null Beeld

Portret: Lee Towers, the voice of Rotterdam

Meesterlijke, bijwijlen hilarische documentaire vanavond in ‘Het uur van de wolf’: in ‘Lee Towers: The Voice of Rotterdam’ van cineast Hans Heijnen ziet u een jaar uit het leven van Nederlands beroemdste crooner (echte naam: Leendert LeenHuijzer), al meer dan vier decennia instant te herkennen aan zijn gouden microfoon, zijn bril met blauwgetinte glazen en zijn nimmer geëvenaarde elleboogstoot.

Noud Jansen

‘De zingende kraanmachinist’, 67 inmiddels maar nog kwiek (‘Je ziet toch aan m’n kop dat ik sterk ben?’), is in zijn nopjes met het resultaat.

Lee Towers «De filmmaker heeft wel een compliment verdiend, vind ik, want je ziet heel goed de schrille tegenstelling tussen waar ik vandaan kom en wie ik nu ben. Ik ben grootgebracht in een zwaar christelijk gezin, en in de optiek van mijn ouders was het not done om te kiezen voor een carrière in de entertainmentwereld; dat was van de duivel.

»Maar ik heb toch mijn passie gevolgd, en achteraf bekeken is daar nooit iets mis mee geweest. Ik ben op een legitieme manier geworden wat ik geworden ben, zonder al die poespas en weet ik veel wat voor rare toestanden die maar al te vaak bij de wereld van de showbizz komen kijken. Mijn moeder van 95, broos maar nog altijd in leven, geniet met volle teugen van mijn succes: zij heeft ook ingezien dat ik altijd op een respectabele manier met mijn vak bezig ben geweest.»

HUMO De film volgt u in 2011, het jaar van uw comeback: in de elf voorgaande jaren had u geen enkele plaat uitgebracht.

Towers «Jaja, zo is het. Dat had met die luchtballon te maken, en dat gaatje. Heb ik jou dat al niet eens ooit eerder verteld, Noud

HUMO Euh, nee.

Towers (schraapt de keel) «De showbusiness, dat is een luchtballon met een heel mooi logo erop. Maar prik er een gaatje in en hij klapt, en er blijft niks van over. ’t Is allemaal zo relatief, bedoel ik, de showbizz, in vergelijking met het leven zelf. Ik heb in anderhalf jaar tijd een schoondochter en een broer verloren, allebei in een verkeersongeluk, en in één klap ook drie muzikanten van mijn lievelingsorkest. Op zo’n moment word je met je neus op de feiten gedrukt en zeg je: ‘Is that all there is?’Dan is het niet makkelijk om de mensen nog te entertainen, hoor, laat mij je dat vertellen. You should walk a mile in my shoes.

»Laatst zag ik een natuurfilm waarin een olifantje dood geboren werd. De hele kudde bleef een paar dagen lang rond dat dode olifantje heen staan om te rouwen, en al die tijd probeerde de moeder het met haar slurf overeind te helpen. Maar ja, dat ging natuurlijk niet. Op een zeker moment besloot de leider van de kudde dat het welletjes was geweest, en dat ze met z’n allen gewoon weer verder moesten. ’t Was pas toen de laatste olifant bijna aan de horizon verdwenen was, dat de moeder haar oerinstinct gehoorzaamde en gevolgd is. Bij mij is het net zo gegaan: na die elf jaar had ik het gevoel dat ik het eindelijk achter me kon laten. Het leven gaat door, toch? Count your blessings, en pluk de dag.»

HUMO Nog een geluk dat u uw gevoel voor humor nooit verloren hebt: uit de film stak ik op dat u graag moppen vertelt.

Towers «Jaja, dat heb ik altijd gehad. Maar het moeten wel leuke moppen zijn, hè? Ik vind: je moet moppen ook aan je kleinkinderen kunnen vertellen. Zoals bijvoorbeeld die over die twee vriendinnen die elkaar toevallig tegenkomen. Zegt de ene: ‘Goh, ik heb vandaag een zwangerschapstest gedaan.' Vraagt de andere: ‘En? Waren het moeilijke vragen?’ (lacht)Zie je: dat is leuk. Toch?»

HUMO Héél leuk.

Towers «Dat dacht ik al. Nou, het allerbeste dan maar, en de groeten in België zou ik zo zeggen. Dá-ag!»

Bekijk een fragment:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234