null Beeld

Prikkelende primeurs op de Boekenbeurs: 'Zelfhulp voor je zelfhulpgroep en overpeinzingen over USB-kabeltjes'

Vanaf zondag trekken lezers en BV-spotters weer in dichte drommen naar Antwerp Expo, want daar begint dan de jaarlijkse Boekenbeurs. Humo selecteerde voor u al dé geheide bestsellers die in ieders winkeltas zouden moeten zitten.

Hugo Matthysen


1. Jef Vermassen: ‘1.000 anonieme tips’

Waarover gaat dit? Meester Jef Vermassen krijgt dagelijks tientallen anonieme tips. Die gaan vaak over onopgeloste misdrijven, mysterieuze verdwijningen en aanslagen die worden beraamd. Maar sommige tips gaan ook over meer alledaagse dingen zoals het huishouden, het budget en slimme manieren om vervelende buren te verjagen. Meester Vermassen maakt al die nuttige informatie nu openbaar, en daar doet hij het publiek een groot plezier mee.

null Beeld

Toptips. ‘Het derde nummer na de openingsdans moet ‘Zoutelande’ van Bløf zijn, want daarmee krijg je jong én oud op de dansvloer.’

‘De Bende van Nijvel zal nooit worden ontmaskerd. De leden waren gehypnotiseerd door Paul Vanden Boeynants. Daarom kunnen ze zich onmogelijk herinneren wat ze hebben uitgespookt.’

‘Als je een ouderwetse gloeilamp een dag in Coca-Cola laat weken, wordt ze even zuinig als een spaarlamp. Wel grondig afdrogen voor je ze opnieuw in de fitting draait!’

‘De productnamen uit de Ikea-catalogus van 2015 waren geheime boodschappen aan Zweedse terroristen van IS.’

Wat maakt dit boek zo goed? De auteur zegt het zelf op de achterflap: ‘Dit boek is als kruipolie voor vastgeroeste ideeën. Het zal de samenleving voorgoed veranderen.’


2. Nina Croostmans: ‘Zelfhulp voor de zelfhulpgroep’

Huh? Elke zelfhulpgroep begint met de beste bedoelingen, maar overal waar mensen samenwerken, ontstaan spanningen en conflicten. Om die op te lossen kun je een beroep doen op een buitenstaander, maar het is altijd beter om de problemen zélf aan te pakken. Daarom moet je de zelfhulpgroep tijdig transformeren tot een zelfhulpgroep voor je eigen zelfhulpgroep.

null Beeld

Waarom moet je dit boek lezen? Wie in een zelfhulpgroep zit, leert de signalen herkennen van een zelfhulpgroep die zelfhulp nodig heeft. Wie niet in een zelfhulpgroep zit, moet zich ernstig afvragen of hij of zij niet dringend naar een zelfhulpgroep moet voor mensen die in geen enkele zelfhulpgroep zitten.

Weet Nina waarover ze het heeft? Zonder twijfel. Nina zit in een zelfhulpgroep voor mensen die niet weten waarover ze het hebben, en daardoor weet ze verdomd goed waarover ze het heeft!


3. Guy D’haeseleer: ‘Waarom zijn de negers bruin?’

Samengevat. Vergis u niet: de goeie, ongecomplexeerde Vlaamse mop is springlevend. Dat bewijst deze heerlijke bundel, met voorsprong het leukste moppenboek van het decennium. Zatlappen, schoonmoeders, domme blondjes en vunzige pastoors, ze passeren allemaal de revue. En ook Marokkanen en zwarte medemensen moeten niet klagen, want ze komen ruimscheets (een heerlijke woordspeling uit de mop over bonenvretende vegetariërs) aan bod. Guy D’haeseleer weet met rake, korte zinnen een situatie te schetsen. Het is lachen van de eerste tot de laatste lettergreep.

null Beeld

Een sterk staaltje. ‘Wat is het verschil tussen Natalia en een strijkijzer? Een strijkijzer kunt ge niet heet maken als de stroom uitvalt!’ Hahaha!

Waarom zal dit scoren? D’haeseleer werkt al jaren achter de schermen van ‘De slimste mens’, en ook dit seizoen komen alle goeie grappen (tot nu toe waren dat er al vier!) uit zijn pen. Als íémand weet wat sterke humor is, dan wel de sympathieke Ninovieter.


4. Sheherazade Maanzaad: ‘USB’

Wat? Elke echt goeie dichter weet dat er poëzie schuilt in alledaagse dingen. Maanzaad ziet die in de USB-kabeltjes die ons overal omringen. Soms leidt dat tot stille overpeinzingen (‘Jij bent een brave slang om in te wonen / Voor koperdraad en lieve elektronen’), maar ook woede en teleurstelling (‘Jij smijt zonder moreel besef met data / Zelfs kinderporno vind je niet non grata!’). Elk USB-kabeltje roept bij de dichteres diepmenselijke emoties op, en ze verwoordt die op magistrale wijze.

null Beeld

De mooiste regel. ‘Jij voedde jarenlang mij Huawei / Jij kabeldier, frisgroen als verse prei.’ Ronduit geniaal is hier de metaverwijzing naar de poëzie door het gebruik van het woord verse, wat Engels is voor vers.

Een extraatje. Elke bundel bevat achteraan een USB-aansluiting die nergens toe dient. Daarmee relativeert de dichteres op een speelse manier haar eigen onderwerp. Mooi!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234