Poliça - Give You the Ghost

Poliça is Jay-Z’s favoriete indie-band du moment, maar dat zegt niets: Jay-Z is op zijn beurt de Elton John du moment, die hippe groepen claimt ter wille van zijn street cred. En met Poliça kan hij niet missen: de groep gaat, vooral sinds een positief opgemerkte passage op de recentste SXSW, gedurig over de lippen.

Hier te lande werd debuutplaat ‘Give You the Ghost’ in het voorjaar al eens uitgebracht, maar ze bleef toen – op een notering in Humo’s Arriba! na – enigszins onderbelicht. Tot de groep een tijd later opeens toch airplay kreeg op Radio 1 en StuBru, en bij het label beslist werd dat Poliça – naar verluidt Pools voor ‘verzekeringspolis’: f-f-fonky! – een tweede kans verdient. Op 30 juli wordt de plaat opnieuw in de winkels gedropt. Dat heet: het moment vatten.


Poliça is een twijg aan de Gayngs-stamboom, een collectief waarin tal van muzikale talenten uit de wijde omgeving van Minneapolis elkaar vinden. Onder meer Har Mar Superstar heeft een lidkaart, wat Megafaun-volk, en ook Justin Vernon van Bon Iver. En Poliça dus: de stem is van Channy Leaneagh, Ryan Olson zit aan de knoppen, en verder is vooral Mike Noyce (ook al van Bon Iver) een opgemerkte gast. Samen staan ze voor een sound die bestaat uit gelijke delen lome ninetiespop en r&b voor de Atari-generatie. Met Prince delen ze, behalve hun Twin City-achtergrond, het talent om tegelijk funky én achteloos te zijn.Maar dé drijvende kracht in veel van de nummers is dus de stem van Leaneagh: onderkoeld, tikje verveeld en vooral hevig bewerkt door alle software die voorhanden was – maar: hypnotiserend. Het verleent de plaat een onaardse kwaliteit die goed rijmt met het overkoepelende thema: dat van de existentiële vragen. In hun woorden: ‘What in the hell just happened, and who in the hell am I anyway?’ Misschien is er iets Diepgaands aan de gang op ‘Give You the Ghost’, misschien moeten ze gewoon op zoek naar een andere dealer.De groep heeft goede moves: ‘Dark Star’ is tegendraads en dansbaar tegelijk. Het wordt, in een jaar dat toch al redelijk wat aanbevelenswaardigs heeft voortgebracht, in bepaalde kringen beschouwd als één van de singles van het jaar. ‘Amongster’ is een wat drukdoenerige opener die steeds meer gaat beklijven. En ‘Fist, Teeth, Money’ is veel meer dan alleen een prima titel.Maar die moves worden vaker herhaald dan goed is. Luister vijf keer na elkaar naar (verder niet onaardige) tracks als ‘Form’ en ‘Lay Your Cards Out’ en je hoort een groep die af en toe grossiert in déjà vu. Meer sound dan song. En dan is er nog het weelderige, decadent loungy sfeertje dat als een warme vaatdoek over de plaat gedrapeerd hangt: eerst is ook dat één van de aantrekkingspolen, maar na verloop van tijd wordt duidelijk dat het een gebrek aan ideeën moet maskeren. En dan gaat het op de zenuwen werken.Conclusie: of we ‘Give You the Ghost’ nog vaak zullen opleggen, valt op dit moment onmogelijk te voorspellen. Maar we kijken wél al uit naar de opvolger.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234