'Pas op Albert, want je ontploft nog eens.' Maar ondertussen moet het hij het
noodgedwongen wat rustiger aan doen, wegens hartkwalen en cholesterol.

»Laurent: dát is tot nader order de gulzigaard van de familie. Toen hij nog
niet getrouwd was, hield hij vooral van pasta met Heinz-ketchup en Coca-Cola - tegen
de middag had hij meestal al tweeënhalve liter op. Van hem is ook geweten dat
hij graag gelatinesuiker at: er lagen altijd twee of drie pakken beertjes in zijn auto. Of dat nu nog het geval is weet ik niet, maar als ik hem
zo bekijk, heb ik de indruk dat hij geheel uit gelatine is opgebouwd (lacht). Hij is zeker verdubbeld in volume sinds zijn legertijd.»

HUMO Volgens de makers van 'Plat préféré' was
Boudewijns favoriete dessert chocoladetaart.

van den Berghe «Dat zal wel kloppen, ja. Herman Liebaers, de onlangs overleden hofmaarschalk, spreekt in zijn memoires verder
ook over alle soorten ijs, en over soufflé au Grand Marnier, waar Boudewijn zelfs al eens twee porties van durfde te nemen.»

HUMO Kijkt u eigenlijk wel eens naar 'Plat préféré'?

van den Berghe «Nee, ik erger me te zeer aan de manier waarop
Jeroen Meus het Nederlands hanteert. Hij kan geen twee zinnen zeggen zonder er
drie keer 'efkes' tussen te gooien: vréselijk. Dat slordige taalgebruik, daar
bezondigen alle Vlaamse tv-koks zich trouwens aan. Ik weet wel dat die mensen
geen taalkundigen zijn, maar een béétje respect en aandacht voor het Algemeen
Nederlands zou hen sieren. Persoonlijk kijk ik dus liever naar Nigella
Lawson
. En ik kan u verzekeren dat ik niet alleen in
haar gerechten mijn tanden zou willen zetten, haha. Nigella Lawson: ziedaar
míjn plat préféré.»

Bekijk een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234