null Beeld

Politierechter Geert Vandaele: 'Zet op elke toppositie een paus, enkel die zijn onfeilbaar'

Voor het negende seizoen van ‘De rechtbank’ trekken de makers een vers blik rechters open, maar u zult ook bekende gezichten zien opdraven in toga. Geert Vandaele onder meer, de Veurnse gesel van de verkeersovertreder.

Tom Pardoen

HUMO Enig idee waarom u weer mag meedoen?

geert VANDAELE «Och, dat zou u aan de programmamakers moeten vragen, mij hebben ze ooit uitgelegd dat ze op zoek zijn naar rechters die het gesprek aangaan met de beklaagde.»

HUMO Doet niet elke rechter dat dan?

VANDAELE «Ik ken er andere. Vroeger was het zelfs not done dat een rechter actief deelnam aan het debat tussen de tegenpartijen. Dat is veranderd: ik vind dat je moet praten met de mensen om te weten wat hen bezield heeft.»

HUMO Een tijd terug mondde zo’n gesprek met een beklaagde uit in een ruzie, las ik. U zou hem een ‘eikel’ genoemd hebben.

VANDAELE (stellig) «Nee! Nee! Nee! Ik heb die beklaagde nooit een eikel genoemd. Ik heb zijn gedrag beschreven, dat is iets anders.»

HUMO Was zijn gedrag eikel-achtig?

VANDAELE «Ik zal wel gezegd hebben dat ik… Niet kon appreciëren... Dat hij zich… Die berichtgeving was trouwens onjuist, ik heb al journalisten aangemaand om mij correct te citeren in plaats van sensatie te zoeken.»

HUMO Vorige week bleek uit de nieuwe ongevallenstatistieken dat nergens meer zwaargewonde en dodelijke slachtoffers vallen dan in het West-Vlaamse verkeer. Hoe komt dat?

VANDAELE «Ik denk dat het met de infrastructuur te maken heeft. Ik heb net drie zaken behandeld waar er geen sprake was van verzwarende omstandigheden. Vaak is zo’n ongeval de optelsom van veel factoren: een slechte weginrichting, een laaghangende zon en een moment van onoplettendheid. Dat volstaat om te veroordelen, maar soms denk ik: het kan iedereen overkomen.

»Wij zitten hier natuurlijk met al die toeristen. Op die smalle kuststrook manoeuvreren heel veel auto’s door elkaar. Dan is de kans op ongevallen groter.»

HUMO In Dessel, waar burgemeester Kris Van Dijck een aanhangwagen ramde, was er wel sprake van verzwarende omstandigheden: hij had een ferm stuk in de kraag.

VANDAELE «Zulke inschattingsfouten zijn altijd te betreuren. Als je dan ook nog een gezagsdrager bent, staat de schandpaal snel klaar. Ik ken dat politieke wereldje, er wordt al eens geborreld en dan worden er foute beslissingen genomen. Als je dat wilt vermijden, moet je op elke belangrijke positie een paus zetten, want alleen die zijn blijkbaar onfeilbaar.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234