De GEM Tower is een gevaarte van ruim 20 meter hoog. In de constructie zijn zonnepanelen en een windturbine verwerkt. Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie
De GEM Tower is een gevaarte van ruim 20 meter hoog. In de constructie zijn zonnepanelen en een windturbine verwerkt.Beeld Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Power van Pukkelpop deels uit 'Eiffeltoren'

Pukkelpop heeft over negen dagen een primeur: het Hasseltse festival haalt dan drie dagen een deel van zijn stroom uit de allereerste Green Energy Mill, een duurzame, inklapbare energietoren ontworpen door onderzoekers van de Nederlandse Technische Universiteit Eindhoven.

Met Baraque Futur, een site op de festivalwei in het teken van duurzaamheid en ecologie, maakt Pukkelpop al een aantal jaren duidelijk dat het wil inzetten op nieuwe technologieën om de ecologische voetafdruk van de festivalgangers te beperken. Pukkelpoppers konden er energie opwekken op een speciale dansvloer of insectenburgers eten om de vleesconsumptie terug te dringen. Het leverde het Limburgse festival twee jaar geleden de Brand Activation Award op.

Nu wil Pukkelpop aan een nieuw hoofdstuk beginnen: hoe los je het probleem van de stinkende en ronkende dieselgeneratoren op, die nu nog op grote evenementen worden ingezet om het gebrek aan elektriciteit op te vangen? De Technische Universiteit Eindhoven denkt met de Green Energy Mill, kortweg GEM, een antwoord op die vraag te hebben gevonden. Als alle festivals in Nederland hun dieselgebruik met 10 procent zouden weten te beperken, zou dat een miljoen liter diesel per jaar schelen en 3.000 ton aan CO2-uitstoot.

De GEM Tower, een gevaarte van ruim 20 meter hoog dat wat doet denken aan een mini-Eiffeltoren, werd maandag voor het eerst mechanisch getest. De toren werd met een verreiker (een hijskraan) tot volledige hoogte uitgetrokken. Die proef is in elk geval geslaagd.

De energietoren bestaat uit een voet van 8 meter in doorsnee met daarop een staketsel van 22 meter hoog, waarin 3.500 kilogram staal is verwerkt. In de constructie zijn een windturbine van 700 kilogram zwaar aangebracht en driehoekige zonnepanelen die alle kleuren van de regenboog kunnen aannemen. De toren moest minimaal 20 meter boven de grond uitsteken, omdat op lagere hoogte de wind niet hard genoeg waait om energie te kunnen opwekken.

Eenmaal opgeladen heeft de GEM Tower op papier voldoende vermogen om 6.000 iPhones op te laden, of een enkele smartphone 6.000 keer, zestien jaar lang elke dag. In de zomer kunnen de zonnepanelen in theorie een Tesla 3 van voldoende stroom voorzien om 180 kilometer af te leggen. Maar hoeveel stroom de toren in de praktijk gaat leveren, moet nog blijken. "We kunnen dat niet van tevoren uitrekenen", zeggen de onderzoekers. "Er is te veel variatie in een jaar."

Op Pukkelpop zal een prototype van de GEM Tower worden ingezet op Camping Comfy, waar naar schatting 1.200 festivalgangers zullen kamperen. De helft van hen heeft stroom in de accommodatie waar ze verblijven. "Het is een experiment", benadrukt Pukkelpop-woordvoerder Frederik Luyten. "Na het festival zullen we dit evalueren. Dan zullen we zien of deze methode nog moet worden bijgeschaafd, en of dit het model van de toekomst kan worden."

Naast die enkele GEM Tower zijn het wel nog de klassieke dieselgeneratoren die elders op Pukkelpop de nodige stroom voorzien. "We zullen altijd op zoek gaan naar duurzame oplossingen, maar we moeten ook realistisch zijn. Het zal nog niet meteen mogelijk zijn om op zo'n grote schaal alle energie op te wekken via de GEM Tower."

Bouwkundige Faas Moonen, de bedenker van de Green Energy Milll, heeft alleszins de ambitie om volledige festivals van duurzame energie te voorzien met zijn ontwerp. "Uiteindelijk moet een hele groep van torens rondreizen langs de Europese festivals, en hen voor 100 procent van duurzame energie voorzien", duidt hij in een persbericht. "Ook hoop ik dat de opvallende gestalte de feestende bezoekers meer bewustmaakt van duurzaamheid."

Naast Pukkelpop werkt ook het Nederlandse showcasefestival Eurosonic Noorderslag mee aan de uitrol van het Green Energy Mill-project. De volledige ontwikkeling en bouw van de GEM Tower hebben zo'n 3,8 miljoen euro gekost, waarvan 60 procent werd gedekt met Europese subsidies. "We moesten constant een evenwicht zoeken tussen onze wens om zoveel mogelijk energie op te wekken, het ontwerpen van een mooie eyecatcher én het waarborgen van de veiligheid", legt Moonen uit. "Dat was flink puzzelen."

Voor de organisatie van Pukkelpop heeft veiligheid een hoge prioriteit. In 2011 werd het festival nog getroffen door zwaar noodweer. Er vielen vijf doden en meer dan 140 gewonden. Het is dan ook een niet onbelangrijk detail: de toren is zo gebouwd dat hij ook in ruw weer overeind blijft. Er woren geen ankers in de grond gebruikt. Belangrijk, want zeker in steden gelden steeds strengere eisen voor festivals om grote schade aan de grond te voorkomen.

Momenteel moet de GEM Tower nog worden opgetrokken met een hijskraan, maar in de toekomst moet het mogelijk zijn om de toren automatisch te laten uitklappen. Tegen 2020 hoopt Moonen dat de volledig werkzame GEM Tower het festivalcircuit kan veroveren. "Naast de torens willen we onze ogen ook openhouden voor andere vormen van duurzame energie-opwekkers. Mijn droom is om alle grootschalige evenementen, in zomer en winter, van duurzame stroom te voorzien met een netwerk aan batterijen, torens, zonnecellen en andere innovaties."

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234