null Beeld

Prins Laurent bedreigt zijn huispersoneel en betaalt geen overuren

Villa Clémentine, de vaste verblijfplaats van prins Laurent in Tervuren, lijkt
stilaan een volière. Het buitenlandse huispersoneel vliegt er in en uit. De
reden: de prins betaalt geen overuren. En wie daartegen protesteert, is zijn
verblijf in dit land niet meer zeker.

Jan Antonissen

Half mei staat op het internet een advertentie te lezen van een man die werk zoekt in het Brusselse.

undefined

De advertentie is van M., een dertigjarige Filipino die sinds 2007 werkt als huisbediende van prins Laurent in Villa Clémentine. Tot zijn takenpakket aldaar behoren: 'Met de wagen rijden, klusjes in het huishouden opknappen, het wagenpark van de prins schoonhouden (inclusief de garage) en tuinieren.'

[...]

De laatste maanden is het prinselijke ongenoegen even exponentieel toegenomen als de druk waaronder hij is komen te staan na het uitlekken van zijn trip naar Congo. Als M. informeert naar een vergoeding voor de vele overuren die hij samen met zijn vrouw J. - zij werkt voor prinses Claire - presteert, is de maat vol. De prins drukt M. geregeld een kleine bonus in de hand, zwart geld ter compensatie van het overwerk: dat zou ruimschoots moeten volstaan. Van nog meer vrijpostigheid is de prins niet gediend: M. krijgt te horen dat hij niet langer gewenst is.

[...]

Een jarenlange bezoeker van Villa Clémentine: 'Het wordt steeds moeilijker voor de prins om goed personeel te vinden. Belgen pikken zijn gedrag niet meer, en Vlamingen al helemaal niet. De prins verkiest Aziaten tegenwoordig: die zijn veel meegaander. Maar zelfs met hen wordt het lastig.'

[...]

Maar het gaat van kwaad naar erger. Sinds de prins in opspraak is gekomen naar aanleiding van zijn bezoek aan Congo, is hij helemaal niet meer te genieten. Hij voelt zich aangeschoten wild, vogelvrij verklaard door media en politiek.

Een kennis

«Hij snapt niet dat hij, als hij een dotatie ontvangt, verplicht is tot neutraliteit. Hij wil een vrij en ongebonden leven leiden waarin hij niemand rekenschap verschuldigd is.

»Laurent zit vol spanning en frustratie. Eén verkeerd woord volstaat voor een tirade. De laatste tijd is hij niet meer te herkennen: wantrouwig, bang voor zijn eigen schaduw, mensenschuw. De eerste communie van zijn dochter Louise was een bezoeking: al die mensen die hem omringden, maakten hem bang. Op zulke momenten dreigt hij zelfs in paniek te raken. Het was wel prettig dat de hele koninklijke familie bij die gelegenheid aanwezig was, maar de breuk met zijn vader is niet geheeld. Albert heeft Laurent verworpen. Laurent is ook niet welkom op het nationale defilé op 21 juli.»

[...]

M. is inmiddels nog altijd bij de prins aan de slag. Het leek T., zijn beoogde opvolger, bij nader inzien toch niet zo'n goed plan om bij Laurent in dienst te treden; hij heeft onverhoeds de benen genomen. Tot nader order zijn de prins en M. tot elkaar veroordeeld: M. hoopt alsnog op een andere werkgever, de prins op een andere huisbediende. En J. zit als huisbediende van prinses Claire tussen twee vuren. In Villa Clémentine loopt de spanning hoog op.

Het volledige artikel leest u in Humo 3696 van dinsdag 5 juli 2011.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234