CoronacrisisBrazilië
President Bolsonaro laat Brazilianen massaal uit hun kot komen, met duizenden zieken tot gevolg
Brazilië is één van de wereldwijde brandhaarden van het coronavirus geworden. Toch volhardt president Bolsonaro in zijn stellingname dat mensen niet thuis kunnen blijven, omdat dat de economie schaadt.
Brazilië is in rap tempo opgeklommen naar de vierde positie in het aantal coronagevallen. Italië en Spanje, grote brandhaarden in Europa, zijn dit weekend gepasseerd. Maar president Bolsonaro laat zich daar niets aan gelegen liggen. Zondag verscheen hij opnieuw voor een menigte supporters voor het presidentiële paleis en opnieuw schond hij de door de WHO bepleite sociale-afstandsregels. De president gaf kinderen een hand en nam er zelfs een paar op de arm. Zijn mondkapje ging op en af.
Bolsonaro's aanhangers, ongeveer 30 procent van de kiezers, vinden het prachtig, zijn tegenstanders roepen alleen maar harder om zijn aftreden. Het tijdschrift Piauí koos voor de cover van zijn mei-uitgave een cartoon waarin Bolsonaro in innige omhelzing de dood kust. Zondagavond meldde het ministerie van gezondheid ruim 240.000 geregistreerde gevallen en een dikke 16.000 doden. En dat terwijl Brazilië op zeer kleine schaal test. Deskundigen denken dat de werkelijke aantallen een tienvoud zijn.
President Bolsonaro wil dat mensen ondanks het virus de straat opgaan om te werken en heeft zijn hoop op het middel chloroquine gevestigd om patiënten die met het coronvirus besmet zijn te behandelen. Afgelopen vrijdag kostte hem dat zijn tweede minister van gezondheidszorg in een maand tijd. Bolsonaro eiste van deze Nelson Teich dat hij zich zou inzetten voor de behandeling met chloroquine. Maar de minister achtte dat medisch niet verantwoord en stapte op, na minder dan een maand.
‘Doorgaan in de regering zou zelfmoord voor mijn reputatie zijn,’ had Teich volgens de krant O Globo tegen een collega verklaard. Diezelfde week had Bolsonaro zonder Teich te raadplegen een decreet uitgevaardigd dat kappers, schoonheidsspecialisten en fitnesscentra toestond de deuren weer te openen.
De president is erop tegen dat het merendeel van de gouverneurs van de Braziliaanse deelstaten een meer of minder strenge lockdown heeft afgekondigd. Hij verloor er in april zijn eerste minister van gezondheid aan, Luiz Henrique Mandetta. Doordat er geen eenduidig beleid is, houden steeds meer Brazilianen zich niet meer aan de regels van hun gouverneurs. Het aandeel dat thuisblijft, is gemiddeld zo’n 50 procent. Te weinig volgens epidemiologen om de besmettingsgraad te beperken en om te zorgen dat de ziekenhuizen niet te zwaar belast worden.
De gevolgen zijn ernaar. In de grootste stad in de Amazone, Manaus (ruim twee miljoen inwoners), zijn de ziekenhuizen al weken overbelast en zijn massagraven gegraven om de overledenen een laatste rustplaats te geven. Ook in Brazilië’s twee grootste steden, São Paulo en Rio de Janeiro, is de situatie nijpend en moeten artsen op de intensive care al kiezen wie kan worden geholpen en wie niet.
Een voormalige voorman van het Internationale Monetaire Fonds, Maurice Obstfeld, verklaarde tegen de Braziliaanse financieel-economische krant Valor dat Bolsonaro’s houding de economie niet zal helpen. ‘Met leiderschap had Brazilië meer kunnen doen om de gezondheid van mensen te waarborgen. Nu is het een hotspot van besmetting in Latijns-Amerika geworden. Dat beschermt de economie niet, integendeel.’
(Trouw)