null Beeld

Pope Francis - Wake Up!

De vrome zondaar Nick Cave (als de Paus te pas en te onpas God mag namedroppen, dan mag ik het ook) speelde me vorige week deze link door naar wat de plaat van het jaar, zoniet van de eeuw moet zijn.

Serge Simonart

Dat Zijne Heiligheid Paus Franciscus een vernieuwer is die voeling heeft met de street, da hood en Molenbeek en dat hij zich afzet tegen elke vorm van conservatisme en fundamentalisme binnen de Kerk, wisten we al. Dat hij beter én sneller rhymet dan Snoop en Kanye samen ook. Maar dat The Edge hem qua vingervlug gitaarspel niets meer te leren heeft, dat is nieuw.

Zoals Mozes de berg afdaalde met de Tien Geboden in zijn armen, zo schenkt Franciscus ons elf songs die de pastorale soundtrack kunnen worden van onze wandeling naar Het Licht. Mijn favoriet is het aan Pink Floyd schatplichtige ‘Christe Redemptor Omnium’, waarop Zijne Heiligheid ‘Non lasciatevi rubare la esperanzia’ rapt, zijn speech over Grote Hoop in Barre Tijden – samengevat: ‘Geef de moed niet op, jongelingen, blijf geloven in Het Goede!’ Een boodschap waar wij ons bij Humo als één man achter scharen.

Ook meesterlijk is het schuimbekkende ‘Ubi carita et amor, Deus ibi est’ waarin Gods vertegenwoordiger op aarde, volkomen terecht, uithaalt naar een Antwerpse rockgroep die zich ongevraagd en schaamteloos Gods naam toe-eigende, en naar stand-uppers en andere komieken die wel gretig inhakken op de vermeende tekortkomingen van en misbruiken in de Katholieke Kerk, maar anderzijds te laf zijn om ook andere geloven met hetzelfde venijn te bedelen.

Revolutionair is de track ‘Vexilla Regis Prodeunt’, waarin de Heilige Vader voor het eerst openlijk en ongeremd voorhuwelijkse seks aanprijst – mits voldoende aandacht voor het voorspel en het genot van de vrouw (tekstflard: ‘Clitorem non santorinum est’ – vrij vertaald: ‘Clitoris is géén Grieks eiland!’). Maar geen enkele song op deze historische cd is ondermaats. En alles gebracht met een hemels charisma waar Bono en andere bonobo’s in de rock-’n-roll enkel van kunnen dromen. En gezongen in het Italiaans, Spaans, Latijn, Hebreeuws, Engels en Portugees! Vergelijk dat met het kreupele speaking in tongues van een Arno, die zelfs het Oostends niet beheerst!

Backing vocals van Bono zijn trouwens te horen op track 7, en ik heb uit goede bron dat ook Lemmy, Marilyn Manson, Slongs Dievanongs en Laura Omloop anoniem aan deze prachtplaat meewerkten. (Speel Marilyn Mansons ‘Antichrist Superstar’ achterstevoren af en je hoort een evangelische boodschap).

De boodschap van Franciscus is kristalhelder: ‘Don’t let temptations and sins dull your sensitivity to the beauty of holyness and the joy of prayer. So wake up! Go! Go young people!’ Ik had het maar een beetje beter kunnen zeggen.

Op de website van het Vaticaan wordt gemeld dat Zijne Heiligheid ‘begin juli’ België zou aandoen. Weten we meteen wie die nog ontbrekende headliner op Rock Werchter is. Ondertussen doen kandidaten voor Humo’s Rock Rally er goed aan zich ter voorbereiding onder te dompelen in deze euforische, verheffende collectie. Voor een heiland als ik die op het punt staat zijn eigen sekte op te starten, is ‘Wake Up!’ alleszins een immense inspiratie, die ik in grote nederigheid ontvang.

Andate in pace.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234