null Beeld

POP-O-RAMA: 'Een muzikale strekoefening'

Eerstdaags kniezwengelt Daan een nieuwe seizoen van ‘Off the Record’ aan, maar Canvas gaat na het zomerreces ook gewoon door met de eerste – en, zoals het er naar uitziet, spijtig genoeg ook laatste – jaargang van het wonderlijke ‘pop-o-rama’. Wij kijken met maker Lode Steenhoudt uit naar de Kortrijkse postmetal van Amenra en de congotronica van het lichtjes legendarische Konono N°1.

Marco Visscher

HUMO Wanneer is een muzikant geschikt voor ‘pop-O-rama’?

Lode Steenhoudt «Als er iets unieks aan is. De muziek van Amenra heeft bijvoorbeeld altijd een religieuze component. Dan wil ik weten waar die vandaan komt, hoe die mensen in het leven staan. Het is niet zozeer de muziek op zich die mij aantrekt, als wel de motivatie erachter. Eigenlijk zie ik ‘pop-O-rama’ meer als een humaninterest- dan als een muziekprogramma.»

HUMO Van Amenra naar het Congolese Konono N°1 is wel het betere soort grand écart.

Steenhoudt «‘Pop-O-rama’ is nadrukkelijk bedoeld als collageprogramma: het móét van het ene naar het andere uiterste springen. Ik kan me best voorstellen dat een metalhead die voor Amenra op ons afstemt, niet mee is met die Afrikaanse muziek. Maar dat is niet erg, integendeel: als we de muziekliefhebbers een mentale strekoefening kunnen laten doen, zijn we in ons opzet geslaagd.

»Konono N°1 is overigens een zeer boeiende groep, waarin de hele complexiteit en diversiteit die we zoeken samenkomt. Hun verhaal hangt deels samen met ons koloniale verleden, dat mee de identiteit van die groep heeft bepaald, maar er is meer: de groep bestaat bijna even lang als The Rolling Stones en heeft met zoveel bekende namen samengewerkt, dat we er met gemak een hele alevering aan zouden kunnen ophangen.

»Naar ‘pop-O-rama’ kijk je uit nieuwsgierigheid. Je hoeft een artiest niet te kennen, geen fan te zijn zoals bijvoorbeeld bij ‘Belpop’, maar je moet bereid zijn om meegenomen te worden door de verhalen.»

HUMO Spijtig dus dat er geen vervolg op dit eerste seizoen komt?

Steenhoudt «Absoluut. Blijkbaar zijn er op Canvas op dit moment te veel muziekprogramma’s om ook nog eens een nieuw seizoen van ‘pop-O-rama’ te bestellen. Helaas, want dit programma heeft naar mijn gevoel alles waar het vernieuwde Canvas op mikt: niet alleen informatie, maar ook beleving en menselijkheid.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234