null Beeld

Portretten: Karakters

Wie maar niet genoeg kan krijgen van Ben Crabbé – en zeg nu zelf: wie kan dat wél? – mag vanaf maandag opnieuw op Canvas afstemmen voor een extra portie Benster. De geroutineerde quizmaster ontpopt zich zeven weken lang tot diepgravend interviewer in het tweede seizoen van ‘Karakters’.

Wie Ben een beetje kent, weet dat hij een boon heeft voor sporttalent, al dan niet van eigen bodem. Een boon ter grootte van een uit de kluiten gewassen watermeloen, that is. Ook deze jaargang mocht hij in de ziel van enkele straffe namen roeren: onder meer Jan Mulder, Kim Clijsters, Eddy Merckx en Luc Nilis laten zich gewillig ondervragen. Sportpersoonlijkheden om ‘u’ tegen te zeggen, dus. O, en Steven Defour doet ook mee. Al mogen we eigenlijk geen flauwe moppen meer maken over hem. Hè, Ben?

Ben Crabbé «Nee, Steven is zeker niet het leeghoofd waarvoor hij versleten werd in ‘The Sky Is the Limit’. Ik heb een dag met hem doorgebracht in zijn geboortestreek, en hij is echt gewoon een heel lieve, innemende gast. Over zijn portret in ‘The Sky Is the Limit’ is hij trouwens allerminst te spreken. Ik vond het er ook wel vér over: alsof die jongen daar in Porto niets anders zou doen dan wat foto’s trekken van zijn lief. In ‘Karakters’ leer je toch een heel andere Steven Defour kennen.»

HUMO Ik tel voorlopig vijf namen, maar jullie zenden wel zeven afleveringen uit.

Crabbé «Ja, twee sportpersoonlijkheden moet ik nog gaan interviewen. Tot die opnames op tape staan, hou ik hun namen liever nog even voor mezelf. Ik kan je wel zeggen dat er nog een erg verrassende naam tussen zit: hij of zij is misschien niet zo bekend, maar wel heel interessant door wat hij – of zij – doet.

»Want dat is natuurlijk wel belangrijk voor het programma: je kunt niet om het even welke sportman of -vrouw gaan interviewen. Ze moeten toch een zekere bagage meedragen, een geschiedenis. Karakter hebben, kortom. We proberen ook zo veel mogelijk verschillende sporten aan bod te laten komen – het moeten niet allemaal voetballers of wielrenners zijn. Daarom was het vorig jaar ook zo leuk om er een kleurrijke figuur als Xavier Malisse bij te hebben.»

HUMO Staat ook op het lijstje: Eddy Merckx. En dat terwijl je vorig seizoen nog zei dat hij al te vaak geïnterviewd was.

Crabbé «Ja, maar volgend jaar wordt Merckx 70, dus... En hij is natuurlijk ook één van mijn allergrootste idolen (lacht). We hebben het er ook over gehad met de redactie: je kunt het als programmamaker gewoon niet maken om zo’n reeks te draaien zónder Merckx. Ook al zegt-ie altijd dat hij niet zo graag over zichzelf praat. Hij doet al die interviews wel, maar vooral omdat hij moeilijk nee kan zeggen. Dit portret is natuurlijk wel iets specialer, omdat we ook zijn vrouw Claudine – die normaal nooit interviews geeft – en zijn broer en zus vragen mochten stellen. Die broer en zus zijn trouwens een tweeling, Michel en Micheline

HUMO Vind je het niet moeilijk om Merckx als ‘objectieve’ interviewer te benaderen, en niet als beate bewonderaar?

Crabbé «Wel, op zulke momenten probeer ik de volgende leuze in gedachten te houden: ‘Zonder ontzag, maar met respect.’ Als je ontzag hebt voor iemand, durf je gewoon niets te vragen. Maar respect, dat mag wel. Mannen als Merckx weten dat ook, hè, dat je hen vraagt omdat ze zo bewonderd worden. Die zijn niet dom. Ik geloof trouwens ook niet dat je als sporter zo ver raakt als je niet heel slim bent. (Vurig) Dat is echt een halsmisdaad: mensen die beweren dat zo’n Eddy Merckx toch wat dom is. Dat kán niet.

»Dat gezegd zijnde: ik heb hem met veel respect, maar niet met ontzag, benaderd.»

HUMO De opener, vanavond te zien, zal alvast veel vrouwenharten week maken: Jan ‘gilf’ Mulder.

Crabbé «Ja, wie weet? Met al die vrouwen schieten de kijkcijfers misschien wel de hoogte in (lacht). Jan heeft na zijn parcours in de sport ook nog een heel andere carrière uitgebouwd. Zijn manier van doen, de Jan Mulder Show, zeg maar, is dus bekend bij een groter publiek. Dat showelement is ook een onmisbaar deel van zijn karakter, al camoufleert hij er natuurlijk andere dingen mee. Daarom ben ik blij dat ik hem deze keer wat langer mocht interviewen. Na een tijdje komen er dan toch ook andere aspecten bovendrijven.

»We hebben ook een getuigenis van zijn vrouw, Johanna. Zo wordt zo’n figuur als Mulder, die sinds het WK bijna constant in de aandacht heeft gestaan, toch nog een pak interessanter. Al schrok ik er deze zomer wél van hoeveel mensen Jan Mulder blijkbaar niet kennen. Hoe vaak ik tijdens het WK niet de vraag heb gekregen ‘wie die sympathieke Hollander eigenlijk was’. En niet alleen van jongeren, hè, ook van veertigers. Straf, toch?»

HUMO On-voor-stel-baar.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234