null Beeld

Podnews

Vijftigduizend leden hadden de makers van de ook in België bekende digitale schandpaal GeenStijl.nl nodig om een uitzendlicentie te bemachtigen voor hun nieuw opgerichte zender PowNed (spreek uit: poownd), en zodoende hun zelfverklaarde 'tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende' programma's te mogen uitzenden op één van de drie publieke netten die Nederland rijk is.

Noud Jansen


Op 6 september jongstleden, met ruim 64.000 leden op de teller, zag 'PowNews' het levenslicht: een satirisch en vaak erg bijtend nieuwsprogramma dat iedere weekdag om tien voor elf te zien is op Nederland 3.
De enigszins krampachtige presentatie is voor rekening van GeenStijl-voorman Dominique Weesie; de populairste want meest vrijpostige interviewer is de eveneens van GeenStijl bekende (lees: beruchte) Rutger Castricum.
Rutger Castricum «In 'PowNews' willen we het Nederlandse politieke nieuws op een andere manier brengen dan het in andere actualiteitenprogramma's gebeurt.
»We zijn wat cynischer, wat confronterender, wat humoristischer ook. 'PowNews' is op maat gemaakt van wat wij de netwerkgeneratie noemen: clevere jongens en meisjes tussen twintig en veertig die met hun laptop op schoot tv zitten te kijken, en via Twitter of andere socialenetwerksites reageren op wat ze te zien krijgen.
»Ze zijn dus tegelijk toeschouwer en participerend journalist, wat volgens mij de toekomst van de tv is. Ze hebben ook een goed werkende bullshitdetector: ze weten feilloos leugentjes te ontmaskeren, en ze zien direct als iets in scène is gezet. Dat doen wij dan ook nooit.»
HUMO ''PowNews' zal minimaal eens per week stof moeten doen opwaaien', klonk de stoere intentieverklaring op de website. Lukt dat?
Castricum «Tot nu toe lukt dat aardig, ja. Zo waren wij de eersten om bekend te maken dat een getuige-deskundige in het proces tegen Geert Wilders had gegeten met een rechter (Wilders werd beschuldigd van haatzaaien en discriminatie, red.).
»Wilders' advocaat heeft toen een verzoek tot wraking ingediend, waar de rechtbank mee akkoord is gegaan. En onlangs hebben we onthuld dat een kamerlid van Wilders' partij PVV, James Sharpe, in Hongarije veroordeeld is voor oplichting. Die vent is toen moeten opstappen.»
HUMO In 'De wereld draait door', een programma van de linkse VARA, zei Claudia de Breij laatst dat ze het een goede zaak vond dat jullie die Sharpe hadden aangepakt. Als 'De wereld draait door' of 'Pauw & Witteman' dat hadden gedaan, dan had Wilders het kunnen afdoen als mierenneukerij van de 'linkse kerk'.

Castricum «Ik moet altijd een beetje lachen om dat soort opmerkingen. Wanneer we links ervan langs geven is rechts tevreden; wanneer we rechts aanpakken is links in zijn nopjes.
» Femke Halsema van GroenLinks vertelde me laatst dat ze 'PowNews' alsmaar beter begon te vinden, terwijl Hero Brinkman van de PVV van mening was dat de kwaliteit er beduidend op achteruit was gegaan (lacht). Kijk, wij hébben geen politieke strekking, en we verbinden ons dus ook nergens aan. Dat ongrijpbare, dat vinden wij wel lekker.»
HUMO Ik heb wel de indruk dat jullie op tv wat omzichtiger te werk gaan dan op jullie notoir brutale website GeenStijl. Noodgedwongen, omdat je op tv met belastinggeld werkt, en dus met minder wegkomt dan op internet?
Castricum «Nee. Televisie is gewoon een ander medium, met andere wetten. Op de site schreven we neuken bijvoorbeeld wel eens met een q: neuqen. Dat haalde de druk van zo'n woord af en maakte het grappig. Maar als je het gewoon zo op tv zegt, neuken dus, dan werkt dat natuurlijk niet.
»'t Is niet zo dat we in 'PowNews' nooit onze tanden laten zien; dat doen we wel degelijk. Laatst nog werd onze huidige Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr, keihard afgeserveerd door Dominique, die aan het einde van zijn betoog z'n middelvinger opstak. Goeie tv.»
HUMO Is het de bedoeling dat er nog meer programma's komen van PowNed?
Castricum «Voorlopig richten we ons op 'PowNews', maar op termijn is het de bedoeling om een tv-versie te maken van Hard Gras (een literair voetbaltijdschrift, red.), met Hugo Borst en Henk Spaan. En wie weet maken we ook 'Het voorgesprek' nog wel ooit, een format waarin we bekende Nederlanders warm maken voor een interview, en uiteindelijk enkel het gesprek voorafgaand aan dat interview uitzenden.
»In zo'n voorgesprek geeft de interviewee doorgaans aan wat er wel en niet besproken mag worden, en dat zegt vaak meer over iemand dan het interview zelf. We hadden het eigenlijk geheim willen houden, maar het is dus uitgelekt, wat het uiteraard lastiger maakt om het alsnog te doen. Nou ja, we zien wel.»
HUMO Laatste vraag: is het een policy van jullie om in iedere aflevering minstens één stel blote borsten te laten zien, of is dat toeval?
Castricum «'t Is geen policy, maar we wisselen een zwaar onderwerp nou eenmaal graag af met een wat lichter thema. En blote tieten, daar zijn wij niet vies van. Jij wel dan?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234