null Beeld

Primeur: Jonas Geirnaert en Jelle De Beule maken de nieuwe Humo-spotjes! [video]


Jelle De Beule en Jonas Geirnaert werken al weken in alle stilte aan een nieuwe reeks Humo-spotjes! En als die twee raskomieken de studio ingaan, mag er al eens gelachen worden...

Redactie


De radio- en tv-spotjes van Humo veranderen drastisch: vanaf maandag gunnen hoofdredacteur David, redacteurs Begga en Roland en marketingmeisje Lieselot je elke week een kijk achter de schermen van Humo onder de noemer 'Ondertussen bij Humo'.

In de preview hieronder ontdek je de hoofdrolspelers van de nieuwe Humo-spotjes!


Bekijk het introductiefilmpje 'Ondertussen bij Humo':Bekijk de allereerste nieuwe tv-spot »

Lees: Jelle De Beule vertelt het verhaal achter de spot »
Jelle De Beule over 'Ondertussen bij Humo'

undefined


Eerder deze week dook Guy Mortier voor het laatst voor Humo de opnamestudio in. Vanaf volgende week verdwijnen zijn 'Die ochtend in de krantenwinkel'-spots en introduceert Humo een nieuw concept: 'Ondertussen bij Humo'. Eén van de bezielers van het nieuwe concept is Neveneffect en raskomiek Jelle De Beule. Wij konden onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en vroegen hem de oren van het hoofd.


HUMO Jelle, het nieuwe concept van de Humo-spots is getiteld 'Ondertussen bij Humo'. Vertel: wat kunnen de Humo-lezers verwachten?


Jelle De Beule «Het uitgangspunt is simpel: we bieden een blik achter de schermen van de Humo-redactie. We kijken binnen tijdens de wekelijkse redactievergadering waar de ideeën van die week geëvalueerd worden. Centraal staan vier personages: hoofdredacteur David, journalisten Begga en Roland (de ancien), en de jonge promotiemedewerkster Lieselot.»


HUMO Vanwaar precies die 4 personen? Zijn ze gebaseerd op echt bestaande figuren?


De Beule «De personages zijn eigenlijk op een vrij organische manier tot stand gekomen: je hebt sowieso een hoofdredacteur nodig en iemand van de marketing dienst. En zonder journalisten maak je geen blad, dus hebben we er maar meteen twee gecreëerd.


» Uiteraard zijn de vier een beetje op de realiteit gebaseerd: we hebben een aantal trekjes van verschillende personen bij elkaar gevoegd en die vervolgens flink uitvergroot. Maar voor de Humo-redactie begint te speculeren: zo veel Humo-journalisten ken ik niet. We hebben onze inspiratie net zo goed bij de verschillende redacties van Woestijnvis gevonden.


» Eigenlijk zijn de vier voornamelijk gebaseerd op het bestaande clichébeeld van een redactie: de typische ancien-cynicus, de overijverige jeugdige medewerker, de workaholic.»


HUMO Hoe ben je bij het concept gekomen?


De Beule «De mortierbrigade heeft het concept “ondertussen bij Humo” bedacht. Zij kwamen met het idee om een fictieve 'achter de schermen bij Humo' te maken. Ik heb dat idee dan verder uitgewerkt: personages bedenken, situaties creëren, scripts uitschrijven. En de uiteindelijke uitwerking heb ik ook op mij genomen. Bij het ontwikkelen van de personages heb ik bovendien flink wat hulp gekregen van Jonas Geirnaert, die ook meeschrijft aan de scripts.»


HUMO Hoe zie je 't concept evolueren?


De Beule «In eerste instantie moeten we de vier personages wat meer uitdiepen, zodat de lezers ze ook wat beter kunnen leren kennen. Maar in de toekomst sluiten we niet uit dat er eens een nieuw personage opduikt.»


HUMO Doe je alles zelf?


De Beule «Nee, zeker niet. Ik behoud vooral het overzicht. Of probeer dat alleszins te doen. Zoals ik al zei, Jonas en ik bedenken en schrijven de scenario’s. Ik doe de figuur- en decorontwerpen. Volstok, de animators van Kabouter Wesley en de 'Man Bijt Hond'-monsters, zorgen voor de animaties. En het technische luik is in handen van Koen De Poorter en Kris Malaise. »


HUMO En wie spreekt de stemmen van de personages in?


De Beule «Liesa Naert ('Willy’s en Marjetten', 'Quiz me quick') en Guga Baul ('Tegen de sterren op') nemen de vrouwelijke en mannelijke dubbelrol op zich. »


HUMO Hoe ben je bij hen terechtgekomen?


De Beule «Liesa ken ik nog van 'Willy’s en Marjetten' en Guga heb ik in 'Tegen de sterren op' aan het werk gezien. Twee erg veelzijdige acteurs die heel uiteenlopende figuren aankunnen, en dat heb je voor een project als dit nodig. »


HUMO Vertel eens iets over het technische proces: hoe worden de filmpjes gemaakt?


De Beule «Bij de opnames wordt het gezicht van de twee acteurs - behalve de ogen en de mond - groen geschilderd. Het groen stelt ons in staat om de ogen en mond gemakkelijk uit de acteurs hun gezicht te ‘snijden’. Vervolgens wordt hun hoofd in een soort Middeleeuws foltertuig vastgemaakt zodat het niet kan bewegen. Dat is van belang omdat de ogen en mond achteraf stabiel in het ‘getekende’ gezicht moeten staan. En in die ongemakkelijke houding spelen ze hun rol.


» Dan wordt het gemonteerde beeld naar de animators doorgestuurd. Zij kleven dat op de hoofdjes en laten de figuurtjes op de tekst acteren. Met andere woorden: zij animeren de hoofd- en armbewegingen.


» Koen De Poorter is er dankzij zijn technisch vernuft in geslaagd om hier een deel van te automatiseren, maar uiteindelijk zijn we met het hele proces toch een vijftal goed gevulde dagen zoet. »


HUMO Een laatste vraag: heb je nog tijd voor Neveneffecten en andere projecten nu je met 'Ondertussen bij Humo' bezig bent?


De Beule «Eerlijk? Momenteel is dit meer dan een full-time job. We zitten in de opstartfase en dan heb je altijd een pak probleempjes die nog opgelost moeten worden en veel tijd vreten. Zodra we in roulement zijn, zal er wel een soort routine insluipen die ons toelaat om sneller en efficiënter te werken. En als we zo ver zijn, dan zal ik weer wat meer tijd hebben voor nieuwe projecten met Neveneffecten.


» Al is dit eigenlijk ook een beetje een Neveneffecten-project, he.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234