null Beeld

Portret: Karakters: Jacques Borlée

Ben Crabbé praat in ‘Karakters’ met Jacques Borlée, vader en coach van Olivia,Kevin, Jonathan en Dylan, die in het programma ook als getuigen opduiken. Wie zeker kijkt, is sportjournalist op rust Ivan Sonck. Als heel België feest wegens een atletieksucces, is hij vaak de party-pooper van dienst, ‘omdat het mijn plicht is’.

Sander Van den Broecke

'Ivan Sonck over Jaques Borlée: 'Ik vind hem af en toe toch een beetje een fantast.'

Ivan Sonck «Ik kijk alsmaar minder tv, maar voor ‘Karakters’ ben ik toch al een aantal keer gaan zitten. Best plezierig, zeker de afleveringen met Eric Gerets en Eddy Merckx. Ik vind het wel jammer dat het programma niet door de sportredactie wordt gemaakt. Als programmadirecteur zou ik ook geneigd zijn ‘Karakters’ groen licht te geven, en al zeker het schitterende ‘Belga Sport’, maar waarom komt de redactie niet zélf met zo’n ideeën? Nu goed, Ben Crabbé doet dat voortreffelijk, al vind ik soms dat hij iets meer zou mogen doorvragen.»

HUMO Waarover zou u bij Jacques Borlée doorvragen?

Sonck «Ik vind hem af en toe toch een beetje een fantast. Vooral als het over Kevin en Jonathan gaat, durft hij te overdrijven. Ooit heeft hij gezegd dat zijn zonen de 400 meter in minder dan 44 seconden zouden lopen: dat raakte kant noch wal, dat was onrealistisch optimisme. En nu houdt hij vol dat ze nog niet over hun hoogtepunt heen zijn, terwijl alle uitslagen dat al geruime tijd duidelijk aantonen. Het is ook logisch: die twee jongens zijn al heel lang de 400 meter aan het lopen, en dat is één van de slopendste disciplines in de atletiek. Jacques Borlée verwijst dan graag naar de lange carrière van de onvergelijkbare Michael Johnson, maar hij vergeet dat die pas relatief laat van de 200 meter naar de 400 meter is overgeschakeld. Bij dat soort uitspraken kan ik een fijn glimlachje niet onderdrukken.

»Dat hij onlangs insinueerde dat de opmerkelijke resultaten van de Caraïbische 400 meter-lopers weleens aan doping gelieerd konden zijn, vond ik een goedkope manier om die terugval van zijn zonen te maskeren. Ik beweer niet dat het uitgesloten is dat er op de Caraïben doping wordt gebruikt, maar dat met de vinger wijzen zonder bewijzen, irriteert mij.»

HUMO Kortom, u bent een fan.

Sonck «Dat hij verstand heeft van atletiek en dat hij met zijn kinderen mooie prestaties heeft geleverd, zal ik nooit ontkennen, maar zelfs als oud-journalist vind ik het nog altijd mijn plicht om objectief en kritisch te zijn. Hij kan daar zelf trouwens goed mee om, het is een aardige man. Ik heb nog al kritiek op hem en zijn kinderen geuit, en één keer heeft hij me daarop aangesproken. Heel beleefd heeft hij me toen uitgelegd waarom hij niet akkoord ging met wat ik zei. Bijzonder beschaafd.»

HUMO Maar een topcoach is hij niet in uw ogen?

Sonck «Wat is een topcoach? Is José Mourinho er één? Hein Van Haezebrouck?Nu zijn ze het weer wel, dan weer niet. Vakmannen zijn het zeker, en dat geldt ook voor Borlée. Ik heb lang geleden gezegd dat Kevin en Jonathan oprecht blij zouden mogen zijn als ze er ooit in zouden slagen om in de buurt van het Europese record te komen, en dat is ze ook gelukt. Ik vind dat nog altijd knap en daar zal hun vader hen ongetwijfeld goed bij geholpen hebben. Wie het maximum uit zijn carrière haalt, verdient respect.

»Maar de kinderen, en dus ook de vader, zijn een beetje het slachtoffer geworden van een paar goeie resultaten die een vertekend beeld van de werkelijkheid hebben opgehangen. Dankzij wat geluk – en heel hard werken – behoorden ze even tot de wereldtop, maar dat heeft bij hen, en ook bij het publiek, onrealistische verwachtingen gecreëerd die ze nooit meer hebben kunnen waarmaken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234