null Beeld

Prof pleit voor regularisatie: 'Xtc is helemaal niet zo gevaarlijk'

Wim van den Brink (63), hoogleraar verslavingszorg aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam: ‘Xtc is níét verslavend en veel minder schadelijk dan tabak, alcohol of cannabis. Het is dus helemaal niet zo gevaarlijk.’

Brecht Decaestecker

Wim van den Brink «Sla er alle wetenschappelijke studies op na, en je merkt meteen dat de risico’s van MDMA (het basisbestanddeel van xtc, red.) aanzienlijk minder groot zijn dan die van tabak, alcohol of cannabis, om nog niet te spreken over cocaïne of heroïne. Zo is het risico op verslaving nagenoeg onbestaand. De positieve effecten van xtc zijn het grootst bij hoeveelheden van 30 tot 70 milligram; boven 100 milligram gaan de negatieve ervaringen overheersen. Daarom hebben mensen geen behoefte aan hogere doseringen. De werking is ook veel minder als je de volgende dag opnieuw xtc neemt, waardoor veel gebruikers slechts één keer per week of maand een pil slikken. Dagelijkse gebruikers vind je niet. Het middel is nu ruim dertig jaar op de markt en in de Nederlandse zorg zien we geen mensen met een xtc-verslaving.»

HUMO Je lichaam ondervindt toch wel schade?

null Beeld

Van den Brink «Minder dan we denken. Bij de meeste drugs worden verschillende organen aangetast. Bij roken zijn dat vooral de longen, en bij alcohol kun je je afvragen welke organen níét beschadigd worden, maar van xtc weten we dat alleen het brein er gevolgen van ondervindt. Er zijn aanwijzingen dat xtc-gebruik tot geheugenverlies kan leiden, maar dat blijkt van voorbijgaande aard. Het houdt op als mensen ermee stoppen.»

HUMO Kan xtc dan helemaal geen kwaad?

Van den Brink «Vorig jaar kwamen 300.000 mensen naar het Amsterdam Dance Event en daar vielen drie doden. Het lijkt erop dat die drie mensen allemaal xtc hadden gebruikt, maar dat betekent nog niet dat ze daaraan zijn overleden. Tijdens de marathon van Amsterdam is ook een jongeman overleden, als gevolg van de extreme inspanningen. Die zijn te vergelijken met een nacht lang dansen op luide muziek. Ik wil xtc-gebruik niet bagatelliseren, maar het is goed om één en ander in het juiste perspectief te bekijken: xtc nemen is niet zonder risico’s, alleen zijn die kleiner dan bij de meeste andere drugs, en hebben ze vaak te maken met het feit dat gebruikers niet weten wat er in de pil zit. Er kunnen nare stoffen aan toegevoegd zijn of de dosis kan veel te hoog zijn. Gebruikers beseffen soms ook niet dat ze er de juiste hoeveelheid water bij moeten drinken – niet te weinig, maar ook niet te veel, want dan kun je een vorm van watervergiftiging krijgen – en dat ze voor afkoeling moeten zorgen. Incidenten zijn meestal het gevolg van oververhitting.»

HUMO Kunnen we de drug dan niet beter regulariseren?

Van den Brink «Ja, want zo zouden gebruikers correcte hoeveelheden innemen, zonder vieze stoffen, én voldoende geïnformeerd kunnen worden. Dat kan met een systeem zoals de coffeeshops in Nederland.»

HUMO Of misschien moeten we xtc gewoon in de supermarkt verkopen, zoals alcohol en tabak.

Van den Brink «Dat is een mogelijkheid, als er goed wordt toegezien op de leeftijdsregels. Ik veronderstel dat het aantal gebruikers daarmee niet dramatisch zou toenemen, want nu zijn die pillen ook heel makkelijk te verkrijgen. Maar slechts een klein deel van de bevolking heeft er belangstelling voor.»

HUMO Geldt alles wat u zegt ook voor vloeibare xtc?

Van den Brink «Neen, helemaal niet. Vloeibare xtc is een andere stof: GHB. Daar word je ontspannen en slaperig van, maar als je te veel gebruikt, beland je in een coma. Het is zéér gevaarlijk en verslavend.»

HUMO Als xtc niet schadelijk is, waarom voelen veel gebruikers zich dan de volgende dag moe en miserabel?

Van den Brink «Omdat ze slecht en te weinig slapen: xtc is een stimulerend middel. De stof zelf vraagt ook enige recuperatie. Men spreekt in dat verband weleens over ‘de dinsdagdip’. Anderhalve dag nadat ze een pil geslikt hebben, voelen mensen zich vermoeid en een beetje somber. Vervelend, maar nog een dag later is het weer verdwenen. En die dip zorgt er ook voor dat veel mensen niet elk weekend xtc willen gebruiken.»

HUMO Je kunt er dus niet blijvend depressief van worden?

Van den Brink «We zien geregeld suïcidale gedachten of pogingen tot zelfdoding bij xtc-gebruikers, maar vaak hadden die mensen die sombere buien al voor ze het middel gingen gebruiken. Bij cannabis is dat vergelijkbaar, en bij cocaïne en heroïne komt het vaker voor.»

HUMO Dus: voortaan met z’n allen aan de bollen?

Van den Brink «Neen, dat nu ook weer niet. Kijk: xtc gebruiken is niet zonder risico, maar dat geldt voor veel plezierige activiteiten. Denk maar aan skiën. Dat is heel leuk, maar er gebeuren geregeld ongevallen. Ik zeg niet dat je niet moet skiën en ik zeg ook niet dat je nooit xtc mag gebruiken. Maar áls je het doet, probeer het dan zo veilig mogelijk te doen. En ouders moeten niet meteen in paniek raken omdat hun zoon of dochter het een keer geprobeerd heeft.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234