null Beeld

Politierechter Geert Vandaele: 'Onderzoek leert dat alternatieve straffen veel efficiënter zijn'

Een dronken automobilist die bij een crash het leven van zijn drie jonge kinderen in gevaar had gebracht – ze zaten los in de koffer – kreeg vorige week in de politierechtbank van Veurne als straf drie maanden een enkelband en 125 uur werkstraf.

Annemie Bulté

‘Ik laat u geen geldboete betalen, want uw kinderen mogen niet opnieuw het slachtoffer worden,’ zei politierechter Geert Vandaele, die twee jaar geleden al opviel als eigenzinnige, West-Vlaams sprekende magistraat in de tv-reeks ‘De rechtbank’ op VIER. Vandaele hield er rekening mee dat het gezin al jaren in financiële moeilijkheden zat en bleek gevoelig voor het argument dat de kinderen anders niet op kamp zouden kunnen.

HUMO Bent u menselijk of eerder naïef?

Geert Vandaele «Principieel vind ik dat een straf zoveel mogelijk de dader zelf persoonlijk moet raken, niet zijn omgeving. Toen ik zes jaar geleden pas politierechter was, gingen we op bezoek bij vrienden. De man had een rijverbod van een maand gekregen omdat hij met 180 kilometer per uur op de autosnelweg in Luik had gereden. Het was in de kerstperiode, en zijn vrouw zei tegen mij: ‘Wat voor systeem is dat eigenlijk? Mijn man wordt beloond omdat hij te snel heeft gereden, want ik mag hem elke ochtend naar zijn werk brengen en op alle kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties ben ik bob. Wie wordt dan gestraft?’ Daar ben ik over gaan nadenken.»

HUMO Politierechters worden blijkbaar steeds vindingrijker in het bedenken van nieuwe straffen. Uw collega Peter D’Hondt liet een snelheidsduivel ooit het boek ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden lezen.

Vandaele «Wat heeft het voor zin om een boete op te leggen aan mensen die ze toch niet kunnen betalen? Dikwijls vragen ze zelf om een werkstraf en laten we ze bijvoorbeeld helpen in een containerpark of hagen snoeien bij de plantsoendienst. Sommigen doen ook administratief werk bij de gemeente. Ooit had ik een vrouw voor mij die tot haar 40ste een modelburger was en zich plots begon te gedragen als een verkeers-crimineel. Ik gaf haar een werkstraf bij het OCMW, waar tijdens de begeleiding is gebleken dat ze op de dool was geraakt omdat ze aan schizofrenie leed. Zo kon ze geholpen worden en ze heeft nooit meer te snel gereden. Met een geldboete of een gevangenisstraf was zoiets nooit aan het licht gekomen.

»Ik laat wegpiraten ook vaak een forse sensibiliseringscursus volgen bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid over de gevolgen van alcohol en drugs in het verkeer. Dat hakt er bij veel mensen in, omdat ze daar ook ervaringen uitwisselen. Er is zelfs een groep die samen zo’n cursus volgde en nu nog altijd reünies organiseert. Uit onderzoek in Scandinavië blijkt dat het volgen van zo’n cursus voor 25 procent minder recidive zorgt.»

HUMO En nu is er ook de enkelband.

Vandaele «Dat is een nieuwe straf die we sinds een jaar kunnen opleggen. Ik merk dat de publieke opinie en zelfs advocaten de impact van het elektronisch toezicht zwaar onderschatten. Dat is heus geen pamperstraf. En véél doeltreffender dan een gevangenisstraf die toch niet uitgevoerd wordt omdat de gevangenissen vol zitten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234