null Beeld

'pop-O-rama' op Canvas

In de zomer van 2014 werden tal van formats voorgesteld in 'TV Lab' van OP12, een kweekvijver voor nieuwe programmaideeën. OP12 zelf mag dan niet veel later in het kraambed gestorven zijn, haar muzikale worp die 'pop-O-rama' werd gedoopt, stelt het intussen uitermate goed.

Want hoorden we daar niet Ayco Duyster in de rol van voice-over? Alvast een reden om er een halve ster tegenaan te smijten. Ons voornemen voor 2016 was immers om milder te worden, en niet langer onze tekortkomingen te ontkennen. Wat we dan wel tekortkomen? Het ongedurige, maar o zo verrukkelijke 'Duyster', meneer. Een muziekprogramma op zondag, al is het dan op de lichtbak, blijkt dan een prima zalfje voor de ziel.

Het grootste verschil met de pilootaflevering van 2014 is dat de focus verschoven is van de maatschappelijke relevantie van een band naar de drijfveren ervan. Ster daarvoor! Want als we moeten kiezen tussen één of andere zelfverklaarde professional óf het buikgevoel van mensen die muziek ademen, weten we ’t wel. Er bestaat weinig mooiers dan bevlogen volk over hun passie te horen vertellen, de ene keer stuntelig, de andere keer onwankelbaar.

Dat is ook de sterkte van Patrick Smagghe (halve ster voor dat smakelijke West-Vlaams), curator en coördinator van de Diksmuidense muziekclub 4AD en de lijm van de uitzending. Zijn gevarieerde bandkeuze levert 'pop-O-rama' nog een ster op: Terakraft met hun desert blues die in thuisland Mali als haram bestempeld wordt, de furieuze lads van Sleaford Mods die met hun songs je tanden uit je bek kunnen slaan (als úw voornemen ‘meer lezen’ was, verneem hier hoe dat juist werkt) , en het broze Kreng dat door middel van klankimprovisatie structuur geeft aan de emoties die een mens in zichzelf dreigt op te potten.

De enigen van wie we de drijfveren niet leerden kennen, waren de experimentele noiserockers van The Germans. Den Duits gaf vanuit een bijzonder mooie Opel Kadett (Halve ster? Nee, overdrijven is zó 2015) commentaar op de muziek en de motivatie van de door Smagghe gekozen bands. Er was geen tijd en ruimte om verder te raken dan enkele algemeenheden als ‘Die zijn grappig’ of ‘Daar worden wij niet vrolijk van’. Wel, wij ook niet. Om het met de woorden van de Mods te zeggen: 'Je moet je alleen laten horen wanneer je iets te zeggen heb'’. Tenzij je in de media werkt, uiteraard. (Excuses, ‘meer zelfrelativering’ was nog zo'n voornemen.)


Quote

Sleaford Mods: ‘Een stem die mensen vertegenwoordigt, moet rechtvaardig en intelligent zijn. En ze moet de toestand van de mensen aankaarten op een manier die niet destructief en egocentrisch is.’ Lezen jullie mee, dames en heren politici?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234