null Beeld

Predator

Californië heeft een gat in zijn budget zo groot als de Grand Canyon. Het zal Arnold Schwarzenegger mogelijk Bratwurst wezen: over een jaar zit zijn tweede termijn als gouverneur er sowieso op en kan hij de hete Kartoffel naar een ander doorschuiven. Een uitgelezen kans om zijn acteercarrière nieuw leven in te blazen, dunkt ons.

Redactie

Deze zomer geeft hij een voorsmaakje met een cameo in de film 'The Expendables', vergezeld van zijn oude Planet Hollywood-buddies Bruce Willis en Sylvester Stallone. In afwachting toont 2BE u vanavond nog eens 'Predator', waarin u een 20 jaar jongere Schwarzenegger (62) door de Latijns-Amerikaanse bossen ziet crossen, op zoek naar een mysterieuze en uiteraard buitengewoon moordlustige vijand. Binnenkort krijgt die actieklassieker uit '87 overigens - neem gerust notities als het u te ingewikkeld wordt - een nieuw vervolg getiteld 'Predators'. Zónder Arnie, welteverstaan.

''Ik wil weer gaan acteren''

ARNOLD SCHWARZENEGGER «Wat ik me vooral herinner van de 'Predator'-opnames was het slopende trainingsschema. We filmden in Mexico, waar we elke ochtend om zes uur uit de veren waren om een kilometer of tien te gaan lopen. Daarna trokken we voor vijf of zes uur de jungle in: boomklimmen, wapens hanteren, sluipmanoeuvres, noem maar op. En als we dan helemaal bekaf waren, zei John (McTiernan, de regisseur, red.): 'Komaan mannen, tijd om wat scènes te repeteren!'»

HUMO Niet dat u er tegenwoordig papperig uitziet of zo, maar doet u dat nog: trainen?

SCHWARZENEGGER «Elke dag. Ik sta om halfzes op en dan train ik dertig tot veertig minuten op de hometrainer. Daarna lees ik de krant en zet ik koffie, en zo tegen kwart voor zeven breng ik mijn vrouw Maria (Shriver, nicht van JFK, red.) koffie op bed. Niet voortvertellen, maar ik lig thuis nogal onder de sloef (lacht). Ik durf ook nog wel eens een gewichtje te heffen. Maar sinds mijn hartoperatie hou ik het bescheiden. Een opgepompte spierbundel wil ik niet meer zijn. Ik weeg nu 95 kilo en dat wil ik graag zo houden.»

HUMO In een interview in '77 sprak u al over hoe u de beste in alles wilde zijn en hoe die drive misschien ooit zou uitmonden in een politieke carrière als president of gouverneur. Was dat wishful thinking of had u toen al concrete plannen?

SCHWARZENEGGER «Al mijn hele leven lang zeggen mensen mij: jij zou een goeie president zijn. Ik weet ook niet waarom. Door met Maria te trouwen ben ik toevallig in een politieke familie terechtgekomen. En wat voor één: de Kennedy's! Ik heb daar veel van geleerd. Ik heb ook een tijdlang Bush senior geadviseerd over sportzaken. Gaandeweg begon ik zo mijn interesse te verliezen in het acteren. Altijd maar over rijdende auto's duiken, het zei me op den duur niks meer. Ik wilde mezelf heruitvinden als politicus.»

HUMO Gouverneur kunt u geen derde keer worden, maar de weg naar de Senaat ligt wagenwijd open.

SCHWARZENEGGER «Ik ben niet van plan straks senator te worden. Na mijn gouverneurschap wil ik verder strijden voor het milieu en voor de hervorming van het Amerikaanse kiessysteem. Verder zie ik mezelf nog wat bodybuilden en zelfs acteren, als de juiste films zich aandienen.»

HUMO U hebt een uiterst groene agenda voor Californië. Op dat vlak zijn uw standpunten heel on-Republikeins. Bent u in werkelijkheid niet een als Republikein vermomde Democraat?

SCHWARZENEGGER (lacht) «Ik ben er trots op dat ik mezelf een Republikein mag noemen - Ronald Reagan zal altijd één van mijn grote helden blijven. Maar we moeten ophouden zo'n scherp onderscheid te maken tussen Democraten en Republikeinen. Een goed idee is een goed idee, doet er niet toe welk kamp het bedacht heeft.»

HUMO Al Gore - niet eens een acteur nota bene - kreeg voor zijn 'Inconvenient Truth' een Oscar. Steekt dat niet een beetje?

SCHWARZENEGGER «Toch niet. Het belangrijkste is dat ik me als Republikein weet te profileren als iemand die het opneemt voor het milieu. Van de Democraten zijn Amerikanen dat gewend: die worden al jaren gezien als tree huggers.

»Vóór het milieu zijn wil ook niet zeggen dat ik tégen luxe ben. Er is niks mis met een 4x4, alleen moet de technologie onder de motorkap milieuvriendelijker. Jaren geleden al heb ik General Motors uitgedaagd om een milieuvriendelijke Hummer voor me te maken. Daar zijn ze in geslaagd: mijn auto rijdt nu op waterstof. Ik heb ook nog een andere Hummer die op biodiesel rijdt. Hollywood speelt daarin een belangrijke rol: als mensen beroemdheden zien rondkarren in ecologische auto's, dan willen ze er allemaal één. Met milieubewustzijn is het als met bodybuilden: toen ik ermee begon kende niemand het; gaandeweg verspreidde het zich over de hele wereld, en tegenwoordig is het ondenkbaar dat je in een hotel komt dat géén fitnessruimte heeft.»

HUMO Juist ja. Hebt u nooit overwogen om dictielessen te gaan volgen, zodat u eindelijk van dat Oostenrijkse accent verlost bent?

SCHWARZENEGGER «Meer dan eens. Toen ik pas in Amerika was, stond Duits nog gelijk met het Grote Kwaad. Had je een Frans accent, dan zwijmelden de vrouwen - 'Oelala!' - maar bij Duits dacht iedereen: 'Raus, Schwein!' In de jaren 70 hebben ze eens onderzocht hoe mijn accent overkwam op het tv-scherm: bleek dat ik 60 procent van het testpubliek schrik aanjoeg. Ik was net geboekt voor een reclamefilmpje voor 7Up, maar dat kon ik op mijn buik schrijven. Toen heb ik me voorgenomen om de mensen aan mijn stem te laten wennen door zoveel mogelijk interviews te geven. En kijk, nu is mijn stem één van mijn grootste troeven. Mensen hoeven me zelfs niet te zien; ze horen me praten en denken direct: 'Ah, daar heb je Arnold!'»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234