null Beeld

Pokémon Go met de auto? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Goed nieuws uit de wereld van de games: eindelijk is er een computerspelletje dat uw digitaal verslaafde tiener uit de sofa haalt. Pokémon Go is een slim en leuk spel dat jongeren ertoe aanzet de straat op te gaan en elkaar te ontmoeten. Is dit de toepassing waar gezondheidswerkers al twintig jaar op zitten te wachten?

Hugo Matthysen

'Het betaald verlof is een nachtmerrie geworden voor elke ouder'

Dr. Koen De Zeulder «Helemaal niet. Je hebt ze vast al over straat zien lopen, de iPhone in de hand en de blik vastgeklonken aan het schermpje. Die toekomstloze onbenullen zien niet waar ze lopen. De incidenten zijn niet te tellen.»

HUMO Wat voor incidenten?

De Zeulder «Zei ik incidenten? Ik bedoelde rampen! Eén van de ergste is het geval Agnieszka X.»

HUMO Wie is Agnieszka X?

De Zeulder «Een droomvrouw. Ze is net geen 40 en ze heeft een eerder vormeloos lijf dat gelukkig in een uitstekende conditie verkeert.»

HUMO Wat bedoelt u met vormeloos?

De Zeulder «Ongeveer zoals een kleuter een poppetje tekent: een aardappel met armen en beentjes. Ook haar hoofd is navenant, zodat ik niet door haar word afgeleid als ze aan de slag is. Ik denk dat ze erg verstandig is, maar dat heeft ze nog niet laten blijken. Hoeft ook niet. Soberheid is een andere troef van haar: ze werkt aan een acceptabel uurloon, weliswaar in het zwart, en als ze een kwartiertje langer moet blijven, begint ze niet te zeuren. Haar Nederlands is meer dan voldoende voor haar takenpakket, dat best stilzwijgend wordt uitgevoerd.»

HUMO Is Agnieszka X uw werkster?

De Zeulder «Ja.»

HUMO En wat heeft zij met Pokémon Go te maken?

De Zeulder «Het is haar ondergang geworden. Toen ze vanochtend naar hier fietste, is ze omvergelopen door een 13-jarige chips- en frisdrankjunk die een Pokémon wou vangen aan de overkant van de straat. Die lummel is er zonder schrammen van afgekomen, maar het heeft mijn werkster een kapotte knieschijf opgeleverd. Haar man heeft mij gebeld vanop de spoeddienst. Onsympathieke kerel. Omdat ze onderweg was naar haar arbeidsplaats, vond hij dat het een arbeidsongeval is. Die kerel had geld geroken.»

HUMO Maar ze wás ook onderweg naar haar werk.

De Zeulder «Werk? Ik heb hem gezegd dat ik haar aan de voordeur stond op te wachten met haar ontslagbrief, die ik de avond daarvoor had opgesteld. Het is dus nog maar de vraag of ze op dat moment nog werk had. De rechter zal daarover moeten beslissen.»

HUMO De rechter? In een geval van zwartwerk?

De Zeulder «Dat is wat ik die man heb wijsgemaakt. En dat de rechter hém als werkgever zal aanwijzen, want het is zíjn vrouw. Want zo gaat dat in België. En dat hij mij een fikse schadevergoeding zal moeten betalen, omdat hij mij met een zwartwerkster heeft opgezadeld die moeilijk het evenwicht kan bewaren op de fiets. Toen werd zijn toon heel wat vriendelijker. Hij vroeg of hij zijn zus mocht sturen, tot Agnieszka weer op de been is. Ik heb grootmoedig geantwoord dat ik dat mens een kans wil geven.»

HUMO Moet Pokémon Go worden verboden?

De Zeulder «Onmiddellijk. Want het wordt alsmaar erger. Die kinderen hebben allang ontdekt dat je veel meer Pokémons kunt vangen vanuit een rijdende auto. Het resultaat is dat heel wat ouders nu urenlang van het ene naar het andere dorp sjezen met zo’n karaktergestoord tirannetje naast zich. Want die kinderen staan dag in dag uit te blèren dat hun vriendjes al in een hoger level zitten. Het is helaas vakantie, je kunt je kind dus niet ’s ochtends opgelucht naar school stampen, zodat het daar verder kan janken. En zelf kun je niet ontsnappen naar je werk, want de dag is helemaal voor jou alleen! Het betaald verlof, waar de socialisten – toen ze die naam nog waardig waren – zo voor hebben gevochten, is een nachtmerrie geworden voor elke ouder.

»Het is hemeltergend! Vooral als je weet – en bezorgde ouders weten dat ze daarvoor bij mij terechtkunnen – dat er uitstekende medicatie bestaat om die tieners rustig te houden. Zodat ze hun schouders ophalen als hun vriendje komt pochen dat hij al in level drie zit.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234