null Beeld

'Prison Break': Dominic Purcell en Wade Williams achter gesloten deuren

Het langverwachte derde seizoen van 'Prison Break', dat zondag van start gaat op 2BE, belooft zo op het eerste gezicht meer van hetzelfde.

Redactie

Te weten: afgetrainde gevangenen die over een warme inborst blijken te beschikken, een zwaarbewaakte gevangenis waaruit voornoemde gevangenen wensen te ontsnappen (deze keer in Panama) en een onoverzichtelijk kluwen van slechteriken. Een half dozijn nevenpersonages zal op gezette tijden de geest laten. James, de cheap thrills, please!

In een Londens hotel ontmoeten we Dominic Purcell ('Lincoln Burrows'), een blok Australisch graniet die voor zijn doorbraak in 'Prison Break' voornamelijk genoegen moest nemen met bijrolletjes als dommekracht.


HUMO Heb jij enig idee waarom 'Prison Break' zo'n wereldwijd fenomeen is? Wat heeft het meer dan andere series?

Dominic Purcell «Knappe blokes (lacht)! Bovendien zijn Michael en Lincoln kerels van het type ruwe bolster, blanke pit: het type dat vrouwen maar graag uit de gevangenis willen verlossen. En waarschijnlijk ook graag zouden neuken, hahaha!»


HUMO Nochtans: volgens de cijfers kijken er bijna evenveel mannen als vrouwen naar 'Prison Break'.

Purcell «Dat is volgens mij vanwege de actie en het gevangenisthema: typisch dingen die mannen graag zien.

»'Prison Break' gaat ook over universele thema's: broederschap, loyaliteit, familie, eer. Daarom is het ook zo'n enorme hit in Azië: iedere woensdagavond downloaden honderdvijfendertig miljoen Chinezen een aflevering van 'Prison Break'! Wentworth en ik zijn megasterren in China.»


HUMO Hoe zit het hier in Londen? Kun je nog over straat wandelen zonder te worden herkend?

Purcell «Niet zonder zonnebril en pet. But hey, ik kan er mee leven dat ik een universeel sekssymbool ben (grijnst).»


HUMO In ieder interview dat ik met je gelezen heb, ging het alinea's lang over hoe geweldig jij en Wentworth Miller er wel uitzien. Nergens werd ook maar een woord gerept over jullie kwaliteiten als acteur: steekt dat niet een beetje?

Purcell «Mja, ik had het ook liever anders gehad, maar tv is nu eenmaal een visueel medium, en dat accepteer ik. Een paar maanden geleden heb ik overigens wel een award gekregen voor mijn acteerwerk op een festival in Australië! Dat vond ik toch een aardig schouderklopje. Ik weet niet meer precies hoe het ding heette, maar ik werd tot beste internationale acteur uitgeroepen. Vóór toppers als Eric Bana en Hugh Jackman

undefined

Van de grond

HUMO Wat mogen we van het derde seizoen 'Prison Break' verwachten?


Purcell «Om kort te gaan: FBI-agent Mahone draait volledig door omdat zijn pillen op zijn, cipier Bellick wandelt rond in een luier en T-Bag wil simpelweg overleven en houdt zich gedeisd. Over mijn eigen rol wil ik nog niet veel kwijt: wait and see. Je zal wel zien dat Lincoln een pak meer initiatief toont dan in de voorgaande seizoenen.»


HUMO Ja, ook op amoureus vlak, hebben we vernomen.

Purcell (brede grijns) « Yeah! Lincoln gaat eindelijk van de grond! Als dat niet volstaat om België massaal naar het derde seizoen te laten kijken, weet ik het ook niet meer. Fuck!»


HUMO Eerlijk gezegd: de plots in seizoen twee leken soms behoorlijk bij de haren getrokken.

Purcell «Ik ga daar heel eerlijk in zijn: persoonlijk vond ik het tweede seizoen ook niet zo sterk als het eerste. Dat is te begrijpen: de pitch van de eerste serie was zo fris en origineel dat het niveau sowieso moeilijk te evenaren was. Gelukkig is het publiek massaal blijven kijken. Maar seizoen drie is naar mijn mening sterker dan seizoenen één en twee samen. »


HUMO Vanzelfsprekend!

Purcell «Nee, ik meen het écht. Seizoen drie is een soort 'Midnight express': Michael zit vast in een Panamese gevangenis, tussen de psychoten en de Colombiaanse drugsbaronnen. Dat op zich staat al garant voor tonnen opwinding, want in Panama zijn gevangenissen niet zo gestructureerd en geregeld als in Amerika. Het is daar een jungle, waar het recht van de sterkste geldt.»


HUMO Komt er ook een vierde seizoen van 'Prison break'?

Purcell «Ik denk dat dat zo goed als zeker is, ja. 'Prison Break' is een wereldwijde hit, met een heel trouw publiek. De bazen zouden wel gek zijn om er niet nog een vervolg aan te breien.»


HUMO Even iets anders: in één aflevering van 'Prison Break' werd de zoon van je personage gekidnapt. Ik heb begrepen dat jijzelf ooit echt ontvoerd bent.

Purcell «Ja, man, hoe weet jij dat? Fuck! Als peuter van twee ben ik anderhalve dag lang gekidnapt. Ik had lange blonde lokken toen, en volgens mijn moeder ben ik ontvoerd door jongens die dachten dat ik een meisje was, en met me wilden spelen. Er is niks ernstigs gebeurd hoor - althans, dat kan ik mij niet meer herinneren - maar het vreemde was dat ze mij na twee dagen achter een pub hebben teruggevonden. Wat ongetwijfeld mijn latere liefde voor bier verklaart (lacht).»HUMO Veel acteurs mogen graag koketteren met de voorbereiding die ze in een rol steken. Hoe zit dat bij jou? Heb je je enigszins op 'Prison Break' voorbereid?

Purcell «Voor het eerste seizoen wel: ik ben toen op het internet gaan surfen, en heb wat boeken gelezen over de doodstraf en stuff. Ik ben zelfs een middag naar een gevangenis gegaan om er met gevangenen te spreken. Maar sindsdien heb ik mezelf niet meer vermoeid met enige voorbereiding. Ik ben een erg instinctmatige acteur. Ik leer gewoon mijn tekst vanbuiten, stap de set op en zeg (slaat met de vuist op tafel): 'Fuck, let's do it!' Een intellectueel ben ik nu eenmaal niet. Ik ben meer een organisch type mens.»


HUMO Over organische types gesproken: het gerucht doet de ronde dat je binnenkort de Hulk zou gaan spelen, in de sequel van de film uit 2003.

Purcell «Niks van aan.»


HUMO De rol zou je nochtans op het lijf geschreven zijn.

Purcell «Mmmja, ik heb er in ieder geval de fysiek voor. Daar werk ik dan ook hard aan: ik boks, ik surf, ik doe aan touwtjespringen. Ik ben een alfamannetje. Weet je welke rol ik graag gespeeld zou hebben? 'Gladiator'. Met tijgers worstelen en wat met een zwaard in het rond staan zwaaien, dat zou ik wel zien zitten.»


HUMO Was het altijd al je droom om acteur te worden?

Purcell «Absoluut niet. Ik ben altijd een surf boy geweest. Ik ben zowat op het strand opgegroeid, op Bondi Beach in Australië. Ik heb er mijn hele jeugd van gedroomd om professioneel surfer te worden. Jammer genoeg was ik niet goed genoeg. Anders zou ik nu wel ergens een machtige golf aan het bedwingen zijn in plaats van tegen jou te praten (lacht).

»Ik heb beslist om te gaan acteren toen ik 'Gallipoli' (van Peter Weir, met Mel Gibson, red.) net had gezien. Dat was de eerste keer dat een film echt iets bij me teweeg bracht: ik voelde me machtig toen ik de bioscoop verliet! En daarna 'Platoon'. Man, wat een film! Meteen daarna heb ik de beslissing genomen naar de toneelschool te gaan.»


HUMO Hoe wist je dat je kon acteren?

Purcell «I didn't (lacht). Toen ik op de toneelschool begon, was mijn acteerstijl veeleer hoekig. Een beetje roepen en tieren, en heel boos kijken: dat was mijn idee van een doorleefde acteerprestatie. Maar ik voelde wel aan dat er iets in me zat, en dat ben ik beginnen te ontwikkelen.»


HUMO In een interview zei je dat je vrienden zich hardop afvroegen of je wel voor de vrouwen was toen je naar de toneelschool ging.

Purcell «Haha, yeah! Die gasten vonden de toneelschool iets voor mietjes.»


HUMO De vraag dringt zich op waarom je dan toch hebt doorgezet?

Purcell «Wel, ik wilde rijk en beroemd worden, en veel grieten kunnen versieren. Als bekende acteur moest dat wel lukken, dacht ik.»


HUMO Die eerste twee wensen lijken me meer dan vervuld, maar hoe zit het met de derde?

Purcell (grijnst) «Pretty good, thanks for asking.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234