null Beeld

'Poep op de stoep', de állereerste column van Kees van Kooten in Humo (1976)

Omdat verschillende van mijn beste vrienden zelf honden zijn, wilde ik het ditweek eens met u opnemen voor de trouwste der viervoeters, dat daar eens een beetje anders tegenaan wordt gekeken en dan vooral met het oog op de hondepoep, want die weet wat.

kvk

undefined

null Beeld

Het heet nu namelijk overal dat het zo niet langer kan met de hondepoep gewoon en in het hele land worden wijzen van bestrijding gewezen die uiteenlopen van openbare hondeweeceetjes via dat het Baasje van de poepende hond er flink met zijn neus doorheen moet gewreven worden tot alle honden verplicht een juten of houten Uitgaansbroek aan waarin de poep wordt opgevangen en bewaard tot na de wandeling. Vormt Poep op de Stoep een Milieuprobleem? Als er door onze honden inderdaad onrustbarend stijgend gepoept wordt (in hectoliters per jaar gemeten, wat erg moeilijk is en bovendien wie krijg je nog voor dat werk) dan moeten wij de hand die wij nu de hond onthouden te drukken liever eens onszelf inboezemen: zouden wij als niet-honden ook niet onze dubbele daagse portie begonnen te poepen zijn wanneer wij de laatste vijf jaar uit Blik hadden gegeten moeten?

Ik heb dit potje even aangekaart met drs. J. A. Schuurmans. Bioloog te De Ster, en die kreeg een hele vreemde hoge piepstem en zo’n kop toen ik hem losjes langs mijn neus vroeg of alle effekten van Molkron eigenlijk wel bekend zijn. Tja, Molkron. Daar weten wij namelijk eigenlijk nog maar zo’n verdomd klein beetje van, van Molkron, bloosde drs. Schuurmans tenslotte. U voelt wel. Nu weten wij allemaal wat voor heilzaam werk de hondepoep in het open veld doet: als het rustig kan blijven liggen dan gaat zo’n drolletje, dat we eigenlijk als een kleine fabriek moeten zien, tot het verdwenen is kalmpjes zijn gang en zet langs chemiese weg dus de lucht om in Gras en Bloemen dus. Het Vondelpark zou zonder vrijelijke hondepoep maar half zo hoog geworden zijn. Stuiten wij in park of bos, op hei en vrije veld een poepende hond tegemoet, dan is het een amicaal geroepen Bravootje dus heel wat beter op zijn plaats dan een vijandig gesistm, ksst of vort. Diskussie gesloten.

Nu de kwestie van Poep op de Stoep, want daar zou dit kabinet nog best eens op kunnen gaan vallen. Ten eerste voer ik hier aan dat de hond geen andere Keuze heeft. Het straatbeeld is de laatste vijfentwintig jaar zo bemotoriseerd dat hij in de als poepplaats gepromote goot onherroepelijk voor zijn arme donder wordt gereden. En hoe vaak zie je niet die Grote Dikke Kerel met dat gezicht waarop duimshoog te lezen staat dat meneer zelf doodleuk een kwartier à half uur voor zijn eigen Poepen uittrekt maar die het trouwe dier dat aan zijn riem hangt nog geen tien seconden rust gunt? Ach schei toch uit mevrouw! Nou dan heeft u zeker stront in uw ogen. Ja, daar kan ik me toch zo aan opwinden! Dat zie je toch regelmatig dat er honden met hun poep nog maar voor de helft uit hun achterste alweer worden meegesleurd? Dat er dan zo’n dampend bungel… enfin.

Goed, er ligt Poep op de Stoep. WAT DAN NOG? Nog maar een half eeuwtje geleden mevrouwtje, lagen onze vaderlandse straten bezaaid met zulke paardevijgen en dat is nog wel even hele andere koek dan hondepoep. Maar klaagden de mensen? Nou in elk geval niet over hondepoep. Toen hadden ze nog wel wat beters te doen aan hun hoofd. Ook keken zij stukken beter uit hun ogen. Als een hond goed poept, dan poept hij namelijk ook. Hij doet nooit een hoopje dat zich aan een normaal gezichtsvermogen onttrekt tenzij (zie Grote Dikke Kerel boven) de hond gedwongen wordt etapsgewijs te ontlasten. De gezonde hondedrol, waar het dier de tijd voor heeft gekregen om er iets moois en vooral duidelijks van te maken nou dat zijn uitgesproken Sukkels, die daar intrappen. Dat kijkt niet waar het loopt; Terwijl de hond ter onze waarschuwing vaak nog de moeite neemt er een hoge punt op te draaien, een uitroepteken, waarmee hij wil zeggen: Opgepast! Hier mijn Poep!

Verscheidene dames en heren die in hun leven meer dan tien keer in de poep getrapt hebben of zijn (underdogs), richten thans plaatselijke acties tegen Poep op de Stoep aan, in de mening hiermee iets voor Het Milieu te doen. Het stinkt ook altijd flink op hun bijeenkomsten. Veronderstellen we nu even het ergste van het ergste: U TRAPT IN DE POEP. Wist u dat iedereen dit LEUK vindt? De vergadering waar u poeptengevolge te laat binnenstapt verandert in een uitgelaten schoolklas als de voorzitter hamert of er soms iemand iets onderaan zijn schoenen heeft. Schuifelende stoelen, vreemd geheven benen, geroep en gegiechel: ach poep kan zo’n bron van vreugde zijn! De Duitser spreekt spreekt dan ook van Drollig. En denk eens aan de lichaamsbewegingen die er bij het poep afschrapen allemaal vrijkomen.

undefined

null Beeld

Gezond! En het bijgeloof en het taalgebruik en hoe dat weer verarmen zal als de Poep definitief van de Stoep zou! Ja maar de Poep gaat er zo lastig af. Dat ligt niet aan de Hond zijn Poep maar aan onze Stoep. Vroeger zag een stoeprand er zo uit:

Maar dat swingde zeker weer niet genoeg vandaar dat we nu aan ronde stoeproanden de poep van onze schoenen moeten zien te strijken waar inderdaad, heeft u vooral spekzolen, geen leien dakje opzit.

undefined

null Beeld

Ook bepleit het Simplisties Verbond de onverhoopte terugkeer van de lichtmetalen Schrabber, schraap- of stoepijzer, voor naast elke buitendeur. En dan zal u eens zien. Wist u trouwens dat u op deze zelfde Schrabber heerlijk en goedkoop kunt Barbequeën? Neem een zestal bakstenen. Die vormen, in U-vorm gelegd, het oventje van uw Barbecue. Ruimte opvullen met houtskool. Aansteken. Wachten tot gloeit. Nu Schrabbe overheen leggen. Spijlen beboteren tegen vastplakken vlees. De lappen op Barbecue leggen. Na kwartiertje smullen maar. Allemaal stukje voor de Hond bewaren.


Bekijk de compilatie ter ere van de 75ste verjaardag van Kees van Kooten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234