Plunder je straffeloos rijk, deel 2: hoe de Turkse en Marokkaanse maffia de Belgische staat pluimt

België is het mekka van de faillissementsfraude. Dat is ook buitenlandse criminelen niet ontgaan. Turken, Marokkanen en Bulgaren maken dankbaar gebruik van de diensten van Belgische stromannen om hun bvba’s en cv’s te plunderen en failliet te laten gaan, en misdaadgeld naar den vreemde te versluizen. Geheel straffeloos, dat spreekt.


Lees ook deel 1:

België is het Mekka van de faillissementsfraude

'Die bvba's gaan bijna naadloos over in de georganiseerde misdaad via drugs- en mensenhandel'

De Gentse criminoloog Brice De Ruyver haalt geregeld uit naar de verregaande straffeloosheid in ons land. Dat heeft men ook in het buitenland in de gaten: steeds meer gangsters zakken naar België af wegens de geringe pakkans en het uitzicht op grote winsten. En omdat faillissementsfraude in dit land nauwelijks wordt vervolgd, is die erg populair. Als je door de vele faillissementen van stromannen als Alfred Poppe en Serge Bracqué bladert (zie Humo 3953), valt meteen op dat er tussen de vennootschappen die ze hebben overgenomen, verhoudingsgewijs erg veel bedrijven zitten die in handen zijn van Turken, Marokkanen, Indiërs en Bulgaren. De allochtone ondernemers doen niet alleen een beroep op stromannen als Poppe en Bracqué om hun vennootschap frauduleus failliet te laten gaan. ‘Je mag je in België niet zomaar als handelaar vestigen,’ zegt een anonieme belastinginspecteur.

Belastinginspecteur «Daar heb je documenten en vergunningen voor nodig. Je moet bewijzen dat je over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt, een elementaire kennis van boekhouding en fiscaliteit, recht en wetgeving. Bovendien zijn veel beroepen gereglementeerd en moet je beroepsbekwaamheid kunnen bewijzen met een diploma. Horecazaken moeten een vergunning aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), en vreemdelingen van buiten de Europese Economische Ruimte of Zwitserland moeten over een beroepskaart beschikken. Dat is vaak te hoog gegrepen voor migranten van buiten de EU.»

'Belastingen betalen is niet meteen hun prioriteit'

De stromannen voor dat soort werk worden geleverd door boven alle verdenking staande Turkse en Marokkaanse boekhouders, en zij gebruiken niet langer uitsluitend Belgische katvangers. In Antwerpen maken de boekhouders bijvoorbeeld veel gebruik van de Turkse familie Ozislam, van wie een aantal leden in tientallen failliete vennootschappen opduiken.

Belastinginspecteur «Veel van die allochtone vennootschappen zitten in de parallelle economie in buurten zoals de Dambruggestraat in Antwerpen en de Dendermondsesteenweg in Gent. Ze bezondigen zich niet alleen aan zwartwerk: ze gaan bijna naadloos over in de georganiseerde misdaad via drugs- en mensenhandel. Het betalen van belastingen en sociale bijdragen is ook niet meteen hun grootste bekommernis. Meestal wordt het geld in het zwart doorgesluisd naar het vaderland. En als de Belgische vennootschap in de problemen komt – wat onvermijdelijk is, omdat ze buiten de wet en naast de reguliere economie actief is – wordt ze gedumpt in een katvangerssysteem en gaat ze frauduleus failliet.»


6.000 euro netto

Eén van de leden van de familie Ozislam, met een domicilie aan de Erwtenstraat 14A in Antwerpen, een bij het Antwerpse parket bekend postbusadres, heeft ondertussen meer dan dertig failliete vennootschappen op zijn naam staan. In 2010 nam hij bijvoorbeeld, samen met twee Polen, de cv Mont Best II over van een Turks-Antwerpse cafébaas met een criminele achtergrond en de Nederlander George Wortelboer, een legendarische naam in het Antwerpse misdaadmilieu. De man uit Gorinchem, bij Rotterdam, is ondertussen bijna 80. Hij beheert meer dan vijftig vennootschappen die al dan niet op weg naar een frauduleus faillissement zijn. Voor zijn tussenkomst vraagt Wortelboer 125 euro per maand per mandaat in een raad van bestuur. Dat maakt meer dan 6.000 euro per maand, belastingvrij.

Wortelboer is een katvanger die bijna uitsluitend voor Turken en Marokkanen werkt in Brussel, Hasselt, Gent, Turnhout, Mechelen en zelfs Nijlen. De vennootschappen worden officieel gebruikt om theehuizen, cafés, pitatenten, taxibedrijven, bouwbedrijven, nachtwinkels en belwinkels uit te baten. Maar als je die bvba’s en vzw’s van nabij bekijkt, blijken ze toch vooral te dienen om de Belgische handelswetgeving te ontduiken en de belasting- en btw-controleurs een stap voor te zijn. Jaarverslagen worden niet neergelegd, het startkapitaal wordt niet volledig gestort of meteen weer uit de vennootschap gehaald, en allemaal eindigen ze in een faillissement, nadat de ene bestuurder na de andere zaakvoerder is benoemd en de vennootschap van het ene adres naar het andere geschoven.

George Wortelboer is in het milieu van Turkse en Marokkaanse vennootschapsfraudeurs terechtgekomen via een bekende Turkse boekhouder uit Berchem en een Turkse gangster die vroeger een café uitbaatte in de Antwerpse Korte Stuivenbergstraat, en die ook enkele nachtwinkels in de buurt bezat. Die man bleek een belangrijke exponent van het gewelddadige Turkse misdaadmilieu in België. Wortelboer zei me destijds: ‘Ik ben niet bang. Iedereen is bang van mijn vriend, de Turkse cafébaas. Ik werk alleen niet met Albanezen en Tsjetsjenen. Dat zijn pas echt gevaarlijke kerels.’

In zijn hoogdagen was Wortelboer de spil in een netwerk van Turkse, Bulgaarse, Marokkaanse en Libische criminelen, en Nederlandse drugstrafikanten en witwassers. Zij lieten Wortelboer vennootschappen en vzw’s oprichten en beheren om hun misdaadgeld uit drugs, prostitutie, overvallen, mensenhandel en sociale fraude wit te wassen. De rol van Wortelboer in het Turkse misdaadmilieu kwam aan het licht in april 2011, toen er op de stoep van het café Tornado in de Van Arteveldestraat in de Antwerpse stationsbuurt, een bloedbad werd aangericht. Het café was een beruchte uitzuiptent annex bordeel waar Thaise vrouwen werden geprostitueerd, een drugscafé en trefpunt voor de Albanese, Tsjetsjeense en Turkse maffia. Bij een schietpartij raakten vier mensen zwaargewond en bleven twee Albanezen dood achter op het trottoir. De dader was Murat Baran, de Turks-Koerdische zaakvoerder van cv Asmin, de commanditaire vennootschap achter het café. Baran werd in 2015 in Antwerpen tot levenslange opsluiting veroordeeld, maar heeft daar nog geen dag van uitgezeten. Hij is al meer dan vijf jaar voortvluchtig. Vandaag bestaat de cv Asmin nog altijd, ook al heeft die nog nooit een jaarrekening neergelegd, en het café Tornado is omgedoopt tot Fun Fun Café. De partner van Baran in de cv Asmin is George Wortelboer.

‘Ik word vaak naar België geroepen om mensen zoals Murat te helpen,’ verklaarde Wortelboer toen. ‘Toen hij speelautomaten in zijn café wilde plaatsen, moest ik voor een bewijs van goed gedrag en zeden zorgen. Zelf kon hij dat niet krijgen. Een vriend van Murat, een Tsjetsjeen, is me toen komen ophalen in Gorinchem. Die Tsjetsjeen heeft nog in Osdorp bij Amsterdam gewoond en woont nu in Antwerpen. Hij heeft te maken met het café Maserati, op de hoek van de Diepestraat en de Lange Beeldekensstraat. Hij wilde ook dat ik voor hem een bankrekening opende, dus heb ik dat gedaan. Ik stel geen vragen.’

Tot op heden is George Wortelboer nog nooit door justitie aangesproken, laat staan opgepakt voor zijn rol in de vennootschapscriminaliteit in België.


De mocromaffia

Vanuit Nederland zakken steeds meer criminelen af naar ons land. Het gaat vooral om leden van het Marokkaanse misdaadmilieu in Nederland, die daar de mocromaffia wordt genoemd en die de drugshandel grotendeels heeft overgenomen. Ze hebben goede contacten met Belgisch-Marokkaanse criminelen en komen in ons land vennootschappen opzetten om de drugswinsten wit te wassen. Zo werden in Antwerpen op hetzelfde adres in de Braziliëstraat in 2013 twee vennootschappen opgericht: de bvba’s Theatro Anvers en Club Theatro Anvers. Geen van beide heeft ooit een jaarrekening ingediend, wat nochtans wettelijk verplicht is. Op dat adres zit de Club Theatro Anvers, een discotheek die vooral door Marokkanen druk wordt bezocht. De bvba’s zijn opgericht door Marokkanen uit Breda en Etten-Leur, onder wie Ahmed Bouhdaid. Bouhdaid is geen onbesproken man in Nederland: hij wordt geassocieerd met drugsgeld. Bij een inval in zijn woning in het Belgische Hoogstraten vond de politie ook 100 gram hasj. Voor eigen gebruik, beweerde Bouhdaid, die wegkwam met een boete. In oktober vorig jaar nam hij ontslag uit de bvba Theatro Anvers en maakte hij al zijn aandelen over aan katvanger Serge Bracqué. De vennootschap verhuisde meteen naar de Vandermeerschstraat 6 in Schaarbeek, één van de adressen van Bracqué.

‘Eén van de middelen om dat soort praktijken te stoppen is datamining,’ zegt Steven De Winter, de magistraat die bij het parket in Antwerpen en Mechelen aan het hoofd staat van Ecofin, de dienst die de financiële misdaad moet bestrijden. ‘De essentie van de moderne misdaadbestrijding is de uitwisseling van informatie. We moeten weten wie de mensen zijn die in ons land vennootschappen komen oprichten en wat ze precies doen.’

HUMO Wat betreft het beheer van informatie zit de Belgische overheid nog in de 19de eeuw. Omdat de ene dienst niet weet wat de andere doet, kan wie veroordeeld is voor vennootschapsfraude, vennootschappen blijven oprichten.

Steven De Winter «Alle overheidsdiensten zouden toegang moeten krijgen tot alle relevante informatie. Iedereen moet ook alert zijn, zoals de griffiers van de Kamers van Koophandel en de notarissen, bij wie je je moet aanbieden als je een bvba wil opstarten. We moeten superdatabanken installeren, waarin alle gegevens van justitie, politie, de belasting- en btw-diensten en de lokale administratie worden samengebracht.»

HUMO De brave burger zou het een aanslag op zijn privacy kunnen vinden.

De Winter «Je hele leven te grabbel gooien op sociale media, maar bezwaar maken tegen databanken die de overheid helpen de misdaad te bestrijden: dat begrijp ik niet goed.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234