null Beeld

Procureur-generaal Yves Liégeois bijt van zich af

‘Men heeft mij proberen kapot te schrijven, maar vergis u niet, bij mij heeft dat het omgekeerde effect.’ De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois was het voorbije jaar niet uit het nieuws weg te branden, met uiterst pijnlijke affaires als de zaak-Jonathan Jacob, de magistratenoorlog in Antwerpen en de minnelijke schikking met diamantfraudeur Omega Diamonds.

Annemie Bulté

Met het einde van zijn zevenjarige ambtstermijn in zicht, blikt Liégeois terug op een annus horribilis en geeft, met bijwijlen blikkerende ogen, zijn versie van de feiten.


Uit het systeem

HUMO Uw verhouding met de pers is moeilijk. Men zegt dat u geen kritiek verdraagt.

Liégeois «Helemaal niet. U ziet nu toch zelf dat we veel geduld hebben met de pers? We hebben altijd een heel goede relatie gehad, maar er is een periode geweest waarin we niks konden zeggen omdat we gebonden waren aan het geheim van het onderzoek. In die periode zijn er veel leugens geschreven.»

HUMO Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen, kreeg wel een proces aan zijn broek voor een opiniebijdrage over de diamantaffaire.

Liégeois «Dat was een initiatief van mijn echtgenote. Ik heb het haar afgeraden, omdat die procedure haar nog jaren zou achtervolgen – en ik wist dat ik uiteindelijk toch gelijk zou krijgen. Maar zij kon niet meer leven met de onterechte beschuldigingen aan mijn adres. Dat vergeet men vaak, dat het de mensen thuis zijn die alles moeten incasseren. Mijn vrouw is er ziek van geworden. Weet u dat ze haar hebben moeten afvoeren naar de spoed toen ze in de Carrefour een krant opensloeg en dat spel onder ogen kreeg? Ze ging letterlijk tegen de grond!

»Mijn kinderen zijn er allebei ook heel kwaad over geweest, en nu nog. Gelukkig hebben ze het voordeel van hun genetisch materiaal: ze kunnen goed van zich afbijten. Mijn dochter, die in Barcelona studeert, heeft een bijzonder sterk karakter; die gaat door een muur als het moet. De vrienden van mijn zoon, nu zeventien, wilden midden in de mediastorm zelfs samen een Facebookpagina oprichten om mij te steunen. Ze stonden allemaal klaar om die oorlog te voeren, maar ik heb gezegd dat ik dat als magistraat niet wilde.

»Maar iedereen gaat anders met zulke situaties om. Mijn vrouw móést iets doen. Mocht zij niet hebben gedagvaard, dan kon zij daar niet verder mee leven.»

HUMO Was het nodig om 19.000 euro te vragen voor een opiniebijdrage?

Liégeois «Nogmaals, ik ben niet diegene die achter die procedure zit. U vindt toch ook dat een vrouw gelijkwaardig is aan een man, en dat die voor haar rechten mag opkomen? Vindt u het dan normaal dat u de echtgenoot daarover aanspreekt?»

HUMO Yves Desmet heeft dan wel ongeluk gehad dat hij er is uitgepikt. Want hij was niet de enige die over u iets heeft geschreven.

Liégeois (zucht) «Nee, nee... Ik ga hier niet verder op in. Er is één ding dat ik absoluut niet heb, en dat is rancune. Ik heb tegen iedereen die mij kent gezegd: ‘Bij mij is die zaak uit mijn systeem.’ Ik heb het ook tegen mijn echtgenote gezegd: ‘Ik wil die namen niet meer horen. Uit het systeem.’»


Jonathan Jacob

HUMO Ook de gewelddadige dood van Jonathan Jacob in een politiecel, intussen vier jaar geleden, blijft beroeren. De VN-commissie tegen Foltering wil nu ook graag uitleg.

Liégeois «Het zijn beelden die iedereen geschokt hebben. De procedure is nog lopende en ik kan er niks over zeggen. Ik heb mij uit deze zaak teruggetrokken,omdat ik erin optreed als getuige. Maar het is duidelijk dat de zaak aan een diepgaand onderzoek wordt onderworpen.»

HUMO Het is dankzij de ‘Panorama’-uitzending dat dit dossier na vier jaar nu toch uitgespit wordt.

Liégeois «Dat diepgaand onderzoek was er sowieso gekomen.»

HUMO Uw persconferentie over de rol van procureur des Konings Herman Dams heeft geen deugd gedaan aan het imago van het Antwerps gerecht. Hebt u daar spijt van?

Liégeois «Die persconferentie is gegeven na overleg met de procureur-generaal van het Hof van Cassatie, zoals het hoort, en dat kon ook niet anders. Er waren nieuwe gegevens, ze waren ernstig, en wij hebben het onderzoek geopend.»

HUMO Iedereen weet dat u en Dams niet door één deur kunnen. U hebt uw eigen procureur aan het kruis genageld tijdens een live uitgezonden persconferentie.

Liégeois «We hebben die man helemaal niet aan het kruis genageld. De pers interpreteert te veel zaken. Vergeet niet dat die man zelf ook op televisie was geweest; er was een hele commotie ontstaan, er móést duidelijkheid over komen. Ik heb die man nergens van beschuldigd. Er stond daar een professor met zijn handen in de lucht: ‘Het vermoeden van onschuld!’ (Liégeois bedoelt professor staatsrecht Hendrik Vuye, red.) Maar het spijt me, als u het hebt over het vermoeden van onschuld, dan wil dat volgens het wetboek zeggen dat er een een misdrijf gepleegd werd. Als dat er niet is, kan ik het vermoeden van onschuld ook niet overtreden.»

HUMO U was dus geen oorlog aan het uitvechten met Dams omdat die Van Calster in de diamantoorlog had verdedigd? U weet toch wat men over u zegt: ‘Liégeois verdraagt geen tegenspraak, en iedereen die hem toch tegenspreekt, die pakt hij.’

Liégeois «Wel, de waarheid die blijkt uit wat het evaluatiecomité geschreven heeft over die meneer, is exact het tegendeel.»

HUMO Die meneer?

Liégeois (wijst naar zichzelf) «Exact het tegendeel. De Hoge Raad voor Justitie heeft vastgesteld dat onze werking een voorbeeld is voor heel het land. Wij zijn het enige parket-generaal van heel België dat sinds jaar en dag zonder achterstand werkt. We hebben hier een magnifieke samenwerking en de mooiste open communicatie. Iedereen kan bellen, om raad vragen en wordt geholpen. En het is nooit anders geweest.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234