null Beeld

Profiel: Geert Wilders

Ook in Nederland wordt er straks Europees gestemd, of wat had u gedacht. Afgaand op de peilingen wint de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders die verkiezingen met vlag, wimpel én komieke coiffure. 'Profiel' op Nederland 3 is op zoek gegaan naar Wilders' bondgenoten in Europa, de partijen met wie hij straks misschien wel één coalitie vormt in Straatsburg. Bij ons interviewden de programmamakers Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker.

MARIJKE VREEBURG (journalist) «We hebben zijn mogelijke partners - het Vlaams Belang en Lijst Dedecker, maar ook de Lega Nord uit Italië, de Mouvement pour la France, de ÖVP uit Oostenrijk, de Volkspartij uit Denemarken en de UK Independence Party uit Engeland - een aantal uitspraken en daden van Wilders voorgelegd. Eén ervan was zijn oproep om de Koran te verbieden. Wel: niet één partij vond dat kunnen. Ook niet het Vlaams Belang: volgens Filip Dewinter is dat strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Zelfs de Deense Volkspartij is tegen, terwijl die toch al dingen hebben gezegd waar de honden geen brokken van lusten: 'Wij verkiezen de rust die er onder de bezetting van de nazi's heerste boven de burgeroorlog die nu in de straten van Kopenhagen woedt,' is één van hun fijnere uitspraken.

»Voor het overige kunnen al die partijen het uitstekend met Wilders vinden. Alleen Jean-Marie Dedecker ziet niks in een samenwerking: hij vindt de Partij van de Vrijheid een one issue-partij. Ook met Wilders' sympathie voor het zionisme wil hij niks te maken hebben - hij steunt de Palestijnen. 'De enige overeenkomst met Wilders,' zegt Dedecker, 'is dat we beiden economisch rechts zijn.'

»Dat valt ook op: veel van die anti-islam- of anti-integratiepartijen kan je niet eens helemáál rechts noemen. Sociaal of ethisch houden ze er soms zelfs linkse standpunten op na. Wilders stemt in Nederland soms mee met de SP van Jan Marijnissen. Héél verwarrend. Bij het Vlaams Belang is dat niet zo: da's nog écht een rechtse partij. Ik ben op 1 mei naar de familiedag van het Belang geweest: de manier waarop Dewinter zijn toehoorders opzweept, daar kreeg ik echt koude rillingen van.»

HUMO Met welke uitspraken of daden hebt u Dewinter en Dedecker nog meer geconfronteerd?

VREEBURG «Wilders heeft ooit eens een minister 'knettergek' genoemd en is al eens weggelopen uit de Kamer. Daar waren wij in Nederland erg door geschokt, maar alle partijen die we voor de film hebben gesproken, vonden dat heel normaal. Ook Dedecker en Dewinter.»

HUMO Wilders heeft onlangs geopperd dat Vlaanderen misschien maar bij Nederland moet aansluiten.

VREEBURG «Toen waren we al klaar met filmen, dus daar hebben we het niet over gehad. Maar in Nederland vinden de meeste mensen dat toch maar een raar idee. Ik vermoed dat de meeste Vlamingen er ook zo over denken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234