null Beeld

Portret: Hep taxi!

Het komt niet meer goed tussen Bert Kruismans en de Vlamingen in de faciliteitengemeente Wemmel. CD&V-schepen Herman Vander Voorde had in juni geëist dat de voorstelling van Kruismans' zaalshow ‘La Flandre pour les nuls’ verboden zou worden, maar de Wemmelse gemeenteraad ging daar niet op in.

Katrien Depecker

Daarom voerde de Vlaamse Volksbeweging actie op de avond van het optreden, eind oktober: aan de ingang werden de betogers ‘bespuwd en uitgescholden’, meldden de media.

Gezellig zaterdagavondvertier! Kruismans laat zich niet uit het lood slaan: hij blijft tot juni 2012 rondtrekken met zijn show, hij brengt wekelijks een column op de RTBF-radio, en vanavond is hij te zien in ‘Hep taxi!’ op La Deux.

Bert Kruismans «Ik kruip bij Jérôme Colin in de taxi, en terwijl we door het land rijden, interviewt hij me. Het gaat al snel over België, de Vlamingen en de Walen, en de N-VA.

»De media zijn op zoek naar mensen die België een beetje kennen en die – anders dan een politicus – niets te verkopen hebben. Dan kom je blijkbaar al snel bij een paar proffen en mij uit.

»In Vlaanderen vinden ze het vreemd dat een Vlaamse artiest in Wallonië optreedt of met Walen samenwerkt. Dat zegt vooral iets over de grenzen in ons hoofd. Ik heb dit jaar samen met de Franstalige cartoonist Pierre Kroll het tweetalige boek 'Foert, non di dju' gemaakt, over de regeringscrisis, en ik maak deel uit van Franstalige humorgroepen: voor mij is dat evident.»

HUMO Sinds september wordt ‘Cinquante dégres nord’, het cultuurprogramma op Arte waar jij ook aan meewerkt, in het Nederlands ondertiteld. Zijn we op de goede weg?

Kruismans «Ja, maar ze ondertitelen jammer genoeg alleen programma’s waarin de ‘hoge cultuur’ aan bod komt: je bereikt maar een erg kleine groep. Franstaligen zouden bijna vanzelfsprekend moeten kunnen opduiken in Vlaamse ontspanningsprogramma’s, en omgekeerd.

»We kennen Christophe Deborsu, maar bij de RTBF lopen er nog meer perfect tweetaligen rond: Didier Delafontaine, om maar iemand te noemen.»

HUMO Over het incident in Wemmel schreef je op je Facebookpagina: ‘Ik heb normaal gezien nooit een voorprogramma, maar dit was wel zeer origineel.’ Je kunt er de humor van inzien?

Kruismans «Ja. Ik verschil enorm van mening met de actievoerders, maar het is redelijk beschaafd gebleven: dan heb ik daar geen grote problemen mee.

»Je hoort vaak dat Vlaanderen en Wallonië twee verschillende landen zijn die niks meer gemeenschappelijk hebben, maar dat is niet waar. Bij mijn Franstalige voorstellingen zitten er zowel Vlamingen als Walen in de zaal, en iedereen lacht op hetzelfde moment met dezelfde grappen.

»Maar dat weten de actievoerders natuurlijk niet, want ze hebben de voorstelling nog nooit gezien. Ze weten dus niet waartegen ze aan het protesteren zijn: il faut le faire, om het in schoon Vlaams te zeggen (lacht).»

Bekijk een filmpje »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234