verenigde statenpresidentsverkiezingen
‘Poetin helpt Trump tegen Biden’
Rusland bemoeit zich waarschijnlijk nog steeds met de presidentsverkiezingen in de VS, zegt de CIA. Maar ook China en Iran doen dat, zegt de inlichtingendienst er snel bij uit angst voor de reactie van Trump.
De CIA heeft in een zeer geheim rapport nog maar eens bevestigd wat al meer dan vier jaar rondzingt: Donald Trump krijgt in de strijd om het presidentschap steun van de Russen. In 2016 probeerden ze de campagne van Hillary Clinton te schaden, en nu doen ze hetzelfde met Joe Biden. Sterker: de leiding van de operatie is waarschijnlijk in handen president Vladimir Poetin zelf en enkele hooggeplaatste functionarissen.
De operatie zou worden uitgevoerd door het Rusland-gezinde Oekraïense parlementslid Andriy Derkach en drie medewerkers van het Internet Research Agentschap. Dat is een verzameling trollen die ook opdook rond de verkiezingen van 2016. De vier verspreiden volgens de CIA negatieve informatie over Joe Biden in de VS. Ze gebruiken daarvoor lobbyisten, Congresleden, de media en vertrouwelingen van Trump. Dat klinkt alarmerend, maar heel stellig wordt de CIA niet. Ze gebruikt nadrukkelijk het woord ‘waarschijnlijk’ en zegt zelf dat ze een ‘redelijk vertrouwen’ heeft in haar eigen analyse. Bovendien wordt er in hetzelfde rapport vermeld dat ook China en Iran bezig zijn met de Amerikaanse verkiezingen: zij zouden beide willen dat Biden president wordt.
DANNY PRONK (Nederlands Instituut voor Buitenlandse Betrekkingen) «De inlichtingendiensten liggen al geruime tijd onder vuur in Washington. Door niet alleen Rusland te noemen, maar ook twee andere actoren erbij te betrekken, haal je het weg bij Trump. Die is nog steeds heel erg gevoelig als het om Rusland gaat. Ze moeten echt op eieren lopen.
»De relatie tussen de president en de inlichtingendiensten is buitengewoon moeizaam. Trump heeft het ze altijd verweten dat ze hebben lopen wroeten in zijn relatie met Rusland en Poetin. En er was een paar jaar geleden dat beruchte bezoek aan de CIA. Trump hield toen voor de muur waarop alle overleden CIA-medewerkers worden herdacht een van zijn ‘I love myself’-speeches. Dat is ze daar behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten.
»Ook werden ze steeds mismoediger over de briefings die ze moesten verzorgen voor de president. Trump bleek gewoon niet ontvankelijk voor informatie van de inlichtingendiensten. Die kon maar zeer beperkt worden doorgegeven. De briefings werden steeds korter, totdat er niks overbleef aan informatie en diepgang.»
Het National Counterintelligence and Security Center, een soort overkoepelend veiligheidsorgaan van de regering, bevestigt dat de inlichtingendiensten behoedzaam moeten opereren. ‘Een direct gevolg van de politieke onrust na eerdere onderzoeken’, aldus directeur William Evanina in een verklaring. The New York Times citeert een inlichtingenbron die zegt dat het verkeerd is de dreiging van Rusland en China te vergelijken: ‘Rusland is een tornado die meteen schade kan aanrichten aan de Amerikaanse democratie. China is meer als klimaatverandering: een ernstige bedreiging, maar meer op de lange termijn.’
Het blad Foreign Policy voert een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid op die zegt dat hij de opdracht heeft gekregen om onderzoek naar Russische inmenging te stoppen. Het zou de president ‘in een kwaad daglicht stellen’. De man kreeg te horen dat hij zijn energie beter kon gebruiken om naar China en Iran te kijken. De opdracht zou uit het Witte Huis komen.
Trump houdt vol dat Rusland zich nergens mee bemoeit. ‘De laatste die Rusland als president wil zien, is Donald Trump. Niemand is harder geweest voor Rusland dan ik.’
(AD)