null Beeld

Prettige spanning in 'Die huis': met Imke Courtois naar Zuid-Afrika

Volgende dinsdag ontvangt Eric Goens in ‘Die huis’ één van de beste Belgische voetballers van de afgelopen twintig jaar: Imke Courtois (29). Benieuwd hoe vaak ze de tv-maker – in zijn diepste binnenste de soepele rechtsbuiten van Club Brugge – weet te dribbelen.

'Eric blééf me maar een mama's-kindje noemen. Ik dacht: 'Neem het nu gewoon van mij aan'''

HUMO Je nam onlangs afscheid van het voetbal.

Imke Courtois «‘Ik ben gestopt met spelen,’ zo formuleer ik het liever. Want van het voetbal op zich heb ik geen afscheid genomen: ik ben nog altijd gek op het spelletje.

»Ik mis het dagelijks thuiskomen in een groep, maar voor het overige ben ik toch vooral blij dat voetbal mijn agenda niet langer bepaalt. Dat het sjabloon van mijn dagelijks leven al ingevuld was, strookte niet meer met mijn persoonlijkheid. Ooit is die structuur wél een beetje mijn redding geweest. In mijn kindertijd woekerde er een grote rusteloosheid in me: ik zat barstensvol energie en had de aandachtsspanne van een goudvis. Het voetbal bracht wat orde. Maar intussen is dat allang niet meer nodig, en nu geniet ik ervan om zélf mijn tijd in te vullen, en hier en daar eens impulsieve beslissingen te nemen.»

HUMO Niemand die moppert over je erfenis: mede dankzij jou gaat het het vrouwenvoetbal voor de wind.

Courtois «De goeie voetbalsters, de kwalificatie voor het EK, de media-aandacht: ik heb in die 21 jaar een gigantische evolutie gezien. Toch ben ik er niet gerust in. De boost is er gekomen door de Women’s BeNe League, de Belgisch-Nederlandse vrouwenvoetbalcompetitie – maar die is intussen weer opgedoekt. Er wordt weer gewoon in België gevoetbald, in – laat ons dat alsjeblieft niet verbloemen – een zwakke competitie. Veel meisjes vertrekken. Plus: die grotere aandacht is geen verworven recht. Je moet blijven boeien, anders haken de media af. Ik hoop dat het vrouwenvoetbal niet in een neerwaartse spiraal belandt.»

HUMO Hoe kan dat tegengegaan worden?

Courtois «Níét door principieel te staan roepen dat vrouwen evenveel betaald moeten krijgen. Wel door pragmatisch en doelgericht te zijn: een club of competitie blijft, hoe je het ook draait of keert, een soort van bedrijf met inkomsten en uitgaven. Clubs zijn op dit moment nog te afhankelijk van de plaatselijke zelfstandige-met-het-goede-hart die er zijn spaarcenten in pompt. We moeten naar een professionele structuur, met een gezond financieel beleid en tv-rechten die slim verkocht worden.»

HUMO Blijft Standard de club van je hart?

Courtois «Ik heb niet echt één club van mijn hart. Weet je, ik ben altijd een heel loyale speler geweest. Rapide Wezemaal, Eva’s Tienen en Standard Luik: drie clubs in 21 jaar, dat is geen wispelturig parcours, hè. Maar ik heb me altijd gehecht aan mensen, niet aan instituten. Op die manier had ik er ook geen moeite mee om bijvoorbeeld commentaar te geven bij de mannenploeg van Standard.

»Met al de fijne mensen die ik onderweg ben tegengekomen, speel ik op 22 december een wedstrijd voor het goede doel in Diksmuide. Daar kijk ik heel erg naar uit: het wordt een mooi afscheid.»

HUMO Onlangs liet je optekenen dat je op iets meer luister gerekend had bij je afscheid van Standard en de Red Flames.

Courtois «Klopt, in ‘De rotonde’ op Radio 2. Ik voegde er meteen aan toe dat het allicht iets over míj zegt. En dat er waarschijnlijk geen bevredigende manier bestaat om dat te doen, afscheid nemen. Maar die nuances werden niet meegegeven in de artikels die vervolgens verschenen op krantensites. Daarom hou ik meer van lange radio- en tv-interviews dan van korte krantenstukjes: er is ruimte voor nuance en perspectief. Zoals in ‘Die huis’.»

HUMO Ben je bij Eric Goens iets meer te weten gekomen over jezelf?

Courtois «Je kent de interviewstijl van Eric, hè: hij werpt iets op, bij voorkeur een slimmige provocatie, en blijft daarop terugkomen. In mijn geval was dat de hechte band met mijn moeder: hij noemde me een mama’s-kindje. Ik vond dat ik dat goed weerlegd had – die nauwe band met m’n moeder heeft me er niet van weerhouden om een sterke, zelfstandige vrouw te worden die haar eigen keuzes maakt – maar hij blééf het maar zeggen. Je ziet me denken: ‘Neem het nu gewoon van mij aan’.

»Ik vond het oprecht een fijne ervaring. Er hing een prettig spanningsveld tussen Eric en mij. Hij laat vaak stiltes vallen, en zijn gasten hebben dan de neiging om die vol te praten – misschien openhartiger dan ze zich voorgenomen hebben. Maar ik vond het niet erg om zo’n stilte met een stilte te beantwoorden. En ik ben ook niet over mijn eigen grenzen gegaan: ik heb verteld wat ik wilde vertellen, en níét verteld wat ik niet wilde vertellen.

»Ik ben heel gevoelig voor de instelling van een interviewer. Als iemand ostentatief begint te peuteren naar scheurtjes en barsten in mijn schild, ben ik op mijn hoede. Maar wie me zacht en empathisch benadert, krijgt véél. En ook al ziet hij er een beetje robuust uit, Eric is er eentje van de tweede soort.»

HUMO Vond je het moeilijk om over zoiets intiems als de band met je ouders te praten?

Courtois «Nee, omdat ik zelf de teugels in handen had. Ik vind het altijd verfrissend om zélf te vertellen hoe je je jeugd ervaren hebt. Vaak kijken we naar onze jeugd door de blik van onze ouders, hè.»

HUMO Tot slot: hoe staat het met je doctoraat?

Courtois «Nog een jaar en vier maanden en het is klaar. En als het kon, dan zou ik daarna zonder nadenken aan wéér een doctoraat van vier of vijf jaar beginnen. (Enthousiast) Echt: dat werk past zó goed bij mij! Nadenken, redeneren, nuanceren, de diepte opzoeken, en daar nog voor betaald worden ook: zalig, toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234