null Beeld

Pop-uprechter André De Muylder: 'De mensen hebben soms echt schrik van mij'

Net nu we dachten dat de pop-uptrend was overgewaaid, komt VTM aanzetten met het door Dina Tersago gepresenteerde ‘Pop-uprechtbank’, een rondreizend minirechtbankje waarin een viertal gepensioneerde vrederechters uitspraken doet in allerhande hoogoplopende geschillen. Eén van hen is André De Muylder (68): jarenlang vrederechter in het kanton Etterbeek, tot hij twee jaar geleden met frisse tegenzin z’n toga aan de haak hing.

Noud Jansen

André De Muylder «Ik heb ja gezegd tegen ‘Pop-uprechtbank’ omdat de formule van het programma me beviel. De focus lag op het proberen te verzoenen van mensen, en verzoening is voor mij primordiaal. Ik ben altijd van het principe geweest dat een goed gesprek tussen de twee partijen de angel uit een geschil kan halen. Vroeger had ik om die reden zelfs een ‘verzoeningstafel’ geïnstalleerd buiten de rechtbank: daar stuurde ik mensen weleens naartoe die tot dan toe enkel via aangetekende brieven met mekaar hadden gecommuniceerd. ‘Spreek eerst eens met mekaar,’ zei ik dan, ‘en als je klaar bent, kom je maar terug binnen.’ Dan gebeurde het al eens dat ze anderhalf uur later kwamen aankloppen en een akkoord hadden bereikt. Ik diende dat vervolgens enkel nog in een vonnis te bevestigen, en de zaak was beklonken.»

HUMO Ik mag toch hopen dat het er in ‘Pop-uprechtbank’ af en toe wat feller aan toegaat?

De Muylder «Jaja, het gaat er soms echt passioneel aan toe. Eén keer ging het bijvoorbeeld over een restaurant in Mechelen waar de afvoer van de dampkap in de richting van de buur werd geblazen. Die mensen stonden echt met getrokken messen tegenover elkaar, en dat terwijl ze elkaar nog nooit gezien hadden. Ik begrijp niet dat men elkaar als buur niet aanspreekt over zoiets. Maar goed, ik heb een uitspraak gedaan waar beide partijen mee zullen moeten leven.»

HUMO Die uitspraak was bindend?

De Muylder « Ja. In ‘Pop-uprechtbank’ heb ik de mogelijkheid om een zogeheten arbitrale uitspraak te doen. Dat is een uitspraak in laatste aanleg, dus zonder mogelijkheid van beroep. Die uitspraak is bindend en kan uitgevoerd worden door een deurwaarder. Precies daarom heeft het productiehuis erevrederechters ingeschakeld, gepensioneerden dus: een vrederechter in functie mag geen arbitrages doen.»

HUMO De samenleving verruwt, de burger wordt mondiger. Hebt u dat als vrederechter, en nu ook in het programma, mogen ondervinden?

De Muylder «Absoluut, al is dat niet per se een slechte zaak. In het begin van mijn carrière hadden de mensen soms echt schrik van mij. Ik herinner me een dame die letterlijk zat te beven in haar stoel, ‘omdat u daar zo statig zit met uw toga aan’. Ik ben opgestaan en heb mijn toga uitgetrokken: ‘Zo beter?’ (lacht)»

HUMO Als erevrederechter mag u geen toga meer dragen.

De Muylder «Inderdaad. Als de mensen nu nog schrik van me zouden hebben – volkomen onterecht, trouwens – dan zal dat aan mijn soms forse stem liggen. Ik heb respect voor iedere rechtzoekende, maar ik durf de zaken al eens te benoemen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234