null Beeld

'Pro Deo' op VTM: Pleiten voor de platzakken

De nieuwe VTM-reeks ‘Pro Deo’ – vijf afleveringen, zes zaken – werpt licht op de gratis rechtsbijstand voor beklaagden die geen advocaat kunnen betalen. Zoals Bruggeling Steven V., die in maart 2015 ongunstig aan bod kwam in het opsporingsprogramma ‘FAROEK’, en zich vervolgens kosteloos op de diensten van meester Stijn Leliaert kon beroepen.

Noud Jansen

Stijn Leliaert «Op oudejaarsavond 2014 ging Steven voor het eerst in jaren nog eens uit met zijn broers, met wie hij jarenlang op gespannen voet had geleefd. Hij dronk die avond wel dertig pinten, terwijl hij onder de medicatie zat die hij van zijn psychiater had gekregen om zijn agressieprobleem te beteugelen. Door die combinatie moet hij een black-out hebben gekregen, want van wat er daarna gebeurd is in en om het station van Brugge, herinnert hij zich niks meer. Pas een maand of drie later besefte hij wat hij had gedaan, toen de beelden van een bewakingscamera te zien waren in het programma ‘FAROEK’ en hij een telefoontje kreeg van één van zijn broers: ‘Maar dat ben jij toch?’ Hij is toen naar mij gekomen: ‘Wat moet ik doen?’ Ik zei hem: ‘Je moet je aangeven, de beelden liegen niet.’ Op de sociale media was zijn naam al genoemd, en de reacties waren vernietigend. Begrijpelijk: die Britse toerist zat op zijn knieën te bidden om geen slagen te krijgen, en mijn cliënt schopte hem in het gezicht, waarna hij hem van zijn portefeuille en zijn iPhone beroofde. Bijzonder onsympathiek.»

HUMO Toch besloot u hem pro Deo te verdedigen.

Leliaert «Ik ken Steven al van toen hij een straf van meer dan vijf jaar uitzat voor eerdere veroordelingen. Toen hij vrijkwam, had hij geen sociaal vangnet, geen familie of vrienden die hem in huis konden nemen of financieel konden ondersteunen. Zes maanden lang heeft hij langs de Brugse vesten in een schuilhokje voor wandelaars geleefd – af en toe zag hij mij daar blijkbaar voorbij joggen, maar hij durfde mij niet aan te spreken.

»Nu, op het moment dat hij die feiten pleegde, was hij eigenlijk goed bezig: hij had werk en was aan het sparen, en in de maanden tussen de feiten en de aanhouding had hij een vriendin gevonden – zij is hem overigens blijven steunen toen alles aan het licht kwam. Ik wilde er koste wat het kost voor zorgen dat Steven niet terug naar de gevangenis moest. Dat is me ook gelukt: hij heeft alleen een zware werkstraf gekregen.»

HUMO Neemt u wel vaker pro-Deozaken aan?

Leliaert «Ja. Ik ben er jaren geleden als startende advocaat mee begonnen, deels uit overtuiging, deels om een eigen cliënteel op te bouwen, en sindsdien ben ik het blijven doen. Nu is de verhouding tussen pro-Deocliënteel en betalend cliënteel fiftyfifty. Mijn principe is: als iemand het me vraagt en hij of zij komt in aanmerking, dan ben ik altijd bereid om pro Deo op te treden. Het brengt minder op dan betalend werk, akkoord, maar het is vaak zeer dankbaar werk: een pro-Deocliënt is sneller geneigd om tevreden te zijn dan een cliënt die achteraf nog een factuur moet betalen. U zou eens op ons kantoor moeten langskomen: het staat er vol met flessen sterkedrank die tevreden klanten ons geschonken hebben. Dat is een trofeeënkast, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234