null Beeld

Portretten: Karakters

Het is onmogelijk om 24 uur met Johan Boskamp op te trekken en niet van 'm te houden,’ aldus Ben Crabbé. Hij kan het weten, want hij ging Boskamp opzoeken op vakantie – in Lloret de Mar, waar subtiliteit plaats ruimt voor ongein van het luidere soort.

vvp

Zet u schrap voor 's mans zielenroerselen en ontboezemingen, niet alleen over voetbal, maar ook over zijn jeugd in Rotterdam (‘altijd dat straatschoffie gebleven’) en de vrouwen in zijn leven.

HUMO In je nagelnieuwe Canvasprogramma ‘Karakters’ mag je in het binnenste graven van prominenten uit de sportwereld. Is dat wat gelukt, Ben?

Ben Crabbé «In alle bescheidenheid denk ik dat we zeker voor 90 procent geslaagd zijn in onze opzet: alleen jammer dat we Justine Henin niet te pakken hebben gekregen. Misschien iets voor volgend seizoen (grijnst). Alle gasten hebben de ruimte en de tijd gekregen om in alle rust hun verhaal te doen, in lange gesprekken. Ik ben er trots op.»

HUMO Vanavond is Boskamp aan de beurt; wie zijn de volgende zes?

Crabbé «Allemaal topnamen: Patrick Lefevere, Xavier Malisse, Eric Gerets, Ann Wauters, Georges Leekensen – een gast waar we behoorlijk blij om zijn – Jan Vertonghen.

»Al die namen leveren totaal verschillende gesprekken op. Waar iemand als Boskamp het hart op de tong heeft, is Eric Gerets – die overigens bijna nooit meewerkt aan televisiereportages – veel meer gereserveerd. Wat niet wil zeggen dat het een minder gesprek is; je komt gewoon op een andere manier dingen te weten.»

HUMO Veel verrassende verhalen gehoord?

Crabbé «Massa’s. Zo zei Xavier Malisse: 'Ik tennis heel graag, maar ik ben er niet ongelooflijk wild van.' Toch verbazingwekkend, voor een gast die twintig jaar op topniveau heeft gespeeld? Dan wil ik weten wat hem drijft om het toch te doen.

»Van Jan Vertonghen – een sleutelfiguur voor de Rode Duivels in hun WK-campagne en als zesentwintigjarige al een drijvende kracht bij een Engelse topclub (Tottenham, red.) – ben ik wat aan de weet gekomen over zijn relatie. Al sinds z’n zestiende is hij samen met zijn vrouw en zij is absoluut geen typische WAG of voetballersvrouw, zo iemand die haar man volgt en haar leven ondergeschikt maakt aan de voetbalcarrière van haar man. Het was zijdie eerst in Londen ging wonen (waar ook Tottenham speelt, red.), voor haar werk in de theaterwereld. Als je Jan over zijn vrouw en haar werk hoort spreken, dan hoor je een enorm respect.

»En dan Georges Leekens: dieheeft een verhaal verteld dat niemand weet – buiten een paar insiders misschien – en dat je toch weer enorm doet opkijken naar hem. Dat ga ik uiteraard nog niet weggeven (lacht).»

HUMO Waren er mensen die je minder goed kende?

Crabbé (twijfelt) «Ann Wauters is misschien de minst bekende van de hoop; ik had haar ook nog maar een paar keer ontmoet. Basket is een béétje populair, maar vrouwenbasket – daar moeten we niet flauw over doen – is dat niet. En toch: zij dwingt enorm veel respect af. Nu is ze begin de dertig, maar als achttienjarig meisje reisde ze al de wereld rond met haar sport. Ze is ook lesbisch – iets waar ze pas laat voor is uitgekomen – dus je moet je maar eens voorstellen hoe het moet zijn voor zo'n jong meisje om dan pakweg in Rusland te spelen. Heel sterk.»

HUMO Heeft een man die een programma presenteert dat ‘Karakters’ heet, ook zélf een beetje een lastig karakter?

Crabbé «Lastig? Het is maar hoe je het bekijkt (grijnst).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234