Brawl Stars Beeld Brawl Stars
Brawl StarsBeeld Brawl Stars

Lootboxes

Populaire kindergame ‘Brawl Stars’ overtreedt kansspelwet: ‘We zijn een generatie gokkers aan het kweken’

De makers van ‘Brawl Stars’, een bij jonge kinderen zeer populaire game, overtreden straffeloos de kansspelwetgeving. Dat ontdekte Humo in het laatste deel van het dossier ‘Generatie Game’. De Kansspelcommissie was een groot voortrekker om gokmechanismen in populaire videogames te bestraffen via de kansspelwet, maar laat nu zelf na om in te grijpen.

Sam Ooghe

In heel wat populaire, online videogames zijn dezer dagen loot boxes of schatkisten terug te vinden. “Daarmee kopen spelers geen virtuele objecten zoals een voetballer of een tractor, maar de káns op zo’n object”, legt onderzoeker Rozane De Cock (KU Leuven) uit. “Je koopt zo’n schatkist met virtueel geld, waarna die met veel spektakel opengaat en je willekeurige prijzen ontvangt. In het voetbalspel ‘FIFA’ bijvoorbeeld wandelt er dan een speler naar je toe begeleid door vuurwerk en confetti.”

Onderzoekers wijzen erop dat het openen van zulke schatkisten, zeker wanneer die met echt geld gekocht worden, dezelfde effecten heeft als gokken. De Kansspelcommissie onderzocht het fenomeen en kwam tot dezelfde conclusie: gamers worden via dergelijke casinopraktijken opgevoed om te gokken. Toenmalig minister van Justitie Koen Geens volgde de gokwaakhond in 2018: hij verbood de verkoop van loot boxes tegen echt geld op Belgisch grondgebied. Het werd een internationaal precedent.

Brawl Stars Beeld Brawl Stars
Brawl StarsBeeld Brawl Stars

Brawl Stars en Clash Royale

Leidland België doet het in de praktijk echter minder goed dan het lijkt. Een aantal populaire games treedt de kansspelwetgeving nog steeds straffeloos met de voeten, ontdekte Humo. Hoewel ’s lands gokwaakhond maar een beperkt aantal grote vissen in de gaten moet houden, is het uitgerekend in een bij kinderen razend populair spel als ‘Brawl Stars’ nog altijd mogelijk om schatkisten te kopen. De dozen staan zelfs centraal in de spelbeleving. Een nieuwe speler moet meteen enkele simpele uitdagingen voltooien, waarna hij een gratis loot box kan openen. Vervolgens wordt hij overspoeld door promoties voor edelstenen en schatkisten. De aankoop kan via PayPal, een betaalkaart of de internetfactuur. Bij de aankoop van edelstenen krijg je één korte disclaimer voorgeschoteld, maar die ontbreekt bij het ruilen van de stenen voor een schatkist. De uitgever van het spel, het Finse Supercell, laat zulke aankopen in België ook toe bij andere populaire kindergames, zoals ‘Clash Royale’.

Voor de Kansspelcommissie is het fenomeen geen prioriteit, zo klinkt het. “We focussen vooral op grootschalige websites die meestal ook de ‘klassieke’ kansspellen aanbieden en mogelijk het grootste gevaar vormen voor spelers”, aldus woordvoerster Marjolein De Paepe. Onderbezetting is een groot probleem voor de Kansspelcommissie. Navraag leert dat amper één halftijdse kracht in geheel België de illegale goksites moet controleren. Niemand houdt zich systematisch bezig met in-gamegokken: controles gebeuren alleen na een klacht, en die ontving de Kansspelcommissie vooralsnog niet voor Brawl Stars, nochtans de populairste game bij kinderen.

Lees het volledige artikel hier. ‘Op mijn 8 jaar begon ik goud te verzamelen in de game ‘Runescape’. Was ik daar niet mee begonnen, dan was ik vandaag niet gokverslaafd .’

De vorige artikels van Generatie Game gemist? Hier vind u het hele dossier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234