Vladimir Poetin Beeld Getty Images
Vladimir PoetinBeeld Getty Images

Rusland

Politicoloog voorspelt het einde van Poetin: ‘Mensen zijn woest’

De Russische politicoloog Valeri Solovej voorspelt een snelle aftocht van president Vladimir Poetin. Krijgt hij gelijk nu het volk betoogt voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny?

Het prestigieuze diplomateninstituut MGIMO in Moskou vroeg professor Valeri Solovej (59) in de zomer van 2019 zijn ontslag in te dienen. Niet vanwege zijn lessen, daarover waren zijn bazen dik tevreden, maar om de mening die de politicoloog op internet gaf: het Russisch bewind staat op instorten.

- Waarop baseert u dat?

VALERI SOLOVEJ «Kijk naar hoe dit jaar is begonnen. De terugkeer van Aleksej Navalny, zijn arrestatie, de massabetogingen die we afgelopen zaterdag zagen. Niet alleen in Moskou en Sint-Petersburg, mensen gingen ook massaal de straat op in de kleinere steden in de regio’s waar dat nooit eerder gebeurde.»

- In 2011 waren er ook grote protesten vanwege frauduleuze parlementsverkiezingen. Waarom zou het regime nu wel instorten?

SOLOVEJ «Ik verwacht een grootschalige crisis. Hoe die zal aflopen is afhankelijk van twee factoren. Ten eerste van de protesten zelf en de eisen. De vrijlating van Navalny is te weinig, Poetin moet weg. De tweede factor is de Russische elite. Als die druk voelt van onderuit de maatschappij, kan ze ook gaan denken: misschien is het wel beter zonder Poetin.»

- Maar die elite heeft toch juist zijn positie aan hem te danken?

SOLOVEJ «Dat is waar, maar Poetin heeft ernstige gezondheidsproblemen, en zijn omgeving weet dat. De inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk weten het ook. Poetin lijdt aan een neuropsychologische aandoening en een ernstige vorm van kanker. De tijd is gekomen om beslissingen te nemen.»

- U kent mensen in het Kremlin. Wat zegt uw gevoel over wat er gaat gebeuren?

SOLOVEJ «Poetin heeft nog niet besloten wie zijn opvolger wordt. Ik denk dat oud-premier en oud-president Dmitri Medvedev kans maakt. De opvolger moet voor honderd procent loyaal zijn. Maar de vraag is of de maatschappij het pikt, mensen zijn het hele systeem beu.»

- Navalny beschuldigt Poetin ervan persoonlijk opdracht te hebben gegeven voor zijn vergiftiging. Heeft hij gelijk?

SOLOVEJ «Ik twijfel er niet aan dat Poetin de beslissing heeft genomen. Een operatie waarbij de belangrijkste opposant van Rusland vermoord moet worden kan zich alleen voltrekken met totale instemming van de president.»

- Is dit regime in staat tot hervormingen?

SOLOVEJ «In mijn ogen niet. Het denkt in kortetermijnoplossingen, kijkt niet naar de toekomst. Het is een politiek van zelfmoord, het leidt tot een catastrofe.»

- Op wat voor manier?

SOLOVEJ «Er komt een confrontatie tussen het volk en de leiders. Die kan leiden tot bloedvergieten. Het zal niet zo relatief passief gaan als in Belarus. De situatie is onvoorspelbaar, omdat de dynamiek van de massa altijd onvoorspelbaar is.»

- Kan er een opstand komen zoals in 2014 in Oekraïne?

SOLOVEJ «Ongetwijfeld.»

- Bestaat er echt zo’n brede haat tegen Poetin? In de peilingen is hij nog altijd populair bij zo’n 60 procent van het volk.

SOLOVEJ «Mogelijk, maar er is een kunstmatige situatie gecreëerd, waarin zogenaamd geen alternatief is voor de president. Daarnaast zijn mensen bang om hun mening te geven. Maar zelfs al is Poetins populariteit nog relatief hoog, het is altijd een minderheid die een revolutie begint.»

- Wat gaat er zondag gebeuren, als de Russen weer massaal gaan demonstreren?

SOLOVEJ «Ik zou Poetin adviseren Navalny te laten gaan. Dan is de aanleiding voor het protest deels weggenomen. Mensen zijn woest, hun gedrag is totaal anders dan dat van de demonstranten van anderhalf jaar geleden (toen er wekelijks betogingen plaatsvonden tegen uitsluiting van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, red). De haat is toegenomen. Dat geeft voor mij aan dat we richting een confrontatie gaan.»

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234