null Beeld

Profiel: Arthur Japin

In het kader van de Nederlandse Boekenweek, van 16 tot 26 maart, komt u vanavond in 'Profiel' alles te weten over Arthur Japin (54). Ooit speelde hij mee in 'Flodder', maar toen hij het acteren beu was, ging hij zich toeleggen op het schrijven van historische romans.

Katrien Depecker

Met groot succes: in 2004 ontving hij voor 'Een schitterend gebrek' de Libris Literatuur Prijs, in 2006 schreef hij het Boekenweekgeschenk 'De grote wereld', en ook zijn jongste telg 'Vaslav' - over de Russische balletdanser Nijinski - kan op veel bijval rekenen.

Kenmerkend voor Japin is dat hij autobiografische elementen verwerkt in zijn verhalen, en autobiografische elementen heeft hij genoeg: als kind werd hij gruwelijk gepest op school, en zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur amper twaalf was. Schrijven was zijn redding.

Arthur Japin «Mijn verleden is nu een bron van geluk. Door dat isolement van vroeger heb ik geleerd mijn eigen wereld te scheppen. Daar doe ik nu als schrijver mijn voordeel mee. Ik blijf het heerlijk vinden dat ik een aantal uren per dag iemand anders mag zijn, in dat andere leven mag duiken en de gedachtes van een ander kan reconstrueren. Schrijven is ook een vorm van isolement, maar het mooie is dat ik daardoor juist honderdduizenden mensen kan bereiken.»


HUMO Uw hoofdpersonages zijn meestal buitenstaanders. Kunt u zich voorstellen dat u ooit over een vrolijk iemand zou schrijven?

Japin «Mijn volgende boek gaat over een uitermate vrolijk iemand - opnieuw iemand die echt bestaan heeft, meer wil ik er nog niet over kwijt - maar wel iemand die veel heeft meegemaakt. Ik vind mijn personages ook niet droevig. Het zijn allemaal mensen die zich staande hebben weten te houden. Dat heb ik ook nodig: anders houd ik het schrijven niet vol.»


HUMO Al uw personages worstelen met de vraag: 'Moet ik leven naar hoe de mensen mij zien, of moet ik leven naar wat ik voel?' Is het voor u ondertussen een uitgemaakte zaak dat u leeft naar wat u voelt?

Japin «Ja, dat is wat ik al erg lang en met succes doe. Dat betekent niet dat het me niet meer verwart wanneer mensen me anders zien dan hoe ik me voel. Een overblijfsel uit mijn jeugd: na school lieten kinderen me dingen over mezelf herhalen waarvan ik dacht: 'Is dat werkelijk hoe men mij ziet?' Maar tegenwoordig kan ik heel erg goed op mijn gevoel afgaan.»


HUMO Uw recentste roman handelt over de Russische balletdanser Vaslav Nijinski, die midden in een voorstelling zegt hij: 'Nu is het paardje moe' - waarna hij 31 jaar lang niet meer danste of sprak. Zou u het schrijven ooit beu kunnen worden?

Japin «Ik heb zoveel verschillende dingen gedaan - geacteerd, gedanst, gezongen, gecomponeerd - dat ik me heel goed kan voorstellen dat ik weer eens wissel. Ik heb het sowieso nodig om na iedere roman even iets anders te doen, om mezelf wakker te houden. Dan pas kan ik terugkeren naar mijn stille gedachten.»


HUMO Zo gaat u vanaf 8 april cabaret doen in 'Kanniewaarzijn', een nieuw satirisch tv-programma dat draait rond absurde regelneverij. Apart.

Japin «Ik was meteen voor het idee gewonnen. De meeste mensen zullen denken: 'Dat kan een schrijver toch niet dóén?' Nou, dan kun je er donder op zeggen dat ik het wél doe (lacht)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234